Translate

петък, 9 декември 2011 г.

01.12 - Световен ден за борба срещу СПИН


Чества се от 1988 г. по инициатива на СЗО. Получава подкрепата на организацията, а по-късно и на програмата на ООН за борба с болестта. Емблемата на деня е червена панделка
ХИВ епидемията все още не е овладяна, твърди нов доклад за надзор на болестта, оповестен от СЗО. Броят на болните от вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия. Повече от 118 888 случая на ХИВ са диагностицирани в Европа през 2010 г., което ще рече, че заразените в тези райони са 1,5 млн. - увеличение с 250 на сто от 2001 г. Повечето инфекции в Източна Европа са в Русия и Украйна, където проституцията и наркотиците допринасят за епидемията, като най-малко 500 000 случая са диагностицирани в Руската федерация.
За първи път през 2010 г. е отчетен спад в глобалното финансиране на борбата срещу СПИН, алармира ООН.

------

У нас 166 са новорегистрираните ХИВ позитивни, на възраст между 17 и 80 години т.е. с 14-15% повече са инфектираните с вируса на СПИН, от началото на годината досега в сравнение със същия период на миналата година.
Съгласно данните от Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН,, към МЗ общият брой на официално регистрираните е 1438, от които 600 са починали. Предполага се, че реалният им брой е между 3500 и 4000, тъй като повечето от тях и не подозират, че са заразени.
135 от новорегистрираните серопозитивни лица са мъже, а 31 са жени, което означава, че броят на мъжете, заразени със СПИН, е 4 пъти по-голям от този на жените.
Регистрирани са и 6 бременни, както и две ХИВ позитивни новородени. Експертите предупредиха, че за да се предотвратят подобни случаи, е изключително важно всички жени да се изследват за наличие на вируса още в началото на бременността. В 98% от случаите на ХИВ позитивна майка при навременно прилагане на антиретровирусна терапия детето остава здраво. За пръв път обаче от няколко години насам експертите отчитат, че броят на новоинфектираните млади хора намалява. До средата на ноември новорегистрираните младежи от 17 до 29 години с ХИВ са 63, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група са 55%. Долната възрастова граница на заразените през 2010 г. е била критично понижена до 15 години. За сметка на това през 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новооткритите ХИВ позитивни между 30 и 49 години. Най-много от новорегистрираните случаи са в София - 72 души, в Пловдив - 27, във Варна -12 и в Пазарджик -11. Приблизително 60% от тях са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.
Най-уязвимата група от населението у нас и тази година остава тази на интравенозните наркомани, като новооткритите случаи са 56 (34%). Следващата рискова група е тази на хомосексуалистите - 43 души или 26%. Тези резултати показват, че при гей общността има увеличение на броя на новорегистрираните случаи с 6% спрямо миналата година.
Чрез медикаменти у нас нормален живот водят и хора, заразени още през 1987 г. За да се гарантира, че терапията няма да се прекъсва, е осигурен резерв от медикаменти срещу ХИВ, туберкулоза и малария на стойност от 1 млн. лв.
Догодина се очаква да се прибавят два нови препарата към сега съществуващите 21.
Според специалистите при своевременно диагностициране и лечение серопозитивните могат да водят напълно нормален живот благодарение на напредъка на медицината, който превърнал СПИН в хронично заболяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар