Translate

понеделник, 21 март 2011 г.

Национален консенсус предвижда болните от множествена склероза да започнат лечение веднага след диагностициране на заболяването

Втора актуализация на националния консенсус за диагностика, лечение и рехабилитация на болните от множествена склероза (МС) от края на миналата година предвижда болните да започнат лечение веднага след диагностициране на заболяването, съобщи в интервю за БТА проф. Иван Миланов, началник на Клиниката по двигателни нарушения в многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Свети Наум" в София, участвал в изготвянето на консенсуса.
Националният консенсус за диагностика, лечение и рехабилитация на болните от МС е създаден за пръв път през 2000 г. Тогава и НЗОК започва да заплаща лечението на пациентите с интерферони, които забавят развитието на заболяването.
До 2000 г. болните от МС бяха напълно безпомощни, поставяше им се диагноза и всичко спираше до там, коментира проф.Миланов. Той уточни, че от 11 години насам в България се прилага поддържащо лечение на пациентите с МС, което е необходимо, за да не се стига бързо до състояние на инвалидност. Лечението на заболяването у нас, което се покрива от НЗОК, започва след втората година от диагностицирането на заболяването.
В новия консенсус залагаме на тезата, която развиват в последните години западните специалисти, че лечението на МС, трябва да започне веднага след като се диагностицира, обясни Миланов. До 2005 г. се смяташе, че когато човек се разболее, трябва да се изчака една-две години, да се види как ще протича заболяването и тогава да се приложи съответното лечение. Сега се смята, че не бива да се изчаква и колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре, отбеляза той.
Националният консенсус не е депозиран още в НЗОК, защото е свързан с допълнителни средства, а моментът не е много подходящ, имайки предвид, че сме в условията на финансова криза, посочи Миланов и допълни, че ще се наложи да се изчака по-благоприятен момент.
Според специалиста проблемът с лечението на болните от МС е бил от 2000 до 2008 г., когато НЗОК е покривала лечението само на 600 души, но към момента този
проблем е преодолян.
По данни на проф. Миланов към момента НЗОК покрива лечението на всички пациенти, които имат нужда и отговарят на условията. Пациентите вече не чакат много, както преди - обикновено изчакването е около месец, за да се придвижат необходимите документи, уточни той.
Достигнахме прилично европейско ниво в лечението на пациентите с МС, съпоставяйки с нивото на лечение на други заболявания, посочи проф. Миланов. Той отбеляза, че извън факта, че засега у нас лечението не започва веднага след поставяне на диагнозата, по отношение на диагностиката и лечението по нищо не се отличаваме от САЩ и Европа. Каквото лечение ще получи един пациент там, ще го получи и у нас, допълни експертът.
МС е прогресиращо инвалидизиращо заболяване, което засяга обикновено млади хора на възраст между 25-35 години. Заболяването на този етап е неизлечимо, води до тежка инвалидизация и смърт. Прилаганото лечение е много скъпо, продължава цял живот и има поддържаща и забавяща развитието на болестта роля. Тежката инвалидизация настъпва след 15-20 години, когато пациентът вече е на инвалиден стол. Със съвременното лечение продължителността на живот на пациентите е увеличена, като тежката инвалидност е отложена във времето. Кога ще настъпи инвалидността зависи и от лечението, и от формата на заболяването, има по-доброкачествени и по-злокачествени форми, обясни проф. Миланов.
У нас общият брой на пациентите с диагноза МС е около 3 600, като всяка година се
разболяват нови 80 души. Към момента от лечение се нуждаят около 1 200-1 500 пациенти. При останалите болестта е необратима, тъй като лечението се прилага до достигане на определена степен на инвалидност, обясни проф. Миланов.
Самото лечение на заболяването е два вида - пристъпно и извънпристъпно. Когато пациентът получи пристъп, той постъпва в болница. В продължение на 4-5 дни му се поставят кортикостероиди във високи дози, които повлияват на пристъпа като намаляват силата му. Това лечение струва около 700-800 лева, като НЗОК заплаща част от тази сума. Пациентът може да има два пристъпа годишно, много рядко могат да бъдат четири, но обикновено повечето пациенти имат по един пристъп в годината, обясни проф. Миланов. Извънпристъпното лечение е с интерферони.
Засега у нас се прилага лечение с четири вида интерферони, които са сходни помежду си. Годишно този вид лечение струва около 12 000 евро.
След всеки пристъп състоянието на пациента се влошава и води до прогресираща инвалидизация, посочи проф. Миланов. Той обясни, че инвалидизацията се оценява по специална скала. Когато пациентът стигне до степен на инвалидизация 4,5 по скалата е доказано, че вече интерфероните не му действат, защото той влиза във фаза на заболяването, при която автоимунния компонент започва да се губи и започват дегенеративни процеси.
На практика при тази степен на заболяването, медикаментите вече не могат да повлияят, посочи специалистът.
Експертът отбеляза, че в момента се извършват много клинични проучвания на западни компании на нови медикаменти за лечение на заболяването, които са по-ефикасни и в
следващите пет години ще започнат да се прилагат и у нас. С приложението на новите медикаменти вероятно пациентът ще има с 50 процента повече шансове от сега, смята проф. Миланов. Той каза, че все още у нас не се води статистика каква е средната
продължителност на живота на пациентите с множествена склероза, както и за икономическите загуби за обществото от заболяването.
Лечението на общо 1 154 болни от множествена склероза е било покрито от НЗОК
миналата година, посочват в справка за БТА от НЗОК. В позитивния лекарствен списък са включени общо шест лекарства за основното лечение на множествената склероза. Те принадлежат към групата на интерфероните и се изписват на пациента със специален
протокол. Единичната цена на тези лекарства е от 273,73 лв. до 1 985,04 лв. Всички лекарства се изплащат от НЗОК на сто процента, посочват от касата.
Освен лечението с интерферони, НЗОК заплаща и за симптоматичното лечение с лекарства, повлияващи костната структура и минерализация. Частично се заплащат и други лекарствени продукти, прилагани за лечение на заболяването - кортикостероиди - и други средства, повлияващи мускулно-скелетната система. Клиничните пътеки за лечение на множествена склероза са две - мултиплена склероза и физикална терапия и рехабилитация на болести на централната нервна система. Първата е неврологична, а втората - физиотерапевтична.
През тази година цената на неврологичната пътека е 533 лева, а на физикалната - 438 лева, информират от НЗОК. През миналата година за двете пътеки е заплащано съответно по 520 лева и 428 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар