Translate

петък, 6 март 2015 г.

LG заявява водеща позиция на пазара за премиум телевизори с DUAL PREMIUM стратегия



LG представи глобалното си портфолио телевизори за 2015 г. в Сеул. С DUAL PREMIUM стратегията си, от LG са убедени, че ще си осигурят водещата позиция на глобалния премиум TV пазар с OLED телевизорите си, като в същото време ще разширят обема на премиум TV сегмента като цяло, създавайки повече възможности за новите PRIME UHD телевизори.
С печеливша комбинация от първокласни технологии за дисплеи, през януари OLED TVна LG спечелиха наградатаBest of CES(„най-доброто от CES) в продуктовата категория на телевизорите. Тъй като с времето съдържанието с високо качество става все по-достъпно, LG очаква продажбите на поразителните си OLED TV да нараснат в следствие на факта, че все повече взискателни зрители търсят продукти с високо качество, с които да се наслаждават на различно съдържание. Имайки това предвид, LG планира да разшири OLED TV портфолиото си в Корея от пет до десет модела, за да снабди потребителите с по-широка гама премиум TV продукти.
PRIME UHD TV на LG е един клас над ULTRA HD TV на компанията и си отличава с характеристики като Color Prime технологията, ULTRA Luminance, 4K In-Plane Switching (IPS) панели Prime Mastering Engine, за да предостави истинско премиум усещане, като на кино. ColorPrime технологията на LG увеличава спектъра на цветовете, които могат да бъдат възпроизведени на екрана като използва различни фосфорни LED цветове, които създават по-голяма дълбочина и реалистичност на картината. ULTRA Luminance технологията непрекъснато анализира най-ярките и най-тъмни участъци на излъчваното съдържание, за да подобри яркостта и резолюцията. Оборудван с 4K IPS панелът на LG, телевизорът показва детайлни картини с изключителни широки зрителни ъгли.Нещо повече, Prime Mastering Engine оптимизира настройките на телевизора, за да извиси качеството на картината до премиум
нива.
В допълнение, PRIME UHD TV (модел 55UF9500) на LG идва с изумително тънкия 8.5mm UltraSlim Design на дисплея в индустрия, където конкурентните дисплеи са между 40 и 50mm в дълбочина. Интегрираната Auditorium Stand стойкана LG подхожда на металния завършек на панела около екрана. Стойката също чудесно допълва централизираната Harman/Kardon аудио озвучителна система, изпълнявайки функцията на звуков рефлектор.
Новата webOS 2.0 Smart TV платформа на LG е подобрена версия на изключително успешния потребителски интерфейс на компанията –  оригиналният webOS. Smart телевизорите, снабдени с webOS, се прогнозира да достигнат един милион единични продажби през първата половина на 2015 г.
„Вълнуваме се да представим a цялостен спектър от отличителниTV продукти, които представят поразително качество на картината, който да разяснят какво имаме предвид под премиум,” каза Брайън Ноун, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Home Entertainment Company. “Телевизорите LG OLED и PRIME UHD укрепват марката като синоним за качество на картината. С тези несравними решения за домашно развлечение, LG застава на благоприятната позиция като лидер на пазара запремиумтелевизори.”
Компанията ще започне доставките на премиум телевизорите си на пазарите отвъд океана от края на март.

LG представи първия в света смарт часовник с LTE технология на Mobile World Congress (MWC) в Барселона, Испания

 LG Watch Urbane LTE е смарт часовник от ново поколение, притежаващ NFC и редица други
функции, които досега не са предлагани при смарт устройствата за носене на ръката.
Това е четвъртият смарт часовник на LG, като LG Watch Urbane LTE е и най-амбициозният от всички. Той предлага стил и изтънченост като истински аналогов часовник, който в същото време се допълва с микротехнологии от най-висок клас, съсредоточени около 1.3-инчов Plastic-OLE D дисплей.
Под P-OLED дисплея, LG Watch Urbane LTE събира всички комуникационни възможности на смартфон в изискан, метален ръчен часовник. Като всеки друг 4G телефон, той може да набира и да отговаря на повиквания, както и да изпраща и получава съобщения. Чрез връзката му с мобилен оператор, смарт часовникът предлага push-to-talk (PTT) възможности с други устройства, свързани към същата мобилна мрежа, така че потребителите могат да използват техния LG Watch Urbane LTE като уоки-токис неограничен обхват и да говорят с няколко лица едновременно.
Отвъд изцяло новата операционна система, смарт часовникът има почти всички функции на известния LG G Watch R, включително дисплей, работещ постоянно в режим ambient. Снабден с най-мощната батерия в категорията си, 700mAh, LG Watch Urbane LTE предоставя
впечатляващо дълго време за разговори и работа и може да изкара няколко дни в режим на готовност.
Трите бутона от дясната страна на смарт часовника позволяват лесен достъп до различни функции, без да има нужда да преминавате през различните екрани на менюто. Горният бутон осигурява достъп до менюто с бързите настройки Quick Setting, където потребителят може да провери и регулира използването на батерията, яркостта, звука и настройките за свързване.Главният централен бутон превключва между екрана с часовник и списъка с инсталирани приложения. Долният бутон има функцията да дава „назад”когато се натисне за кратко, а при дълго задържане изпраща сигнал за сигурност,като автоматично набира предварително зададен телефонен номер и изпраща координатите на местоположението на ползвателя.
„LG Watch Urbane LTE е пример за типа иновации, които са възможни, когато си лидер на пазара за LTE технологиите,” каза Джуно Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics MobileCommunicationsCompany. „Този смарт часовник въвежда нови възможности на пазара с първата в света LTE връзка и класическия стил на истински модерен часовник от висок клас. Той въплъщава нашата философия – иновации за по-добър живот (innovationfor a betterlife).“
Основни спецификации:
Процесор: 1.2 GHz Qualcomm®SnapdragonTM 400;
Операционна система: LG Wearable Platform;
Дисплей: 1.3-инчов P-OLED (320 x 320 / 245 ppi);
Мрежа: LTE;
Памет: 4GB eMMC / 1GB LPDDR3;
Батерия: 700mAh;
Датчици: 9 Axis / барометър /PPG/ GPS;
Свързаност: WiFi 802.11 b, g, n /Bluetooth 4.0LE/ NFC;
Цвят: сребрист;
Други: прахо- и водонепропускливост (IP67) /високоговорител/ микрофон.

Първият в света извит 21:9 UltraWide монитор от LG


Първият монитор в света, който комбинира извит In-Plane Switching (IPS) екран с 21:9 аспектно съотношение заедно с приковаващия погледа 86,36-сантиметров (34-инчов) дисплей,
предоставя впечатляващо качество на картината, професионална функционалност и широка гама от удобни опции за свързване.
“Много от хората прекарват повече време пред мониторите си, отколкото пред телевизорите си и въпреки това индустрията не създава иновации със същото темпо, когато става въпрос за монитори,” каза Хийонг-сей Парк, завеждащ IT бизнес поделението на LG Electronics Home Entertainment Company. “При нас в LG иновациите в дисплей технологиите не се ограничават само с водещите ни телевизионни продукти, ето защо увеличаваме сегмента ни монитори с извития 21:9 UltraWide модел”.
Съвместим както с PC, така и с Mac, мониторът LG 34UC97 се справя с лекота с тежки графики и видеа, на която и да е операционна система и поддържа Thunderbolt 2 за високоскоростно прехвърляне на данни четири пъти по-бързо от USB 3.0 като същевременно дава възможност на множество устройства да бъдат линейно свързани едно с друго.
Функцията на LG за разделяне на екрана на четири (4-Screen Split) прави  мултитаскинга лесен, като дели дисплея на до четири секции в осем различни съотношения. Потребителите могат да приоритизират прозорците си по размер и позиция, вместо да трябва ръчно да променят големината и мястото на всеки прозорец поотделно. Няколко прости кликвания с мишката позволяват на потребителя бързо да подреди прозорците си в различни, удобни конфигурации – перфектно решение за професионалисти, които имат нужда да виждат няколко програми едновременно. За допълнителна многофункционалност е добавена и функцията за свързване Dual-Link Up, която позволява на монитора да се свърже с устройства от два източника (например смартфони, PC-та, камери, Blu-ray плейъри или гейминг системи) и показва всеки на отделен екран, едновременно.
Добавяйки мека извивка към този монитор с аспектно съотношение 21:9, LG успява да създаде уникален продукт, който гарантира едно потапящо в картината преживяване. Мониторът притежава и MAXXAUDIO® и 7W система със стерео високоговорители, която гарантира оптимално аудио озвучаване във всички честоти.
Основни спецификации:
-извит 21:9 UltraWide QHD (3440*1440) дисплей - с 2.4 пъти повече визуална информация в един и същ момент, в сравнение с Full HD монитор;
-IPS технология с широки зрителни ъгли от 178 градуса, които позволяват кристалното виждане на дисплея, без изкривяване на картината от които и да е ъгъл;
-sRGB над 99% цветова гама, LG IPS реалистични цветове и широки зрителни ъгли;
-Два Thunderbolt 2 порта, два HDMI и два USB 3.0 порта, и Display Port;
-MaxxAudio® технология за по-дълбок бас и кристално чисти високи звуци, два вградени 7W високоговорителя;
-100x100 VESA съвместимост.






Коремни хирурзи и уролози извършиха рядка, изключително сложна операция на бременна жена с огромен тумор на десния бъбрек в СБАЛО



22 годишно момиче, бременно в 6-ти месец, беше оперирано успешно от комбиниран екип на Клиника по Коремна Хиругия и Клиника по Урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков в Националната Онкологична Болница. Отстранен е тумор от десния бъбрек с изключително големи размери - около 30/30см. Той е заемал цялата дясна половина на коремната кухина, избутвал и притискал матката с плода в нея, с метастази в регионалните лимфни възли. Ако не е бил отстранен туморът би засегнал необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена.
Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало тромб (съсирек) в долната куха вена (най-голямата вена преминаваща през корема), което е наложило частично изрязване на стената на  вената и отстраняването на тромба.
Бременността е запазена, като наблюдението на плода в следоперативния период не е показало патологични промени. Следоперативният период е протекъл без усложнения и пациентката е изписана в добро общо състояние, с всички шансове да роди здраво бебе.

Романът „С@МОТ@” – българският „Петдесет нюанса сиво"




Романът „С@МОТ@” на журналистката Мартина Дечевска, който стилово е смесица между кибер пънк и чик лит, вече набира популярност като „българския Петдесет нюанса сиво", заради горещите садо-мазо сцени вътре. Броени дни преди премиерата си книгата се нарежда сред най-чаканите на родния пазар. В действителност „С@МОТ@” предхожда световния бестселър, защото е започната през 2008 година в Тунис като екзотичната локация не е повлияла на историите вътре – действието на романа се развива в София и показва проблемите, с които младите момичета се сблъскват в съвремието.
Студентката по психология Роберта е отвлечена и държана в плен от кибер социопат, който й поставя нелек избор – да накара трима души в социалната мрежа ImageBox да се самоубият със силата на думите си или тя самата да умре бавно и мъчително. По-пикантната линия в сюжета пък е вдъхновена от серия интервюта с жени, практикуващи садо-мазо секс, които авторката подготвя за статия, преди да осъзнае, че темата изисква по-задълбочено представяне, а не просто излагане на фактите.
„Реших, че предпочитам да покажа какво се случва в главите на тези момичета, отколкото да ги превърна в журналистическа сензация”, разказва Дечевска, известна с работата си за медии като VICE, Maxim, Дневник и културното предаване на БНТ „БунтАРТ“, а към този момент авторката е кореспондент на bTV в Ню Йорк.
Въпреки че „С@МОТ@” е дебютният й роман, тя години наред е водила един от най-успешните и интересни родни блогове в Интернет, през който събира армия от онлайн фенове на разказите си. Мартина Дечевска вече представи в социалните мрежи първите откъси от „С@МОТ@” през официалните профили на романа, а самата книга се очаква в книжарниците на 9 март.

Ice Cream “На живо” в Bedroom Premium Club

 Това е поредното участие на популярната хип-хоп банда в клуба, останала преди месеци с един член по-малко, след като Виктор я напусна.
През последните дни Ice Cream усърдно работят по един мащабен проект – първия си самостоятелен концерт, който ще се проведе на 22 април в НДК. Тогава групата ще представи третия си самостоятелен албум “Животът е един”. В момента тримата работят по последния сингъл към него, който все още е с работно заглавие, снимат и клип. В плановете им за пролетта са включени гастроли в Испания и Гърция, където ще бъдат част от Spring Break 2015.
По време на участието си в Bedroom Premium Club Ice Cream представи едни от най-известните си парчета – “Захир, “Заредени”, “Много добре”, “Скачай” - подгрявани от резидента на клуба DJ Gorro.

Една година стил със Stilago



Stilago, най-ексклузивният онлайн клуб за мода в България, отбеляза своята първа годишнина
на родния пазар. Семейството на Stilago се разраства постоянно, като България е 14-ата държава, в която модната платформа оперира. За своя празник на трети март екипът на Stilago подготви специална изненада за всеки клиент, който посети онлайн магазина и направи поръчка.
Компанията не само представя известни модни марки, но и предоставя на клиентите си възможност да се възползват от най-добрите отстъпки в ограничения период на съответните кампании.
Същевременно в секциите Mall и Outlet се предлага широка гама от продукти без времеви ограничения. През изминалата година Stilago.bg предостави уникална възможност на българските потребители, като ги запозна с последните колекции на световни модни гиганти. Клиентите на платформата можеха да избират сред най-актуалните модни предложения на Adidas, Geox, Guess, Just Cavalli, Calvin Klein, Levi’s, Esprit, Lee, Wrangler, Napapijri и Timberland.
Точно преди рождения си ден Stilago.bg представи новите пролетно-летни колекции на любими модни марки като NEXT, Clarks, Ellos, La Redoute, Desigual, Amy Vermont, Laura Kent, Heine, Best Connections и др. В деня на празника всеки клиент, закупил два артикула от онлайн магазина, Stilago получи трети – безплатен.
За да информира своите членове за най-горещите оферти и промоции, Stilago предлага специален бюлетин за регистрираните потребители на платформата, като всеки ден им дава информация за актуалните предложения и намаления. Регистрираните членове на клуб Stilago могат да се възползват от отстъпки до 85%, богат и качествен избор сред световноизвестни марки и над 1000 нови модела всеки ден.


Здравният министър д-р Петър Москов: Купонът свърши!



Директорите на УМБАЛ - „Свети Георги" - Пловдив, „Света Марина" -Варна и „Света Анна" – София ще бъдат сменени до дни, обяви министърът на здравеопазването пред Здравната комисия в Народното събрание.
Причината за подготвяните промени е, че паричният им ресурс е бил концентриран в КТБ, в разрез с нормативни актове на финансовото министерство и не са спазили постановление от 2013 г. да изтеглят влоговете си от КТБ те са изгубили над 1 млн. лв.,.
„Купонът свърши - всеки шеф на болница, който не спазва разписаните правила, ще бъде сменян," закани се д-р Москов и добави, че се приключва с безразборното харчене на средства от болниците, защото държавата не може да им покрива разходите.

Децата в семейства, в които майката има висше образование, консумират повече плодове и зеленчуци и прекарват по-малко време пред телевизионния екран



