Translate

събота, 15 септември 2018 г.

Фортисимо фест впечатли Разград и Враца


Фестивалът завършва на 16 септември в София

Фестивалът за класичеа музика на открито се срещна с публиката в Разград и Враца, предстои последният концерт в София, тази неделя, 16 септември от 20:00 часа пред Народен театър „Иван Вазов“. „Искаме специално да благодарим на общините в Разград и Враца, които ни помогнаха за тези два концерта. Публиката беше страхотна и сме сигурни, че класическата музика има място във всяка една точка на България“, споделя маестро Максим Ешкенази, който дирижира и трите концерта.
В навечерието на празника на столицата пред Народен театър “Иван Вазов” ще се проведе и заключителният концерт на програмата, който ще бъде с изцяло нова музикална програма. Максим Ешкенази ще дирижира Софийска филхармония, а на сцената ще видим Михаела Филева, Славин Славчев, Светлин Русев - цигулка, хор “Ваня Монева”, Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.
По време на концерта всеки който иска да подари час по музика на българските деца ще може да го направи като закупи сертификат за дарение на стойност 10 лева. Средствата ще отиват за програма «Фортисимо Клас», която запознава учениците в 4 клас с класическата музика. «Нашите програми нямаше да са възможни без подкрепата на фондация «Америка за България», която от години седи зад нас. Желанието ни е да развиваме тези програми повече и повече, затова всяка подкрепа от всеки човек ще е полезна. Стремим се да запознаем колкото се може повече деца с магията на музиката», завършва Хари Ешкенази,
Фортисимо фест, София, пред Народен театър „Иван Вазов. Начало: 20:00 ч., вход - свободен. С подкрепата на фондация “Америка за България”

Инициативи за спорт и превенция на Съюза на пивоварите привличат хиляди участници


13 центъра за деца и младежи в община Велико Търново получиха финансиране за проектите си

Състезание - гр. Пловдив
В навечерието на новата учебна година приключи летният етап на кампанията, на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за спорт, превенция и здраве - „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“.
Програмата включва редица инициативи, които популяризират физическото възпитание, заниманията на открито и общуването между възрастни и деца, като работещи модели за превенция и здравословен начин на живот. В тазгодишните дейности по кампанията вече се включиха над 11 хиляди участника от София, Пловдив и община Велико Търново. 
През м. юни тази година стартира и най-новото начинание на СПБ – програмата „Устойчиви партньорства и инициативи“, чрез която по идея на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ на конкурсен принцип са финансирани 13 проекта на центровете за работа с деца и младежи в  малките населени места на община Велико Търново. Партньори на инициативата са Общината, сдружението на кметовете „Янтра 2001“, Военният университет „Васил Левски“, Регионалната дирекция за пожарна безопасност и Областната дирекция на МВР.
По случай Професионалния празник на огнеборците, в с. Балван са открити и две специални площадки за пожарна и пътна безопасност. Те са изградени от Общината с партньорството на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, Областната дирекция на МВР, дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите, които ще могат да бъдат използвани от всички ученици от община Велико Търново в заниманията им за безопасност на движението, оказване на първа помощ, реакция при пожари и други бедствия.  
„Всяка година, благодарение на партньорствата с ГДНП, общините и неправителствените организации, Съюзът на пивоварите все повече разширява социалните си инициативи по кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. За последните две години ние инвестирахме  над 62 хиляди лева в подкрепа на местните общности и организиране на различни превантивни и спортни прояви в София, община Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Рибарица. Тази година заедно с ГДНП ще организираме събития в още две областни дирекции на МВР. За нас най-голямото удовлетворение е, че кампанията има все повече участници, все по-голям териториален обхват и се превърна действително в програма за спорт, превенция и здраве, което показва, че сме избрали верния път за въздействие.“, коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.
За поредна година активни партньори на ,,Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" са: Столична  община, Главна дирекция „Национална полиция”, Oбщина Велико Търново, Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите (ПИЦ по ПН) - София, сдруженията „Св. Иван Рилски” и „Янтра 2001”, асоциация “Родители“, училища и младежки центрове.
В рамките на кампанията, СПБ за четвърта поредна година си сътрудничи със Столична община по реализирането на програмите „Нашият училищен спортен празник“ и „Младежки свят и доброволчество“, като съфинансира спортни събития и подобрява средата за физическо възпитание в редица училища.

„Мокър от дъжд не се бои“


На 25.09.1983 г. по обяд лумва огънят, прекършил съдбата на българското цирково изкуство и оставил в историята едно уникално архитектурно съоръжение, проектирано от фамилията Станкови.
Документалният филм „Мокър от дъжд не се бои“ е посветен на трагичните събития преди 35 години, когато пожар изпепелява сградата на Софийския държавен цирк.
За първи път, десетилетия след трагедията, телевизионният журналист Драгомир Драганов събира всички гледни точки към инцидента и сглобява фрагментите от случилото се през 1983 г. Във филма са  използвани и уникални кадри от фонда на Националната филмотека, съхранили спомена за  бляскавите години на българския цирк.
Лентата е събрала неразказвани досега истории на очевидци, участвали в гасенето на пожара, на единствения фоторепортер, успял за заснеме кадри от трагедията, на известни циркови артисти и техни наследници, на актьори, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл. По ирония на съдбата, съвместната продукция на Софийския държавен цирк  и редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР, носи заглавието „Мокър от дъжд не се бои“, а премиерата се е състояла в Деня на София (17 септември). Спомените си за последните представления под купола на цирка разказват пред камерата на БНТ актрисата Татяна Лолова и илюзионистът Астор.
Филмът „Мокър от дъжд не се бои“ ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 на 24 септември. Режисьор е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев.

В поредната акция „Дари кръв - спаси живот” се включиха близо 200 военнослужещи


от военни формирования в градовете Карлово и Стара Загора се включиха за пореден път в кръводарителските акции на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
Във ВМА периодично се организират кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. През 2018 г. те се провеждат под знака на две годишнини – 140 години от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили и 25 г. от основаването на кръвния център на ВМА.
Иначе, близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА през 2017 г., като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия.
Ние винаги сме оценявали високо това, което правят българските военнослужещи. Искам да изкажа едно голямо благодаря за техния високохуманен жест, защото по този начин те не само помагат на пациентите на ВМА и спасяват животи, но са и пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване, заяви полк. проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.
Извън кампаниите, всеки желаещ може да го направи в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.30 до 16.00 часа.

Ивет Лалова търси шампиони


Ивет Лалова Спринт Академи стартира своя първи турнир по лека атлетика на вчера на националния стадион “Васил Левски” в София. Състезателните дисциплини включват 60м, дълъг скок и щафетно бягане 4x50м, за деца от 6 до 13г. Над 350 деца застанаха на старт и бяха наградени не само от Ивет Лалова, но и от други именити български атлети и гост-звезди, присъстващи за събитието.
Открий шампиона в теб” е проект реализиран по програма “Децата и спортният клуб” на ММС. Организиран от СКЛА “Ивет Лалова Спринт Академи” с подкрепата на БФЛА , Алианц България, Орифлейм и Санофи България.