Translate

сряда, 14 септември 2011 г.

3 371 души са изследвани за ХИВ по Черноморието

по време на лятната кампания по Черноморието под надслов „Ваканция без риск", която бе организирана от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” , финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. При реализирането на инициативата помогнаха черноморските общини и неправителствените организации „Областен ромски съюз” (Бургас), „Доза обич” (Бургас), „Здравна грижа за всеки” (Добрич), „SOS–Семейства в риск” (Варна), „За по-добро психично здраве” (Варна).
Кампанията се проведе в 11 общини и курорти. Най-много хора бяха консултирани и тествани за ХИВ във Варна – 2347 души, където мобилните кабинети бяха разположени на възлови места  като търговски центрове, плажната ивица и Морската градина. Още 820 жители и туристи бяха консултирани и тествани за ХИВ в Бургас, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър и Слънчев бряг. В курортите Балчик, Албена и Кранево се изследваха за СПИН 204 души. Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив.  Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният – 86-годишна дама в Слънчев бряг.
По време на кампанията са раздадени близо 8 000 презервативи, 1 300 овлажнители и близо 3 600 здравно-образователни материали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар