Translate

четвъртък, 20 март 2014 г.

"Умно " сако-навигира притежателя си



Все повече пешеходци не поглеждат пред себе си, навели глава над екрана на смартфона си. Особено обсебващ е дисплеят на мобилното ни устройство, когато е в режим на навигация и гледаме карта, която ни показва пътя. Австралийска компания е намерила разрешение на проблема с "разсеяното" ходене, като е разработила сако,
което ни навигира, пише CNET. 
В дрехата са интегрирани сензори, които указват посоката с помощта на вибрация в областта на раменете и светлини на ръкавите. Технологията се свързва със смартфона ни с Bleutooth. Разработчиците са създали прототипи с дизайн както за жени, така и за мъже. Те планират да включат и възможност за гласов контрол. Според тях "умното" сако ще ни даде възможност да "отлепим" погледа си от електронния диспей и да обърнем внимание на света около себе си, пише Фокус. Те посочват, че работят в посока на това батерията, която захранва сензорите да издържа до 7 часа, но самият факт, че това е още едно устройство, което трябва да зареждаме, е един от негативите. В тази посока е идеята на австралийската компания да създаде закачалка, чрез която сакото ще се зарежда, когато го закачим в гардероба си.

Интелигентните жени - скучни в леглото



Интелигентността е най-големият проблем за сексуалния живот, защото според ново проучване жените с голямо IQ мислят повече и развалят удоволствието. Образованите дами са по-скучни в леглото, за разлика от жените с по-скромна интелигентност и по-ниско образование, пише БГНЕС.
Изследването показва още, че колкото по-висок коефициент на интелигентност имате, толкова по-ниско желание за интимност ще изпитвате.
Така че, ако не обичате да четете книги, поне ще ви е по-забавно в леглото, утешават специалисти.
Мъжете с умни половинки трябва да умеят да отпускат партньорката си и да я накарат да забрави всички мисли и да се забавлява с вас, съветват сексолози.

Опасен 10 сантиметров тумор до бъбрека беше отстранен безкръвно от уролозите на Токуда



73-годишният пациент бил насочен за хирургично отстраняването на бъбречен тумор. Предвид напредналата възраст и съпътстващи заболявания за най-подходящи метод бил избран безкръвният. Само ден след операцията мъжът е на крака, а в момента вече е изписан в много добро състояние.
По време на сложната интервенция бе изцяло премахнато 10 сантиметрово образувание само през 4 малки дупчици.
Модерната процедура беше извършена от екипа на отделението по Урология на японската болница с началник д-р Калоян Давидов и под ръководството на доц. Евангелос Лиатцикос- един от водещите специалисти по лапароскопска урология в света, извършил до момента над 2000 безкръвни операции на рак на простатата. Той е началник на Клиниката по Ендоурология на Универсистетската болница в Патра, Гърция и именно с негово участие беше направена първата в Токуда лапароскопска операция на простатен карцином.
Операцията се оказва голямо предизвикателство, тъй като камерата на
микрохирургичния апарат показва, че всъщност туморът произхожда от дясната надбъбречна жлеза. „Тези тумори обикновено са хормонално активни и се установяват при епизоди на екстремна хипертония. Това ги прави изключително опасни – възможно е горната граница на артериалното налягане на пациент с подобно образувание да достигне 300 при норма 120”, уточнява д-р Калоян Давидов.
Лапароскопските методи, които се използват, дават възможност за изключително прецизно идентифициране на отделните структури на органите, заобикалящите тъкани и захранващите ги кръвоносни съдове. Урологът добавя, че благодарение на новите технологии са успели рано да прекъснат кръвотока през вената на надбъбрека и по този начин е спряно отделянето на хормоните, които повишават кръвното налягане в организма.
"Най-важното тук е въвеждането на висок стандарт на грижа. Присъствието на изявеният специалист доц. Лиатцикос е гаранция за сигурността и прецизността на процедурата", категоричен е д-р Давидов и уверява, че съвместната им работа ще продължи и занапред. Чуждестранният специалист до момента е консултирал безкръвните хирургични интервенции основно на пациенти с карцином на простата, при които следоперавните резултати са много обнадеждаващи за все по-широкото навлизане у нас на лапароскопското лечение на рака на простатната жлеза.

VS DANCE подготвят вълнуващ младежки танцов спектакъл



Виктория Михова ‘Goldy’, създателят на напоследък доста нашумелия танцов състав VS DANCE, носителката на приза “най-добър танцьор“ от наградитеBest DJ & Best Club 2012, и нейният екип от преподаватели организират второ издание на танцовият спектакъл „VS LIFE” – уникална арт-форма, която комбинира сценичното изкуство с улични танци като представлението е само едно – на 27 март (четвъртък) в Младежки театър "Николай Бинев" от 19:00 часа.
„Спектакълът е изцяло насочен към младите хора с агитация към по-здравословен, интересен, смислен и културен живот. Мъчно ми става, когато гледам млади, красиви и талантливи хора да поропиляват времето си по градинки в  пиене и пушене. Това с каква среда се обграждаме е от жизнено важно значение“ споделя Goldy, говорейки за същността на танцовата школа VS DANCE.
„Нашите ученици са много отдадени..това се дължи, на факта, че сме успяли да създадем една много положителна и приятелска среда в залата. Всички нямат търпение да стъпят на сцената и да покажат до къде е стигнало тяхното развитие. Ние – главният състав на VS DANCE, с две ръце ще ги подкрепим, включвайки и наши специални танци в спектакъла! Ще бъде много..много положително изживяване“ – обещава Goldy.
През последните години VS DANCE се наложи като една от водещите танцови формации и школи у нас от сцената на най-престижните клубове като YALTA CLUB, Mascara и TEQUILA; като съпорт на концертите на хип-хоп звезди от ранга на Snoop Dogg и Rick Ross; сред многобройните фенове на BMW като официален танцов състав на BMW Клуб България; като Мажоретки на Баскетболен клуб „Левски”, както и покрай работата си с БГ хип-хоп кръстника 100 Кила и с дивата Марина Кискинова. Наскоро VS DANCE откриха единствената по-рода си профилирана танцова зала в България, където привличат нови последователи – именно там протичат всички приготовления за предстоящия спектакъл.

Повече от 100 училища в София ще се борят на районния етап в „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!”




Междуучилищният футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!” продължава да мотивира стотици футболни фенове и привърженици на активния начин на живот да спортуват и да се забавляват заедно. Тази събота и неделя – 22 и 23 март – е ред на отборите от София да влязат в решителната надпревара. Мачовете от районния етап ще се проведат на терените на Спортен комплекс  „Академика – 4 км.” (Бул. Цариградско шосе 125), с начален час 9.30 и за двата дни. Повече от 100 училища ще се състезават по между си в рамките на двата дни, като за следващия етап ще се класират 16 от тях. Те ще имат 2 седмици за подготовка преди да продължат битката за градски финалист на 13 април.
Почивните дни ще се превърнат в истински спортен празник за малки и големи.
Купата на Coca-Cola: Играй с нас!" ще събере на едно място учители, ученици, техните семейства и приятели, за да прекарат заедно два дни, изпълнени с много спорт и положителни емоции. За публиката са предвидени спортни игри с подаръци. Специални награди ще получат и най-активните фенове, които подкрепят свойте фаворити както на терена по време на мачовете, така и на фейсбук страницата на турнира. Те могат да получат чисто нов велосипед или оригиналната топка на Световното първенство по футбол Бразилия 2014, както и да оборудват училището си с практична мултимедия.
Междуучилищният футболен турнир, в който могат да участват ученици на възраст между 12 и 14 години, се организира от системата на Coca-Cola в България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Столична община в подкрепа на инициативата „София – кандидат за европейска столица на културата” и общините Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Благоевград. 
Повече информация може да намерите на фейсбук страницата на инициативата “Купата на Coca-Cola” България - http://www.facebook.com/CocaColaCupBulgaria.