Проучването EPHE (EPODE for the Promotion of Health Equity) е тригодишен европейски проект, който се осъществява в 7 европейски държави и анализира неравнопоставеността в
поведението и неговите детерминанти сред различни социално-икономически групи.
В него участват Белгия, България, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния – или общо 219 135 жители. Анкетирани са 1266 деца и техните семейства, от които 631 момчета и 635 момичета, на средна възраст 7,17 години.
Социално-икономическият статус на родителите се сочи за определящ фактор на поведението, което оказва влияние върху наднорменото тегло и затлъстяването в детска възраст.
Първите резултати от EPHE показват, че децата в семейства, в които майката е с по-ниска степен на образование, консумират по-малко плодове и зеленчуци и прекарват повече време пред телевизора, отколкото децата от семейства, в които майката има висше образование. Данните от проучването показват още, че белгийските деца са на последно място по консумация на плодове, а българските деца прекарват на-много време пред екрана. Консумацията на плодове сред децата от семейства с по-нисък социален статус е оскъдна – такъв е случаят не само в Белгия, но и във Франция, Холандия и Румъния. Гърция и България се нареждат на второ място в класацията на държавите, в които се наблюдава по-висока консумация на плодове.
50% от родителите с висше образование са посочили, че се грижат винаги да имат плодове у дома, за разлика от едва 30% от родителите с основно или средно образование, които са дали същия отговор.
По отношение на зеленчуците, независимо от социално-икономическото положение на семейството, децата консумират зеленчуци между 2 и 4 пъти седмично. Въпреки това, близо 30% от семействата с ниско образование ядат салата по-малко от веднъж седмично.
Независимо от социално-икономическия статус на родителите, всички деца прекарват доста време пред компютъра и екрана: 30 мин. на ден през седмицата и по 1 час на ден през почивните дни.Въпреки това, децата от семейства с основно или средно образование прекарват приблизително 3,5 часа повече седмично пред телевизора, в сравнение с децата от по-образовани семейства. В тази категория, България се нарежда на първо място сред 7-те европейски държави. Българските деца прекарват близо 26 часа седмично в гледане на
телевизия – в сравнение с холандските деца, които прекарват по 14,5 часа седмично пред телевизионния екран. Времето, прекарвано пред компютъра, като цяло се следи внимателно от родителите от всички социално-икономически групи.
--------------
Проектът EPHE е общоевропейски проект (2012-2015 г.), който е съфинансиран от Европейската комисия. Целта на EPHE е да анализира добавената стойност от прилагането на методологията на EPODE за намаляване на социално-икономическата неравнопоставеност в областта на здравословното хранене и физическа активност и възможностите за поддържане на изпълнението на програмите от мрежата на EPODE чрез структурните фондове на Европейския съюз до края на 2015 г. Други партньори в рамките на EPHE включват множество университети и обществени програми от всички 7 европейски държави-членки.
Здрави деца в България е образователна програма за здравословен начин на живот в училище, финансирана от Нестле България, която през 2012 г. стартира в 10 столични училища и привлече над 3500 семейства с деца от 7 до 13 години в два района в София – Триадица и Студентски, като през 2014 г. програмата обхвана близо 20 учлища в София.
Програмата е разработена съвместно с Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД) и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Столична община, Българска федерация по гимнастика, Българска федерация по лека атлетика и Евро-Ток България.
В нейните рамки се провеждат забавни и атрактивни уроци за балансирано хранене, организират се игри и състезания в училище и навън и по този начин децата се ангажират, като се провокира техния интерес към балансираното хранене и спорта. Уроците са допълнени от часове по здравословно готвене, в които заедно с децата се приготвя балансирано училищно меню. Като част от програмата и в партньорство с Българска федерация по лека атлетика, Здрави деца в България участва в международния проект IAAF Kids Athletics.

От 1 април лечебните заведения в страната трябва да регистрират приетите и изписаните пациенти чрез единна регистрационна система



На 1 април т. г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ (ЛЗБП), трябва да се подготвят за приложение на
Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти. Системата е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в ЛЗБП, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.
Въвеждането на системата е договорено между НЗОК и БЛС в чл.94 от Националния НРД 2015 за медицински дейности. С § 3. на Преходните и заключителни разпоредби към проекта на Постановление на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване на лечебните заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ (ЛЗБП), които са договорни партньори на НЗОК, е дадена възможност да се подготвят до 31.03.2015 г. за нейното използване.
До момента само 88 договорни партньори подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно ЛЗБП, което да е внедрило Регистрационната система. В шест области броят на въвелите Регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград  - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.
От НЗОК напомнят, че от 01.04.2015 г. медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани.

Ограниченията, които предвиждаха всеки от нас да има право на седем дни безплатна рехабилитация, само веднъж годишно, отпадат



Около това решение се обединиха представителите на Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. С
тази корекция за нуждаещите се от рехабилитация съветът окончателно прие новите правила за финансиране на болниците, информира зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. До средата на годината трябва да бъде изготвен документ, който да регламентира листите на чакащи пациенти. В него ще бъде записана информация по отношение на това в какви срокове да се правят контролните прегледи на отложените пациенти. Към момента обаче документът съществува само като идея и все още не е започната работа по изготвянето му.

МЗ ще предложи законодателни промени, които да ограничат паралелния износ на лекарства



обяви здравният министър д-р Петър Москов, като поясни, че мярката се налага, след като през
януари Конституционният съд отмени правото на Изпълнителната агенция по лекарствата да забранява този вид експорт. Пациенти сигнализират периодично, че износът води до изчезване на скъпо струващи животоподдържащи медикаманти от аптеките.
В тази връзка той заяви: Аз имам болка от решението на Конституционния съд. Съобразили сме с него и в момента подготвяме друг вариант на законопроекта, в който да има ясно дефиниран списък критерии за медикаменти, които често изчезват от българския пазар също са предмет на паралелния износ, за да може държавата да ги контролира. Точната група медикаменти и критериите, по които да се определя включването на такива медикаменти е предмет на работата в момента и ще бъде предварително съгласувано с нашите европейски партньори”.

Комисия по редки болести е сформирана към МЗ



 Тя ще спомогне да се изготвят регистри на хората с тези заболявания. Ще бъде изградена и мрежа от експертни центрове, които трябва да помагат за лечението, каза за радио Бургас Полина Мандаджиева представител за града на Националния Алианс на хората с редки болести. Близо 7000 са редки болести, които са били открити и описани в медицинската литература. В Европа едно заболяване се приема за рядко, когато то засяга 1 на 2000 души. В България хората с такова заболяване са около 400 хил., уточни Мандаджиева.

Япония въвежда нови правила за работното време



Не е тайна, че японците са изключително отдадени на работата си. Но само за една година, в
резултат на преумора, са починали близо 200 души. Част от тях сами са избрали да сложат край на живота си. Тази нерадостна статистика е повод японското министерство на здравеопазването, благоустройството и труда да въведе нови правила за работното време, с които извънредната работа след 22 часа вече е незаконна, съобщи БНТ.
Държавните служители вече трябва да си тръгват от работното място най-късно в 20 часа, освен при извънредни обстоятелства.

Тютюнопушенето - предотвратима причина за болест и смърт



Доц. Коста Костов, началник клиника по белодробни болести във ВМА:

20% от пушачите имат заложен шанс след години да са с дихателна недостатъчност или с рак. САЩ разбра,че губи от пушенето и заложи на мерките за борба с него, тъй като 440 хил. са смъртните случаи годишно, а 157 млрд. долара са икономическите и загуби.
Така напр. в Ню Йорк сега пушачите са два пъти по малко. Те са вече само 16%. У нас близо 4 хил. годишно заболяват (3200 мъже и 800 жени). Страната ни в Европа е на 4-то място с 2437 къса цигари годишна консумация на глава от населението. Около 40-42% от населението ни пуши като превес имат жените, а и младежите.Тютюнопушенето засяга всички органи и системи. То е причина за инсулт, рак на устната кухина, ларинкс, хранопровод, панкреас, пикочен мехур и т.н. То е отговорно за 30% от смъртността при всички онкослучая. С други думи една трета от всички смъртни случая причинени от рак се дължат на белодробния рак. Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара. Пасивното пушене носи по-висок риск за хора, имащи някакво заболяване - астма, бронхит, сърдечно-съдови заболявания, бюргерова болест и др.
Бомбата на пушачите у нас ще избухне след 10-15 години. Научно доказано е, че ако 24 часа не се пуши нивото на кислород в кръвта се възстановява и пада нивото на въглероден оксид в кръвта, след 48 ч. се подобрява белодробната функция, след 1 г. рискът от миокарден инфаркт пада с 50%. След 10 години рискът от рак на белия дроб е наполовина по-малък от този на пушач.
Не бива да забравяме, че над 4 хил. токсични продукти има в цигарения дим. Той е особено опасен за децата, тъй като ги превръща автоматично в пасивни пушачи.
По отношение на електронните цигари твърдото ми мнение е, че не са начин, те не са път към отказване. В тях не се знае какъв процент никотин има и въобще какво има в тях, какви елементи. Твърд противник съм, защото не се знае какво се купува.


Стволовите клетки - застраховка за здраве!



Ако 25% от родителите съхраняват стволови клетки от пъпната връв на своите бебета цената на тази процедура ще падне, твърдят специалисти. Най-добрата опция е съхраняване на цялата
кръв от пъпната връв. Клиничните проучвания в света, по отношение на стволовите клетки от пъпна връв, надхвърлят 4500, а за кръв от пъпна връв (умбиликална кръв) за целите на регенеративната медицина са 485.
Корейско проучване при деца с церебрална парализа показва, че тогава резултатите са значително по-добри. При възрастни хора могат да се вземат стволови клетки от периферната кръв. Резултатите при автоложна трансплантация, където се използват собствени стволови клетки или тъкан от пъпна връв са доста по-добри от тези при алогенна (донорна) трансплантация, при която източникът на стволови клетки е различен от пациента дарител (донор).
Toticyte-прост, ефективен метод, чрез който стволовите клетки се правят много по-ефективни. При него се премахват само на червените кръвни телца, докато всички останали клетки остават. Стволовите клетки намират приложение при имунна недостатъчност и болести на имунната система, онкохематологични заболявания, еритремия вера, предлевкемии, миелофиброза и др. Острите левкемии напр. са близо 150 вид благодарение на фенотипа.У нас около 35-40 хил. са новите случаи на онкозаболели годиишно. Трансплантациите със стволови клетки са около 140 ежегодно, от които 20 са при деца. Това ни поставя на едно сравнително добро ниво, но не може да се мерим с Испания, Италия, Гърция. В Германия напр. трансплантациите са 4 хил., а дарителите на стволови клетки са 25 млн. годишно. Стремежът е у нас те да достигнат 250-300 годишно, но за целта са необходими 250 хил. дарители годишно.
Приложението на стволовите клетки при инсултите е проблем на бъдещето. За множествена склероза, болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, мозъчни травми-няма проучвания при хора по отношение на стволовите клетки. Единствено при церебралната детска парализа могат да се ползват, където са на лице подобряване в глюкозния мозъчен метаболизъм, положителна промяна в свободата, обема на движение и др. - т. е. всичко друго е спекулация, заявяват единодушно водещи лекари-специалисти в страната.

четвъртък, 5 март 2015 г.

БГФармА приветства всеки опит на МЗ за оптимизиране на разходите на НЗОК за лекарства



БГФармА, като представителна асоциация на генеричните фармацевтични производители и член на Европейската генерична асоциация (ЕГА) в Брюксел, приветства всеки опит на
Министерството на здравеопазването за оптимизиране на разходите на НЗОК за лекарства, който се основава на европейските практики, се казва в прессъобщението им. Като такъв опит оценяваме и подготовката за подписване на споразумение между МЗ и иновативната фармацевтичната индустрия, насочено към контролиране на разхода в НЗОК за лекарства. Но категорично трябва да заявим, че БГФармА не приема подобно споразумение да излиза извън рамките на отговорностите на иновативните фармацевтични производители, като те биват прехвърлени и върху генеричните производители.
Както в цяла Европа, така и в България генеричните медикаменти не са свързани по никакъв начин с дефицитите на здравните фондове, в частност на НЗОК. Напротив, прогенеричната политика е сред основните инструменти за разумно изразходване на обществените пари за лекарства, като с много по-малко средства се покрива лечението на огромни групи пациенти. В България възможностите на генеричната индустрия за оптимизиране на разходите за лекарства съвсем не са изчерпани.Всеизвестен факт е, че ръстът на разходите на НЗОК за лекарства се дължи основно на иновативни лекарствени продукти в определени INN групи. Това означава, че основната страна, отговорна за поемане на ангажимент към държавата относно контролиране на разходите на НЗОК за лекарства са производителите на оригинални продукти.
Затова би било парадоксално генеричната индустрия да бъде привлечена към споразумение, което по дефиниция трябва да бъде сключено между МЗ и иновативната индустрия.
БГФармА за пореден път заявява готовността си да обсъжда с МЗ и НЗОК всички техни инициативи, насочени за подобряване на достъпа на пациентите до лекарства и за разумно изразходване на средствата в това направление.
УС на БГФармА счита, че само с открито обсъждане на подготвяното споразумение за контролиране на разходите на НЗОК за медикаменти, с представители на всички засегнати страни, би могло да се намери консенсусно решение, се казва още в тяхното прессъобщение.

