Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

Стратегията на МЗ, за ранна интервенция и превенция на изоставянето на новородените


предвижда специални екипи от социални работници, психолози и лекари в болниците да съобщават на родителите за раждането на дете с увреждане, както и за възможностите за отглеждането му.
80% от сигналите за изоставяне на бебета се подават от лекарите в родилните отделения, сочат данни на здравното министерство. През миналата година 943 новородени са постъпили в 32-та дома за деца до три години.
МЗ е завършило огледа на първите девет домове за деца, които трябва да се преструктурират. Те се намират в Пазарджик, Перник, Кюстендил, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище, Габрово и София. Сега в тях живеят 489 деца.
Целта на огледите е да се изгради план за преструктуриране на всеки един от домовете, както и за извеждането на децата от тях. Това е първата стъпка от съществяване на стратегията на МЗ за закриване на всички 32 домове в страната.
На тяхно място ще бъдат разкрити центрове за нови услуги за тези деца, както и жилища от семеен тип, в които да се настанят тези, които няма как да бъдат осиновени или върнати в биологичните им семейства.
Стратегията трябва да се осъществи през следващите 15 години, а до пет години трябва да се преустроят първите девет дома. За тях са предвидени 26 милиона лева по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова.
Ще бъдат разкрити пет типа услуги. Първата е създаване на Център за семейно консултиране, в който социални работници, логопеди, психолози, медицински и други специалисти ще помагат на децата в риск и техните семейства. В тях възможност за
консултации и обучение ще имат и приемните семейства, и осиновените деца.
Втората услуга е разкриване на Дневен център за деца с увреждания, в който за болните деца ще се грижат рехабилитатори, логопеди и други медицински специалисти.
Предвижда се изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца със сериозни увреждания, за които не са намерени приемни семейства и осиновители. Звено "Майка и бебе" е следващата услуга, която ще се разкрие във всеки един от деветте домове. В тях самотни бременни или майки с бебета в риск ще могат да останат до три месеца.
Ще се разкрият и центрове за майчино и детско здраве, които ще разполагат с лекарски кабинет, в който педиатър, гинеколог и медицински сестри ще полагат грижи за рисковите групи. Тези звена ще бъдат и мобилни, ще могат да се посещават родителите и децата им по домовете. Ползването на услугите ще става с направление от Агенцията за социално подпомагане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар