Translate

сряда, 6 април 2011 г.

В България са направени между 5 и 6 млн. аборта през последните 5 – десетилетия

Това съобщи проф. Стоимен Иванов, главен секретар на БДАГ. По думите му тази цифра е българският холокост. Според него с премахването на нежеланата бременност жените сериозно са задълбочили демографската криза в страна.
Според проф.Тодор Чернев,зам.-председател на БДАГ, демографската криза у нас отдавна е прераснала в катастрофа.
Добрата новина е, че през последните години, абортите намаляват. През 2001 - 2005 г. у нас са извършени между 65 000 и 70 000 аборта. През последните две години техният брой е спаднал двойно т. е. бременността си са прекъснали между 35 000 и 37 000 жени подчерта доц. Милко Сираков, началник на Трета гинекологична клиника по „Репродуктивна медицина”в УАГ „Майчин дом”, член на БАСПСЗ и БДАГ.
Преди 10 години ситуацията беше много тревожна, имаше много повече аборти, отколкото раждания в България. Сега вече бройката на абортите е една трета от броя на ражданията в страната, съобщи той.

Според специалистите у нас много повече аборти се извършват сред млади, непълнолетни момичета, отколкото сред по-възрастните жени. Така например в една от водещите болници в София през миналата година са извършени около 550 легални аборта, от които 335 на млади момичета.
Освен това броят на абортите в ранна възраст е доста по-голям от този в ЕС, но не е по-голям от броя на абортите в страните от ОНД и тези извън евросъюза. Криминалните аборти в страната са единици и то при съвсем непросветените жени, отчетоха те. Голяма част от нерегламентираните, рискови аборти се извършват в частни клиники и болници, най-често на жени в напреднала бременност над 3-ят месец, които вече не могат да абортират законово. В тези болнични заведения обаче съществува сериозен риск за живота им, тъй като там често липсва реанимационно отделение и при евентуално усложнение след манипулацията не може веднага да им се окаже необходимата лекарска помощ, предупредиха специалистите. Като друг сериозен проблем те посочиха стерилитетът, равен като процент при жените и мъжете, имащ пряка връзка с абортите и полово предаваните инфекции.
В повечето европейски държави широко разпространен е медикаментозния метод на прекъсването на бременността, но не по-късно от 8-ата гестационна седмица. Във Франция например 54% от абортите се извършват по този нехирургичен път, който е по-безопасен и няма усложнения, които се проявяват след хирургичната интервенция като например перфорация на матката, засягане на червата и дори перитонит, посочи проф. Стоимен Иванов. У нас от две години въпросът с медикаментозния аборт и легализацията на медикамента е поставян многократно, но въпреки това препаратът, за ранно прекъсване на бременността, все още не е регистриран в страната. Причината е корупционни практики, както и съпротива от страна на повечето гинеколозите, които ще загубят приходи в дейността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар