Translate

сряда, 14 септември 2011 г.

Преносимо устройство диагностицира ХИВ за минути



Изобретението, наречено mChip, е с размерите на кредитна карта, работи с близо 100% точност и струва само 1 долар.
Това може да се окаже пробив в борбата с ХИВ и СПИН в развиващия се свят, съобщи „Дейли мейл“.
Тестове в Руанда, където според данни на СЗО близо 3% от населението са ХИВ-позитивни, показват, че то работи с изключителна точност. В град Кигали стотици хора са били тествани с прототипа на устройството, което е създаден в САЩ от учени Колумбийския университет в Ню Йорк, през последните четири години. Оказало се, че mChip определя с почти 100% наличието на ХИВ и със 76% - на сифилис.
mChip използва оптични технологии за изследването на течности и работи с минимално количество кръв. То има десет зони за засичане, през които минава кръвта, след което устройството показва положителен или отрицателен резултат за ХИВ/СПИН или сифилис. Цялата процедура отнема около 15 минути. Резултатът се показва чрез различни цветове, подобно на тестовете за бременност, което прави устройството изключително лесно за употреба. В допълнение към mChip може да се използва друго евтино устройство за проверка на резултатите – преносима „лаборатория“. Създателите на mChip са убедени, че то може да се използва не само за диагностика на ХИВ, но и за заболявания като малария, хепатит В и С, херпес, гонорея и хламидия.
“Нашата идея беше да разработим тестове за диагностика, които да са достъпни по целия свят, а не да ги принуждаваме да ходят в клиники и да чакат с дни своите резултати“, обясни водещият изследовател професор Самюъл Сиа, който представи устройството на конкурс за технологии във Вашингтон в края на м. юли.
Преносимата лаборатория на Сиа е сред 18-те номинирани за наградата, която ще бъде обявена в края на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар