Translate

петък, 11 май 2018 г.

НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ


Това е мотото на Световния ден на хипертонията – 17 май, който за 12-ти пореден път ще се отбележи  в 11 града, с национална здравна кампания

Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др.
Тази година събитието под надслов „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“  за първи път е подпомогнато финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". 
74 служители на банката направиха своя избор за каузата, като общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв. 
Статистиката показва, че повишеното кръвно налягане (КН) е причина за смъртта на 9.4 милиона в световен мащаб, като ежегодно цифра продължава да нараства, поради глобалното застаряване на населението. Сред рисковите фактори са свръхтеглото, ексцесивният прием на алкохол, сол с храната и недостатъчната физическа активност.
Предсърдното мъждене (ПМ) е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.
Ние не разполагаме с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита екстраполирано , че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи надхвърлят 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Тенденцията е неблагоприятна – прогресивен растеж.
Мозъчният инсулт (МИ) е втората водеща причина в света, следваща ССЗ, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. Над 12 милиона МИ се дължат на КН с повишен риск от остър инсулт при прехипертония и в млада популация. Смъртността от МИ у нас продължава да е значително по-висока в сравнение с тази в Европа. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока.
Един от основните проблеми в нашата здравна система е и си остава недостатъчното сътрудничество между организациите за осигуряване на оптимална грижа за пациентите.
Резултатите от скрининговите проучвания, по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това е и основната причина за провеждането на информационните кампании и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията.
На 17 май 2018г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали, от 11 до 18ч., на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат книжки с нормите на поведение при АХ, както и методични указания за поведение при деца и подрастващи с АХ; ще  бъдат направени тестове за оценка на информираността с награди; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на ПМ, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно ПМ в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.
17 май, четвъртък, 11-18 ч.

  • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика);
  • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В;
  • Пловдив - площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо);
  • Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата);
  • Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните);
  • Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината;
  • Варна – пред Операта - пл. Независимост (пред Фестивалния конгресен център - вход на морската градина);
  • Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата;
  • Плевен - площад „Възраждане” срещу фонтаните;
  • Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода);
  • Кърджали - площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров;
  • Велико Търново - парк Марно поле.

Вашата кожа е уникална - грижете се за нея!


Това е мотото на тазгодишната13-та Паневропейска кампания за защита на кожата от тумори.
От Българското дерматологично дружество отчетоха като изключително успешни досега проведените национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата. В които са прегледани над 4 000 пациенти. През 2017г. са прегледани 1885 души. Ново откритите случаи на кожен рак са - 23. Всички са били изследвани и своевременно насочени за лечение.
И в тазгодишната кампания - "Евромеланома 2018“ се включват повече от 200 дерматолози.
По думите на доц. Жана Казанджиева участието на специалисти за пореден път е напълно доброволно и безвъзмездно т.е. изцяло про боно и не се заплаща от Европейското дерматологично дружество, каквито твърдения витаят в публичното пространство. Според специалистите целта на тази кампания не е всяка година едни и същи хора да идват и да се записват за преглед, а да се формира култура на поведение, при която хората включват в плановете си посещение при дерматолог веднъж на 6 месеца с чисто профилактична цел.
На 16 май, сряда, в цялата страна ще се проведат профилактични прегледи от тазгодишното издание на "Евромеланома 2018". Акцентът ще бъде върху ранното откриване на меланома, но и върху други видове кожен рак - базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, както и на състояния, известни като преканцерози - т.е. кожни изменения, които е възможно да еволюират в злокачествени тумори.
Дерматолозите съветват да се прави обстоен преглед: под мишниците, между пръстите на ръцете и краката, стъпалата, гениталиите и под гърдите за асиметрични бенки и повили се след 45 год. възраст, тъй като при тези хора се установяват масово облигатните преканцерози. При най-малкото съмнение в тях трябва да се търси консултация със специалист.
Ако бенката е наранена, прокървила – това е индикация за спешност.
Те съветват още да се избягва прекомерното излагане на слънце, да се носят тъмни дрехи и то от изкуствени материи, тъй като светлите дрехи, памукът и лена привличат повече слънчевите лъчи и по-малко защитават кожата.
Те припомниха, че фотозащитните кремове (за деца и възрастни) с фактор 50 трябва да се купуват само от аптечната мрежа и да се нанасят половин час преди излагане на слънце. Но това не е достатъчно. Трябва да се полагат наново на всеки два часа, тъй като се инактивират от самото слънце и се отмиват от водата. За децата и хората със слънчеви  алергии да се използват фотозащитни кремове с минерален филтър.
Пълният списък на лекарите, които ще преглеждат на 16-ти май е публикуван на електронната страница на Българското дерматологично дружество.

Проф. Червеняков, проф. Гайдарски и проф. Темелков - отличени с ордени от президента

В Гербовата зала държавният глава Румен Радев отличи акад. проф. д-р Петър Червеняков с орден „Стара планина“ – първа степен, за  постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия.
Проф. д-р Радослав Гайдарски беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие.
С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, президентът удостои и проф. д-р Темелко Темелков - един от най-уважаваните тясно специализирани коремни хирурзи в България, допринесъл за развитието на Медицинския университет във Варна.
Държавният глава награди и проф. Николай Червенков с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, за големи заслуги в областта на историческата българистика. За заслуги в областта на образованието и природните науки с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, Румен Радев удостои акад. Александър Петров.
-Обществото има нужда от достоен пример, който да обединява и канализира нашата енергия в името на просперитета на България, заяви президентът  Радев, като допълни, че именно петимата отличени са поставили обществения интерес на пиедестал и служат за пример на всички ни.
По думите на държавния глава, петимата носители на високите отличия са доказателство, че България е богата на значими личности и таланти, които отстояват българската идентичност и постижения във важни за човечеството области. Президентът допълни, че прогресът на обществото се дължи на хората с новаторски дух, неизчерпаема енергия, които имат дръзновението смелостта да разчупят всякакви стереотипи и догми, въвеждайки прогресивни форми на професионална дейност.