Цирк Елуаз – ексклузивно тази вечер в Dancing Stars



Довечера са вторите елиминации в Dancing Stars и един от участниците ще напусне дансинга на най-бляскавото шоу в ефира. За първи път в България ще видим и световноизвестния цирк Елуаз, партньор на Цирк дю Солей. Еми и Батист - брейк танцьорът и жената-каучук показах сложни фигури от своя танц на Павел Владимиров в "Здравей, България", а довечера ще представят целия красив танц.
Тази вечер от 20.00 часа в Dancing Stars участниците ще бъдат подкрепени от най-забавниите Део, Лео, Рафи и Играта и песента 4D, а Поли Генова, заедно с Дичо и малките таланти от Бон-Бон ще изпеят "Нека с теб".

Най-новата надежда в поп музиката се казва Дороти



Младата певица Дороти си спечели фенове още с дебютното си парче „Choco-Late”, което с текста си на английски и модерния си бийт звучи по-скоро като британски, отколкото български поп. Точно това е причината да търси мястото си в топ 3 в класацията на BG MUSIC CHANNEL. „Песента колад.”, разкрива посланието на текста
Дороти:-едновременно символизира желание, както и огромната ми любов към шоколада. Изобщо не харесвам етикети, когато някой ме попита какъв стил е песента ти... няма какво да отговоря - тя е смесица от r’n’b, dubstep и dancehall raga, но за всички е поп песен. Важното за мен е така да миксираш разностиловите си идеи, че финалният продукт да отрази самия теб. Пълният с визуални провокации клип към парчето пък е дело на арт-колектива Under the Line като по стайлинга е работил Иван Цуцуманов, а по заснемането - Васил Германов и Георги Янакиев.
Макар и за някои дебютантка в поп музиката, Дороти Такева има зад гърба си над 3000 участия с различни банди и формации като кариерата й започва във вокално-театрална група „Врабчета”, нашумели с вселенския хит „Бански на лалета” - с тях е обиколила младежките фестивали в Португалия, Испания, Италия, Белгия, Австрия и Франция като даже печели диплом от фестивала в Порто Толе, Италия и 1-ва награда на международния фестивал "Милион чудеса" в Банкя.
Сред другите формати, в които е работила са бенда на клуб „Библиотеката”, както и поп-рок бандите NineFold и SoulBound, с които Дороти има серия частни партита и клубни изяви. В момента изпълнява авторските си парчета в акустичен проект за китара и глас съвместно с Иво Лобутов. Друго име в музикалния живот на Дороти е - Антон Пиперов, работил по актуалния й сингъл „Choco-Late”, а по-късно и написал за нея песента „Just that moment”. Освен в музикалните клубове, Дороти се е изявявала и на сцената в Младежки театър "Николай Бинев", Драматичен театър "София" и Народен театър "Иван Вазов" в общо 7 представления, а нейните вокали участват в няколко филма, сред които и българските версии на песните в спечелилия „Оскар” филм „Замръзналото кралство”. В момента
Дороти работи по клубно лайв шоу, което да отговаря на стилистиката на
“Choco-Late” заедно с топ-балета ‘VS’ Dance, а премиерата му се очаква
някъде в средата на април.

Български фирми от хранително-вкусовата промишленост могат да получат достъп до китайските пазари през Хонконг



Главният секретар на БТПП Васил Тодоров прие делегация от Съвета за развитие на търговията на Хонконг /HKTDC/. Тя е на посещение в страната ни във връзка с проведения форум „Хонконг – вашият партньор за успех в Китай“. Стивън Лонг,
регионален директор за Европа на HKTDC, сподели вижданията си за общите сфери на дейност като организиране на търговски изложения, осъществяване на срещи между предприемачи от двете страни, промотиране на възможностите за търговия в отделни браншове и др.
Стивън Лонг посочи специфичните цели на организацията HKTDC - да насърчава не само износа, но основно вноса в Хонконг (7-милионен град с огромни потребителски възможности и нужди и входна врата към Китай). Той разясни, че въпреки развитата промишленост и търговия в региона, се усеща силна липса на суровини. Сътрудничеството с компании от България може да се осъществи и в области като винопроизводство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, мебелно производство, текстилна индустрия и други.
В рамките на срещата бяха дадени конкретни примери как HKTDC подпомага фирмите от хранително-вкусовата промишленост, желаещи да достигнат на китайския пазар, при адаптиране на стоките към местните вкусове и нужди на потребителите. Подобна подкрепа могат да получат и български минерални води, мед, био храни, добавки и други.
Васил Тодоров се спря на възможностите за осъществяване на инвестиции на българския пазар, тъй като интересът на България освен насърчаване на търговията е и привличането на чуждестранни инвеститори у нас.




Български фирми взеха участие в „Мисия за растеж“ в Неапол



Enterprise Europe Network към БТПП подкрепи десет български фирми за участие в двустранни срещи за развитие на бизнес партньорство, които се проведоха в рамките на „Мисия за растеж“ в Неапол, Италия. 
Събитието бе организирано в рамките на „Стратегия за растеж ЕВРОПА 2020: Промотиране на бизнес партньорство в Европа“ като част от серия мисии за растеж, насочени към стимулиране на бизнес активността и икономическия растеж.
Антонио Таяни, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по индустрия и предприемачество, лично съпроводи европейските предприятия в район Кампаня. Той подчерта важната роля на търговските палати в запознаването на МСП с възможностите за интернационализация и финансиране от европейските фондове. С цел излизане от финансовата криза, Таяни призова страните-членки да вземат мерки за намаляване на административните пречки пред стартирането на бизнес за създаване на предприемаческа култура сред младите европейци и за насърчаване на публично-частното партньорство.
По време на събитието бяха представени и новите възможности за финансиране на бизнеса, бъдещите мерки за стимулиране развитието на клъстери и инициативи за насърчаване на МСП излизането на международни пазари. 
Проведоха се и срещи за проектно, технологично и бизнес сътрудничество между фирми и клъстери от 25 държави, предимно от Италия, Португалия, Турция и други. С цел да улесни предприятията, Европейската комисия предостави възможност на няколко фирми да бъдат представлявани по време на двустранните срещи от експерт към Enterprise Europe Network, без да взимат лично участие в събитието.  Шест от заявилите желание за участие български фирми бяха представлявани от ЕЕN към БТПП, която беше единствен за България съорганизатор на събитието.
По време на мисията европейски предприятия откриха надеждни бизнес парньори и създадоха контакти с представители на бизнеса от цял свят. 

Новите слушалкиMDR-ZXиMDR-EXса чудесен партньор за вашия смартфон или музикален плейър

