Translate

петък, 9 декември 2011 г.

От средата на следващата година аптекарите ще бъдат задължени да приемат от гражданите лекарствата с изтекъл срок на годност


Това съобщи зам. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
„Работи се по нормативни промени, но освен задължението да приемат всички предадени им лекарства с изтекъл срок на годност, аптеките ще трябва да имат и специални помещения за целта", коментира тя.
На какви изисквания ще трябва да отговарят те, ще реши работна група от експерти на ековедомството и здравното министерство, която до няколко месеца се очаква да излезе с конкретни предложения.
На определен период от време пък аптекарите ще предават на специални фирми препаратите за унищожаване. У нас в момента разрешение за такава дейност имат 15 компании. Те обаче сега приемат лекарства за унищожаване само от болниците. Аптекарите пък връщат директно на дистрибуторите хапчетата с изтекъл срок на годност, които не са продадени.
Според експертите от екоминистерството има световна практика за предаване и унищожаване на препаратите с изтекъл срок за употреба, тъй като изхвърлянето на хапчета и течни препарати в канализацията е също толкова опасно, колкото и в кофата за боклук.
Все още обаче не е ясно кой ще плаща за връщането и унищожаването им.
Проектът за нова наредба на екоминистерството  трябва да влезе в сила през 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар