Translate

сряда, 6 април 2011 г.

Омбудсманът се застъпи за пациентите с ревматологични заболявания

На 25-ти февруари 2011г. Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) внесе жалба до Омбудсмана на Републиката заради проблеми с доплащането за биологични средства (антицитокинови медикаменти). Припомняме Ви, че и до момента пациентите трябва да доплащат близо 600лв. за тези лекарства, които са най - модерната терапия, прилагана за ревматоиден артрит, псориатричен артрит и болест на Бехтерев. За повечето пациенти тази сума е непосилна, което ги кара да се откажат от лечение.
ОПРЗБ получи отговор от Омбудсмана, в който се казва:
"Проблемът, който излагате в жалбата си - невъзможността на десетки хиляди пациенти с ревматологични заболявания да получат адекватно лечение, поради високата цена на антицитокинови медикаменти, ме накара да се застъпя за разрешаването му."
Омбудсманът е дал своята препоръка на министъра на здравеопазването да бъде обсъдена 100-процентовата реимбурсация на биологичните средства. "Надявам се, благодарение на вашата загриженост за съдбата на ревматологично болните и с предприетото от мен, да се направи една важна стъпка за подобряване на живота на значителен брой пациенти - граждани на Република България" - пише още в писмото до ОПРЗБ

Няма коментари:

Публикуване на коментар