Превъзходни звук, комфорт и стил



Пролетната линия слушалки на Sony предлага 11 нови MDR-ZXиMDR-EX модела – всички те, изработени за удобство при дълга употреба, осигуряват динамичен, мощен и прецизен звук. Няколко от продуктите разполагат и с вграден микрофон с дистанционно, за да се насладите на hands-freeтелефонни разговори през своя смартфон.
Серия MDR-ZX: слушалките тип „над глава” предлагат мощен звук независимо от музикалния източник.
Луксозните MDR-ZX750BNBluetooth® безжични слушалки комбинират изключителна звукова изолация, функция за елиминиране на околния шум и удобството на безжичното свързаване и слушане – страхотен начин да се освободите от досадните кабели.
Сложете леките, удобни MDR-ZX750BNи лесно свържете своя смартфон, таблет или компютър чрезBluetooth® връзка. А ако ползватеXperia™смартфон или таблет, или някакво друго устройствосNFC, е дори още по-лесно. Просто докоснете слушалките двата NFC чипа и безжичната връзка се осъществява мигновено.
Тези големи слушалки са с удобни възглавнички за ушите с 40 мм шпули и осигуряват кристален, детайлен звук с широк динамичен обхват. Вашето аудио изживяване е подобрено чрез цифрово елиминиране на шума, което блокира до 98% от околните звукове, изолирайки външните влияния. Вградената литиево-йонна акумулаторна батерия осигурява мощност за до 13 часа непрекъснато безжично слушане с включено елиминиране на шума. Слушалките разполагат и с вграден микрофон, който позволява лесно превключване между слушане на музика и провеждане на телефонни разговори докато сте в движение.
Ценен наследник на изключително популярните MDR-ZX300, елегантните и леки MDR-ZX310 надграждат всичко, което направи предшествениците им,известни по цял свят. Те са перфектният избор за безпроблемна ежедневна употреба със страхотно качество на звука, заедно с удобен сгъваем дизайн, който се побира лесно в пътната ви чанта. 30 мм шпули с мощни магнити вдъхват живот на ниските, средните и високите тонове. Ако сте на разходка навън или пък си почивате вкъщи, вие ще се радвате на гладък, балансиран, обгръщащ звук независимо каква музика слушате.
Друг ключов модел от същата линия слушалки от Sony еMDR-ZX610AP, наличен на пазара в четири цветови акцента. Оборудвани с мощна 40 мм неодимова шпула, с тези слушалки чувате всяка нота с изключителна чистота и висока чувствителност. Ако използвате MDR-ZX610APсъс смартфона си, безплатното приложение SmartKey – налично вGooglePlay – разширява функциите на вградените в слушалките микрофон и дистанционно управление. Персонализирайте функциите за дистанционно управление, за да управлявате разговорите и музиката си така, както желаете.
Серия MDR-EX: слушалките тип „тапи” осигуряват богат и качествен звук, и изключителен комфорт, дори при дълъг период на слушане.
 Пролетната линия на Sony от слушалки с тапи е водена от модела MDR-EX650AP. Новият дизайн разполага с 12мм EX шпула и бе променен за още по-удобно носене и още по-добър звук.
За корпуса и обновения звуков канал на MDR-EX650AP е използван твърд месинг.
Използвана при изработването на тромпети, саксофони и други духови инструменти, тази сплав от мед и цинк е високоценена от музикантите заради своята плътност, блестящ външен вид и акустични свойства. По-тежкаоталуминия, тя елиминира нежеланите вибрации и резонанс, за да осигури чисто и коректно възпроизвеждане на средните и високите честоти. Вграденият в кабела микрофон с дистанционно дава възможност да водите телефонни разговори през смартфона  си без да сваляте слушалките.
ЦветнитеMDR-EX110 иMDR-EX15 ви осигуряват достъпна първа стъпка към по-доброто качество на звука извън обикновените слушалки-тапи от комплекта на цифровия ви музикален плейър. Те също са налични и в ‘AP’ версия с вграден в кабела микрофон с дистанционно за удобни разговори през телефона ви.
Новите модели слушалки от цветните серии MDR-ZX и MDR-EX на Sony ще бъдат пуснати на пазара в Европа от април 2014 г.
Ключови характеристики:

Модел
MDR-ZX750BN
MDR-ZX610AP
MDR-EX650AP
MDR-EX110AP
Цветови варианти
Черно/Бяло
Черно/Бяло/Червено/Синьо
Месинг
Черно/Бяло/Червено
Тип
Затворени, динамични
Затворени, динамични
Затворени, динамични
Затворени, динамични
Начин на носене
С лента над глава
С лента над глава
Тапи
Тапи
Възбудител (мм)
40мм
40мм
12мм
9мм
Магнит
Неодимов
Неодимов
Неодимов
Неодимов
Капацитет
100mW
1000mW
100mW
100mW
Честота
(безжично A2DP) 20 Hz - 20,000 Hz (44.1kHz sampling)
8 Hz - 22,000 Hz (с осигурения кабел)
6 Hz – 25,000 Hz
5 Hz – 28,000 Hz
5 Hz – 24,000 Hz
Чувствителност
NCON : 102dB/mWс осигурения кабел
NCOFF: 101dB/mWс осигурения кабел
104 dB/mW
105 dB/mW
103 dB/mW
Импеданс
NCON : 23 ohmsс осигурения кабел
NCOFF: 50 ohmsс осигурения кабел
40 ohms при 1kHz
32 ohms при 1kHz
16 ohms при 1kHz
Дължина на кабела
-
1.2 м
1.2 м
1.2 м
Тегло (прибл.)
230 г
170 г без кабел
9 г без кабел
3 г без кабел
Предоставени аксесоари
Micro-USBкабел, свързващ кабел

Тапи: 4 размера (SS,S,M,L), кабелен регулатор, торбичка за носене
Тапи: 4 размера (SS,S,M,L)
 