Безплатни прегледи на бъбреците в ДКЦ „Софиямед”



По случай Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания-10-ти март, пециалистите от отделението по урология на УМБАЛ „Софиямед“ ще консултират безплатно пациенти на 10-ти и 17-ти март от 14:30 до 17:30ч. в ДКЦ „Софиямед” след предварително записване на тел. 0700 31 51!
Според завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Велев, липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказва изключително влияние върху развитието на бъбречните заболявания и особено върху най-разпространената бъбречно-каменна болест.
„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм.При около един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10 %. ипсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира д-р Велев.
Той съветва пациентите с диагностицирана бъбречно-каменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот.
„Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол“.
По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания в ДКЦ „Софиямед“ ще консултира и водещият български уролог и настоящ народен представител в 43-тото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Урологът се присъедини към екипа на „Софиямед“ като консултант преди броени месеци. Доц. д-р Шишков коментира, че ендоскопското и екстракорпоралното разбиване на камъни е вече рутинна практика у нас, а най-добрите резултати се постигат само при правилна преценка от компетентен уролог.
„Вече почти не оперираме по класическия начин камъните в бъбрека. Най-често лечението извършваме по минимално инвазивни начини: ендоскопски, лапароскопски, екстракорпорално и чрез перкутанна литолапаксия. Това позволява пациентите да се възстановят по-бързо. Профилактиката на бъбречно – каменната болест включва: фамилна анамнеза, съобразяване с ендемичните райони в страната, прием на повече течности и по-малко сол”, уточнява урологът.
Доц. Шишков ще консултира пациенти безплатно а 18-ти и 25-ти март от 16:00 до 18:00ч. с предварително записване на тел. 0700 31 51!
 

Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта в Очната клиника на УМБАЛ ,,Александровска”



по повод Световната седмица за борба с глаукомата.Това е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с
напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота, като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане (ВОН).

От началото на 2015 г. в Очна клиника на УМБАЛ „Александровска” функционират три нови апарата за диагностично уточняване и лечение на глаукома, изследванията с които са бързи, безкръвни и безвредни, и се заплащат изцяло от НЗОК. Пневмотомометърът е модерен и изключително точен скринингов метод за измерване на ВОН с въздух. Извършва се без анестезия. Оптичният кохерентен томограф или скенер на окото дава обективна количествена информация за наличието на най-ранни глаукомни промени. Селективната лазерна трабекулопластика е един от най-съвременните методи за лазерно лечение на глаукома.

На 10 март 2015 г., от 14 до 15.30 ч., в аудитория „Янко Добрев" на ІІ-ра хирургия, по повод Световната седмица по глаукома, ще се проведе и научна сесия на Очна клиника - УМБАЛ „Александровска" в партньорство с Националната асоциация по глаукома и Сдружение „Пациентска организация глаукома”. Мероприятието, на което ще присъстват лекари и пациенти, се състои от 3 презентации, представящи съвременните методи за диагностика и лечение на глаукома,  както и съвременните грижи за глаукомно болните пациенти. Участват доц. Наталия Петкова (председател на НАГ), гл. ас. д-р Станислава Костова и гл. ас. д-р Чарита Ранкова (завеждащ I-во отделение на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александроска”). 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

По повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 9 до 14 март 2015 г., в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска” (ет. 4), ще се проведат безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта.

Офталмолозите ще преглеждат всеки ден от 14 до 18 ч. Направление по НЗОК не се изисква. Телефон за записване: 02/9230 583.