Translate

понеделник, 10 септември 2018 г.

Вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг


Това показва първата междинна обработка на резултатите от интернет платформата на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).
Инициативата стартира на 9 юни като част от проект за сътрудничество между БАРПТЛ и Федерация Български пациентски форум.
182 сигнала от цялата страна получи и обработи на интернет платформата си за 3 месеца БАРПТЛ. В 53% от случаите решението се крие във вноса и бързите вътреобщностни доставки, тъй като сигналите касаят дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България. Това показват междинните резултати от анализа на БАРПТЛ. Друг основен извод е, че липсата на информация е причина за 65% от сигналите. 20% са приключените случаи с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60% подателите са насочени към лекуващия ги специалист. Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от 1 сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.
Първата у нас интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства бе демонстрирана на 9 юни 2018 на Конференция на Федерация Български пациентски форум. Тя функционира на www.parallel-trade-development.org в изпълнение на Меморандум за сътрудничество между БАРПТЛ и ФБПФ  за постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др.
„Горди сме, че повече от тримесечие работим в изпълнение на наскоро обявените от ЕМА двугодишни приоритети на работната група на ЕС „Към подобряване на наличностите на лекарства в ЕС“. Нашата работа е насочена именно към подобряване на двустраната комуникацията по проблемите на лекарствоснабдяването с гражданите, насърчаване на сътрудничеството със заинтересованите страни и достъп на обществеността до ясна и полезна информация относно проблемите с наличността на лекарства и прекъсванията на доставките в целия ЕС“, казва изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.
Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на предстоящата Кръгла маса, която БАРПТЛ организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании.

Няма коментари:

Публикуване на коментар