 

Бургаската математическа гимназия - домакин на „вкусен” международен проект



В „Гастрономията в живота и  изкуството – Европейски съюз” ще се включат ученици от 6 страни

 Бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” ще бъде домакин на инициатива по международната образователна програма „Коменски”.
Ученици от 6  държави ще пристигнат в града, за да се включат в многостранния проект с вкусното название „Гастрономията в живота и  изкуството – Европейски съюз”-част от проекта – „Учение през целия живот” на образователна програма „Коменски”, финансиран от Европейския съюз. Целта му е да проучва и запознава най-младите с влиянието на гастрономията върху  различните европейски култури.. 
От 9 до 13 април, гостите ще се запознаят с българските традиции в храненето през вековете, станали свидетели на живота, обичаите и промените в развитието на обществото ни.
В проекта участват представители на училища като Бирмингам Митрополитан Колидж – Англия, Научен  лицей „Енрико Ферми” от Болония - Италия, Колеж по модерен дизайн от Прага – Чехия,  училища от Испания, Латвия и Турция.
В Бургас чуждестранните гости ще се включат в поредица от забавни игри, кулинарни изложби, ще посетят учебни часове при свои български връстници. Особена атракция се очаква да бъде приготвянето на традиционна българска храна, при което в ролята на майстори – готвачи ще  влязат ученици и учители от всички страни – участнички в проекта. Децата ще посетят Музея на солта, Обществената кухня на Социалния патронаж, в Културен център „Морско казино” ще видят филм за града и страната, ще се срещнат дори и с кмета на Бургас Димитър Николов.
Учениците от бургаската математическа гимназия са подготвили специален поздравителен концерт за своите гости.  По атрактивен начин те ще представят четирите традиционни фолклорни празника, на които се приготвят типични или обредни храни. Гостите ще имат възможност да се облекат в български фолклорни носии и напълно да се потопят в атмосферата на местните обичаи. 
Гастрономическата традиция на всеки народ е част от неговата идентичност и това знание се е превърнало в изкуство. Удоволствието от дегустацията на различни деликатеси и напитки, заедно  около масата, е вкоренено във всички цивилизации. То насърчава социалното взаимодействие и точно на това залага европейската програма, която цели да изследва и как гастрономията се отразява в артистичните изяви – живописта, литературата, киното Чрез гастрономията учениците ще се научат да познават и опазват общото европейско наследство, ще разширят своите знания за европейските езици и култури.
ПМГ „Акад. Никола Обрешков” участва за втори път с проект по програма „Коменски”. С усърдието на специалистите по английски език и информатика Жаклин Нейчева и Соня Димова, и с ентусиазма на учениците гимназията се утвърди като един от най-желаните партньори в програмата.

Стартира най-мащабната програма за подобряване на достъпа на пациенти със захарен диабет 2 до изследване на гликиран хемоглобин

Национална пациентска организация (НПО), с подкрепата на Българското дружество по ендокринология, стартира първата по рода си кампания, за предоставяне на безплатно изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c) за пациенти с захарен диабет тип 2, от март т.г..
Световните гайдлайни препоръчват минимум 3 изследвания годишно на HbA1c, за осигуряване на по-ефективен контрол над заболяването. У нас НЗОК покрива само 2 такива изследвания.
Кампанията ще продължи 1 година. Към момента доброволно са се включили 70 специалисти ендокринолози от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Банкя. Ще бъде предоставено безплатно препоръчителното трето изследване, което ще помогне на хиляди пациенти да проследяват навременно своето състояние.
По време на пресконференция бе представена и новоучредената Асоциация „Диабет тип 2”, която е първата в България организация на пациенти и техни близки, дейността на която ще бъде насочена конкретно към заболяването диабет тип 2. В рамките на събитието бяха представени мисията и целите на организацията, както и новосъздадения интернет сайт на организацията: www.diabettip2.org
Имената на лекарите и адресите на техните практики можете да намерите на горещата телефонна линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден от 11 до 17:30 ч.), както и на информационния сайт на Национална пациентска организация www.npo.bg