Проучването е в продължение на 30 години и цели да установи пряката зависимост между консумацията на алкохол – бира, вино и спиртни напитки, и влиянието им върху риска от внезапна сърдечна смърт при жените.
Резултатите се базират на проучвания, в които са участвали 85 067 жени на възраст между 30 и 55 години, които при започване на изследването не страдат от хронични заболявания. На всеки четири години от 1980 до 2010 г. е анализиран индивидуалният прием на алкохол от всяка от участничките в него.

В процеса на научното изследване сред участничките са отчетени 295 случая на внезапна сърдечна смърт и 987 случая с летален изход поради други форми на сърдечносъдови болести. Най-голям е броят на случаите на инфаркт на миокарда – 2195, при които обаче не се е стигнало до фатални последици.
Екипът на проучването стига до няколко ключови извода. Първият от тях е, че най-нисък е рискът от внезапна сърдечна смърт за тази категория от жените, които консумират между 5 грама и 14.9 грама алкохол на ден - равняващи се приблизително на бутилка бира от 330 мл.
Друг научно-обоснован факт е, че степента на риска от внезапна сърдечна смърт е почти една и съща както за участничките в изследването от категорията с най-висока консумация на алкохол, така и за тези от групата на въздържателките.
Идентична е зависимостта между степента на риск от „нефатален инфаркт” и умерената консумация на алкохол. Той е почти един и същ както за жените, които са отказали алкохола, така и за тези, които са били пълни въздържатели.

Тези научни доказатeлства са важен медицински факт в борбата със синдрома внезапна сърдечна смърт. Според изнесена в края на миналата година статистика от Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, страната ни е на първо място по това заболяване в Европейския съюз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар