Translate

понеделник, 21 март 2011 г.

Стартира първото практическо обучение по професията "Дула" в България

Това обявиха организаторите от сдружение "Естествено".
Дула означава жена, която служи, нейната роля е да създава емоционален, психически и физически комфорт на бременната жена, а също и да подкрепя партньора й т. е. тя е професионален придружител на бременните жени, която им оказва подкрепа по време на раждането, обясни Дебра Паскали Бонаро от САЩ, сертифициран инструктор за обучение на дули към асоциация "DONA International" и преподавател по акушерство в университети в Пенсилвания и Ню Йорк.
Бонаро допълни, че тази професия датира от древността и най-значимата й роля е непрекъсната подкрепа от момента, в който почва раждането до часове след това.
Професията „Дула” е характерна за развитите страни. Регистрирани са повече от 7000 сертифицирани дули в 20 страни по света. В Европа тази професия активно се практикува в над 20 държави, сред които Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Швеция, Франция, Германия, Италия, Англия, Швейцария, Испания и др. Дулата не е медицинско лице, професията се практикува обикновено от жени, но има и мъже. В някои страни тези услуги се покриват от държавата или чрез здравните застраховки. В САЩ има организации от дули, които се спонсорират от фондации, има и организации на доброволчески начала.
Според редица изследвания раждането протича по-безпроблемно, когато жените получават подкрепа през цялото време. Резултатите от тях сочат, че вероятността от цезарово сечение (секцио) при жени, подкрепяни от дула, е с 51 % по-малка за сметка на естественото раждане. Според данните, 41 -57% по-малко случаите, при които се използва вакуум екстракция или форцепс, а вероятността за обезболяващи средства, включително упойка и епидурална анестезия също с 28 % по-малка.
В първото у нас практическо обучение по професията „дула" са включени 30 жени от страната. Повече от 50% от тях са акушерки, които ще бъдат запознати с техники за обезболяване на бременната жена, ще бъдат обучени как да се грижат за емоционалния й комфорт, както и как да ускорят процеса на раждане. Обучението е от 17 до 20 март в София. Участниците ще получат професионален сертификат и ще могат да практикуват професията.
У нас на първо време ще заплащат семействата, които желаят присъствието на дула. Обмисля се вариантът дулите да сключват договор с болниците, в които ще оказват подкрепа, коментира Калин Йонов от сдружение "Естествено".
В някои болници в София като "Света София", "Свети Лазар" и клиника "Щерев" вече се допуска присъствието на дула по време на раждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар