Translate

сряда, 13 ноември 2013 г.

„Домашни рецепти с Йоли“ в ефир, в интернет и през мобилните устройства



Първата оригинална продукция на 24Kitchen, снимана в България, „Домашни рецепти с
Йоли“, бе представена пред медиите, на онлайн потребителите и чрез мобилна апликация. В средата на октомври в уютна и непринудена атмосфера Йоланта Делибозова - Йоли посрещна гостите си с ароматни „Хруски с домати и розмарин”.
.„Изключително благодарна съм на Фокс интернешънъл ченълс и 24Kitchen за свободата, която ми дадоха да избирам и приготвям това, което истински обичам“, сподели Йоли.
Феновете на кулинарния канал могат да гледат чаровната музикантка всяка събота от 17:00 часа.

"Киномания" вече има официален профил в сайта за видеосподеляне Vbox7.com



На 14 ноември започва тазгодишното, 27-о поред, издание на филмовия фестивал "Киномания"Цените са от 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи – 8 лв. В програмата му са включени 70 филма и ако не можете да изберете кои от тях да гледате, Vbox7.com идва на помощ.
В официалния профил на "Киномания" в сайта за видеосподеляне - Vbox7.com/Kinomania, ще намерите трейлърите на всички филми, представени на фестивала.А сред тях са най-новите и атрактивни заглавия за последните две години, непоказвани у нас досега, както и класически ленти на великани в киното като Федерико Фелини и Робърт де Ниро.
Три кулинарни филма ще радват зрителите на тазгодишната "Киномания", а прожекциите ще са придружени с ястия, подобни на тези, които се приготвят в съответния филм.
Селекцията включва „Изискана кухня” (Haute Cuisine) на режисьора Кристиан Венсан, създаден по истинската история на личната готвачка на президента Франсоа Митеран.Филмът е за упоритата Ортанз, която се утвърждава в работата си благодарение на несломимия си дух и спечелва сърцето на президента с автентичността на рецептите си, въпреки клопките, които крият коридорите на властта.
Сладко-киселият „Любов и лимони” (Love and Lemons) пък ще ни запознае с историята на Агнес, която рискува всичко, за да отвори собствен ресторант, но катастрофалното начало я принуждава да омайва сприхавия си съсед Давид, който всъщност е взискателен кулинарен критик, пишещ под псевдонима Лола.Шведската продукция е на режисьора Тереза Фабик.
От „Киномания” са приготвили и „Меню за дегустация” (Menú degustació) на режисьора Роже Гуал, разказващ за най-прочутия ресторант в света – „Чакула“, на който предстои да затвори врати завинаги. Този факт събира бившата семейна двойка Марк и Ракел, ексцентрична ирландска вдовица, самотен мъж, новият приятел на Ракел и двама японски бизнесмени, опитващи се да спечелят вниманието на главния готвач.
Всички прожекции за кулинарните филми са в зала 3 на НДК. Цената на куверта е 25 лв. Може да си купите и редовен билет на цена от 10 лв., а на прожекцията ще получите комплимент – чаша вино. Билетите се продават в новия билетен център на НДК.

Най-много пестициди съдържат турските цитрусови плодове и румънските ябълки


25% от плодовете, зеленчуците, зърнените храни и продуктите от животински произход на румънския пазар, както собствена продукция, така и внос, съдържат останки от пестициди, пише на първа страница в. "Адевърул".
Дори в органичната бебешка храна има такива вещества, алармира изданието.
От 11 мостри бебешки храни, класифицирани като "био" или "органични", 10 са съдържали пестициди.
От 3367 анализирани проби, в които са били включени плодове, зеленчуци, зърнени храни, зърнени храни за бебета и продукти от животински произход, 839 (25 процента) са съдържали останки от пестициди, а 31 (0,9 на сто) са имали количество на пестицидите над максимално допустимите граници от закона, пише "Адевърул".
В 417 от анализираните продукти са се съдържали няколко вида пестициди.
Турските цитрусови плодове могат да съдържат дори няколко вида токсични вещества, посочва вестникът, като се позовава на доклад на Националната агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и за безопасност на храните.
Най-много пестициди съдържат турските цитрусови плодове и румънските ябълки, показва годишен доклад за наблюдение на пестицидите в Румъния, изготвен от агенцията за 2012 г.



Над 49% от българите живеят в бедност



“Пред новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" стои предизвикателството за намаляване на броя на хората, живеещи в бедност, или в социално изключване. По последни данни малко над 49 % от българското население е в подобна ситуация”, заяви социалният министър д-р Хасан Адемов, предаде БГНЕС.
Стана ясно, че пред страната ни стои амбициозната цел до 2020 г. броят на хората, застрашени от бедност и социално изключване да намалее с 260 хил. души.

Д-р Адемов  припомни, че целта на България е до 2020 г, 76% от населението на възраст между 20 и 64 години да са заети. Към момента този процент е едва 64 %.
За някои групи от населението достъпът до пазара на труда е особено затруднен, такива са младежите, показателно за което е високото равнище на младежка безработица и големият дял на младите хора, които не са заети и не продължават образованието си.

Глобалната криза "създаде" още 810 нови милиардери



Богатство на най-състоятелните хора в света наброява 6.5 трлн. Долара. То се е увеличило повече от два пъти спрямо 2009, когато възлиза на 3.1 трлн. долара, става ясно от нов доклад на Wealth-X and UBS.
Броят на милиардерите днес наброява 2 170, като редиците им са се увеличили с 810 души от началото на глобалната финансова криза. През последната година най-много е нараснал броят им в Азия (с 18), а най-голям е броят им в Европа (766).
87% от милиардерите са мъже. Едва 17% от жените са натрупали състоянието си сами, а останалите са такива по наследство.
111 души имат лично състояние от над 10 млрд. долара или сумарно повече от БВП на Канада.
60% от милиардерите са натрупали сами състояние, 40% са го наследили или увеличили наследството си.
Средностатистическият милиардер притежава 4 къщи и има 2 деца според доклада. Само една трета имат три или повече деца. Мнозинството (86%) от милиардерите са семейни, но докладът не разкрива колко брака е имал всеки от тях.
Ню Йорк е градът с най-много милиардери – 96. По-малко от една четвърт от милиардерите живеят в града, в който е базиран бизнесът им. Толкова е и делът на тези, които дори не живеят в същата страна.
Harvard University е начело на списъка с университети, „произвели“ най-много милиардери – 52-ма. Топ 3 допълват University of Pennsylvania (28) и Stanford University (27). 
Средностатистическият милиардер харчи 22 млн. долара за яхти, 16 млн. долара за частен самолет и 14 млн. долара за изкуство.

вторник, 12 ноември 2013 г.

Ирландия дава на българските джипита до 4400 евро на седмица



Офертата от 8000 до 17 600 евро на месец е предложена на изложението за набиране на персонал в здравеопазването „Кариери в бяло". От тези пари обаче семейните лекари ще трябва да дават заплата на още един лекар, който ще им помага, както и на две сестри. Освен това те сами поемат разходите за наем на кабинет, ток и вода.
Близо 110 000 евро годишно ще получават лекарите, избрали да работят в болници в Дъблин. 
Най-желаните специалисти са кардиолози, радиолози, дерматолози и хематолози. Нашите лекари ще могат да се възползват и от безплатна квартира през първите три месеца и медицинска застраховка.
В Шотландия също търсят български медици срещу 70 000 паунда годишна заплата. Болници в Дания пък предлагат между 82 000 и 93 000 евро на година за гастроентеролози, анестезиолози, уролози, онколози и хирурзи. Голяма клиника в Дюселдорф има нужда от невролози и ортопеди, а възнагражденията са от 65 000 до 72 000 евро плюс безплатна квартира. Сестри са необходими за отделение по хемодиализа в болница в Риад, Саудитска Арабия. Месечното възнаграждение е 2500 евро, без никакви данъци. Освен това са осигурени транспорт и квартира.

Бюджет 2014 е най-социалният бюджет от 10 години насам



Това обяви председателят на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП) по време на заседание на Националния съвет на БСП, който реши да даде мандат на парламентарната група на Коалиция за България да гласува Закона за бюджета за догодина.
3 млн. българи ще усетят промените. 2,2 млн. пенсионери ще имат променени пенсии, актуализирани по т. нар. швейцарско правило от 1 юли догодина. Освен това именно тях ги вълнувало и намаляването на потребителската такса при личен лекар на 1 лев. Замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране щяло да се отрази на 15 000 души, а увеличението на минималната работна заплата – на 279 000 българи. Ръстът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 310 на 340 лв. се отразявало на 40 000 майки. Увеличение на детските добавки за второ дете се отнасяло за около 270 000 хлапета. Вдигането на помощта за деца с увреждания от 217 на 240 лв. ще окаже влияние на 23 500 деца, смятат от БСП.

От Института за пазарна икономика настояват държавата да стане коректен платец



и да започва да превежда на НЗОК пълния размер на дължимите от нея вноски. Те
настояват от догодина 2% от здравните вноски да бъдат давани на частни осигурителни фондове като целта е разбиване на монопола на НЗОК. Икономистите смятат, че е необходим много по-сериозен контрол върху това. което отчитат лечебните заведения като извършена дейност, за да се спре порочната практика да се източва НЗОК.
Според експертът Калин Стайков предложеният от Министерството на финансите последен вариант на проектобюджета на НЗОК за 2014 г. ще доведе до нов дефицит в системата. Той припомни, че хоспитализациите са се увеличили с 21%, без да има особени причини за това, а болниците продължават да трупат дългове, които през т.г. са достигнали 300 млн. лв.
По думите му не може да се твърди, че бюджетът е балансиран, когато има подобен дефицит.
Бюджет 2014 ще струва по 4494 лева на човек, сочат сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-голяма част от тази сума -1564 лева, ще отидат за пенсии, социални помощи и обезщетения, изчисляват експертите. Дългът в края на годината пък ще ни излезе 2500 лева. 

От ИПИ предлагат алтернативен бюджет за догодина с по-ниски данъци и по-малки разходи.

България има уникален шанс да развие оздравителен туризъм



заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по време на световното туристическо изложение WTM в Лондон.
Според него с наредбата за трансгранично здравеопазване страната ни има уникален шанс да развие ново перо в туризма, може да привлече богатите здравни каси и структури на старите страни ­ членки на ЕС, които да пращат у нас пациенти на рехабилитация. Сега е моментът да превърнем оздравителния туризъм във водещо звено, каза Ботев. Той отчете, че страната ни е четвърта по темп на развитие на зимния туризъм в Европа. През изминалия зимен сезон курортите ни са посетени от над 1 млн. гости, което е ръст от над 8 на сто.
Само през лятото България е посетена от 140 хиляди британски туристипохвали страната ни, която е на четвърто място по темпове на развитие на зимния туризъм.

Проектобюджетът на здравната каса за 2014 г. е най-лошият




откакто тя е създадена, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Лекарите настояват както за тази, така и за догодина да получават 100% от заработеното и
най-сетне да започнат ефективни промени в сектора.
„Най-големите ни притеснения идват от това, че е възможно 104-те млн. лв., заложени като излишък в бюджета за 2014 г., да не се дадат за покриване на недофинансирането на болниците от тази година", коментира д-р Райчинов. „Абсурд е да се дадат 200 млн. лв. по-малко за болниците догодина", коментира и проф. Радослав Гайдарски, здравен министър в кабинета „Станишев" и член на националния съвет на БСП. Според него не може да се осигуряват 100 млн. лв. повече за образование, а да няма за здравеопазване.
„Как човек може да учи, като е болен?! Не може!", отсече професорът.

Касата не е във фалит



Това заяви в ТВ7 управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.
По думите й за следващата година е заложен бюджет от 2 млрд. и 800 млн. лева, но е проблем как ще завърши 2013 година, тъй като  НЗОК за първи път е без резерв.
„Аз не мога да отговаря къде е този резерв. Това е работа на прокуратурата. В края на годината НЗОК разполага с около 200 млн. лв. Отдавна прогнозирах, че ще има сериозен преразход. Ето защо се налага НЗОК да заплаща 80% от изработеното на болниците и е невъзможно да изплащаме пълните 100%. Остатъкът ще бъде изплащан през следващата година. Това би било рекет, както казват лекарите, ако парите ги има, а не ги даваме. Но парите ги няма”, каза д-р Тодорова. По думите и не може в малка България да има 360 болници и да продължават да никнат нови.
„Със сигурност ще има промяна и в лекарствената политика особено за препаратите за онкоболни. Най-вероятно ще преминем към централизирана система, защото в момента констатираме 18-19 цени за едно и също лекарство. Проблемът с неосигурените граждани също е много голям. В България има над 400 000 лица, които не могат да си покрият здравните осигуровки. На тези хора трябва да помогне държавата, защото това са социално слабите. Има и 200 000 лица, които имат възможности, но не желаят да плащат своите осигуровки. Тук вече НАП трябва да си свърши работата.”, каза още д-р Тодорова. НЗОК се занимава само със здравноосигурените граждани, категорична беше тя.

НЗОК предлага всеки фармацевт да отделя средно по шест минути на рецепта




От проекта за типов договор с аптеките за 2014 г., който е публикуван на сайта на НЗОК
личи, че тя отново предлага лимитиране на броя пациенти, които могат да бъдат обслужвани по критерий време за обработка на една рецепта. Ограничението отново е заложено, по идея на Българския фармацевтичен съюз, с цел да се увеличи контролът, като се предлага всеки фармацевт да отделя средно по шест минути на рецепта и по три минути за протокол за медикаменти. Ако аптеката изпълни повече рецепти, отколкото могат да се обработят за отчетния период от две седмици, касата няма да плати за всички.
„Подобно изискване имаше и преди, но осъдихме НЗОК и то падна, недоумявам защо пак се залага. КЗК вече веднъж препоръча на здравната каса да премахне този лимит, защото ограничава конкуренцията и влошава услугата. Явно аргументите на някои фармацевти са по-силни от тези на антимонополния регулатор и административния съд", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
НЗОК вдига глобата за лекарства в аптека с изтекъл срок от 50 лв. на опаковка, на 100 лв. през 2014 г. От 240 лв. на 120 лв. пък пада санкцията за приемане и обработка на рецепта от лице, което не е фармацевт. Променя се и срокът за плащане от страна на касата - досега бе 30 работни дни, става 30 календарни дни.

ГЕРБ предлага да бъдат върнати 1,4 млрд лева от фискалния резерв обратно в НЗОК



Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за бюджета на НЗОК съобщи в Русе депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването д-р
Десислава Атанасова.
"Ако бъде върнат обратно в НЗОК, тя ще може да се разплати на сто процента с лечебните заведения", каза д-р Атанасова.
По думите й твърденията, че тези пари са откраднати, не отговарят на истината и това се е доказало на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване след като е станало известно, че тези пари не са изхарчени, а и в момента стоят във фискалния резерв.
От БСП и ДПС обаче не са съгласни с такова предложение. „Това е груб цинизъм. Да предлагаш да се възстанови нещо, което е откраднато и изхарчено. Може би иска да намалим пенсиите и заплатите на учителите", възмути се д-р Емил Райнов от КБ.
Д-р Атанасова подчерта, че пари в здравната система ще има, когато всички български граждани солидарно се осигуряват, тъй като към момента здравни вноски не внасят около 2 млн. български граждани, а осигуряващите се са едва 1,5 млн. души.
"Вече пет месеца нито министърът на здравеопазването, нито финансовият министър е предприел някакви законодателни мерки или инициативи да се повиши събираемостта в НАП на здравните вноски", коментира тя.

Изтичането на пари от НЗОК ще бъде спряно от следващата година



Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева по БНР.
Управителят на здравната каса вече ще се отчита пред кабинета и парламента два пъти - веднъж в средата на полугодието и втори път в края на годината.
“Така, ако се появят проблеми, ще се вземат своевременно и мерки за решаването им. Същевременно ще се знае по всяко време на годината как се движи изпълнението на бюджета на касата”, поясни д-р Андреева.
Според нея по този начин вече няма да могат да бъдат пренасочвани средства за други плащания.
В НРД 2014 г. се предвижда пък НЗОК да прекратява договорите си с болници, които не изпълняват стриктно разписаното в него.
Д-р Андреева бе категорична, че средствата на лечебните заведения за септември ще бъдат приведени в пълен размер веднага, а за останалите месеци - до първата половина на януари.

Предвижда се директорът на НЗОК да не се избира от НС




Съгласно внесеният законопроект, за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, от депутати на Коалиция за България и ДПС се предвижда директорът на НЗОК да се избира за срок от 5 години по трудово правоотношение въз основа на конкурс, проведен по реда на Кодекса на труда, а не от НС, както е в момента.
Предвижда се още надзорният съвет да стане управителен, а НЗОК да има събрание на представители и контролен съвет т.е. да се върне отново тристепенният модел на управление.
Събранието на представителите е с мандат от 4 години и се състои от 25 представители на осигурените лица, работодателите, общините и държавата.
Управителният съвет се избира от събранието на представителите за 4 години и се състои от 9 членове - двама представители на представителните организации на работниците и служителите, един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, един представител на общините и 5 представители на държавата, като изпълнителният директор на Националната агенция за приходите е член по право на управителния съвет.
Контролният съвет се избира за 3 години. Броят на членовете му е 5. Те не могат да бъдат избирани за повече от два мандата. Едно лице не може да бъде едновременно член на управителния и на контролния съвет.
Предвижда се работещите в НЗОК от държавни служители да преминат на трудови договори. НЗОК ще прекратява договори на джипита, специалисти, лаборатории, медицински центрове и зъболекари, ако установи отчитане на неизвършена дейност. За първо нарушение в извънболничната помощ ще режат договора за съответния пакет дейности, а за второ - изцяло. Ако нарушителят е болница, прекратяват договора за клиничната пътека, по която е отчетена фиктивна дейност.

Куцо и сакато в момента влиза в болница



”Болниците завишават умишлено хоспитализациите, за да получат повече средства от НЗОК. Куцо и сакато в  момента влиза в болница, за да се запълнят отделенията на максимум, да направят болниците голям разход и да получат 80 % от него. Касата плаща, не за да лекува болните, а за да издържа болницата”, коментира управителят на НЗОК Румяна Тодорова след приемането на първо четене на бюджета на НЗОК в парламента от комисиите по бюджет и финанси и икономическа политика и туризъм.
“Физическите лица, лечението на които се плаща от НЗОК, са сравнително константна величина, но хоспитализациите са много завишени - 100 хил. хоспитализации повече ще има през тази година в сравнение с миналата. Средно по 700 лв. на клиничната пътека - ето ви 70 млн. лв. преразход на болниците", заяви д-р Тодорова.
Тя цитира данни от доклад на Световната банка, според който 30% от пациентите влизат повече от два пъти в болница в рамките на година, а една четвърт от приетите пациенти влизат за едно и също заболяване в две различни болници последователно.
Друг проблем са хронично болните, заяви още д-р Тодорова.
В България има само болници за активно лечение, но липсва леглова база за долекуване, каза тя и призова към законови промени в тази сфера.
Според нея в целия здравен сектор трябва да има реформа, не само в болниците, защото в момента там цари хаос.

Д-р Тодорова смята, че пациентът трябва да има идентификатор (напр. неговата лична карта) и да се маркира, когато влиза за преглед. Четец би трябвало да има във всеки кабинет и отделение и така ще е ясно кой пациент къде и кога отива. Тази промяна ще срещне отпор от страна на лекарите, но трябва да се въведе, подчерта д-р Тодорова, която обяви, че ще бъде променена методиката за разплащане с болниците т.е. ще бъде използвана методика, която е изработена през 2008 г..

Депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2014 година


С 10 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2014 година, възлизащ на 2 823 110 000 лева. Очаква се приходите от здравни вноски да са в размер на 1 819 900 лева. А разходите за здравни плащания-2.4 млрд. лв..

В бюджета на НЗОК са заложени 988 млн. лв. за болнична помощ т.е. с около 100 млн. повече в сравнение с бюджета за настоящата година.
“Вие залагате болниците да харчат по 70 млн. лв. месечно, при положение че тази година сумата е 100 млн. лв. Още през юли-август идната година може да се очаква дефицит във бюджетите на болниците от 220 млн. лв”, прогнозира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той апелира недостигът на средства за болниците за тази година да не се компенсира с пари от бюджета за 2014-а. Припомни че съсловната организация продължава да настоява ваксините и интензивните грижи да "се върнат" към МЗ, както и държавата да плаща пълните суми на здравните осигуровки за лицата, които осигурява.
И представители на другите съсловни организации изразиха тревогите си от бюджета за следващата година.
В момента на здравноосигурен се полагат по 1.23 лв. на месец за дентална помощ, а с увеличените с 3 млн. лв. сумата се увеличава на 1.27 млн. лв..
“Догодина увеличението за денталното здраве на българите е с 4 ст. месечно, или по 15,68 лв. годишно, което е драстично недофинансиране. Ние не подкрепяме такъв бюджет. Откакто НЗОК съществува, единствено пакетът с дентални услуги не се е увеличил", обяви д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.
„Българите се разболяват все повече, а вие залагате по-малко пари. Бюджетът трябва да бъде направен така, че да няма дефицит", подчерта Иван Димитров, представителят на пациентите в НЗОК.
От национално представените пациентски организации заявиха, че няма да бъдат толерантни, ако се наложи хората да си носят лекарства и чаршафи в болниците.
Лекари и пациенти апелираха управляващите да коригират бюджетът между първо и второ четене.

В системата на спешната помощ работят общо 6 хиляди души



Един екип на Спешна медицинска  помощ (СМП) обслужва 27 хиляди души, а 1 реанимационен екип – между 42000 и 210 000 души душии. У нас има общо 357 мобилни екипи, от които реанимационни са 75. Средно по една линейка се пада на един град. По-голямата част от населението на страната-58% живее на разстояние до 20 минути от филиал за спешна медицинска помощ, а 27% чакат между 20 и 30 минути да пристигне лекар. Основен проблем е също така и факта, че 2/3 от лекарите в Центровете за спешна медицинска помощ са без специалност. В общо 31 филиали на СМП в страната не работи нито един лекар.


Данните са записани в проекта на Стратегията за развитие на Спешната медицинска помощ в България до 2020 година, която се изработва без присъствието на пациентските организации, а мнението на спешните медици не се взима под внимание, обявиха от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България. Разходите за спешна помощ на един човек се равняват на средно на 5,75 лв., а парите за медикаменти - на 2,09 лв. В стратегията се посочва още, че недостигът на компетентни кадри води до претоварване на лекарите и до неправомерни разходи на медикаменти и консумативи. От асоциацията алармираха също така и за това, че в 166 общини няма дежурни лекарски практики на джипита, които да осигуряват медицинска помощ след работно време и в почивните дни на хората. Едва в 98 от общо 264 общини в страната има осигурени кабинети с такива дежурства.
Работещи в областта на спешната помощ настояват за 100% увеличаване на заплатите им, ако се приемат промени, според които общопрактикуващите лекари няма да бъдат на разположение 24 часа. В такава ситуация оказването на медицинска помощ изцяло ще бъде поето от работещите в областта на спешната медицина, заяви д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ.
Лекарите от СМП настояват също така и за ясно регламентиране на понятията и въвеждане на критерии за спешни, неотложни и неспешни състояния, които да залегнат в здравната стратегия за 2014-2020 година, изготвена от МЗ. Настояват още и за изработване на алгоритми за дейността им, осигуряване на кадри в областта и уеднаквяване на оборудването в линейките.
По думите на д-р Кателиева искат прости неща, които не струват толкова пари.
Тя съобщи, че й у нас има 127 спешни фелдшерски екипа. Но все повече намаляват лекарските екипи, като в повечето случаи те вече се състоят само от медицинска сестра и фелдшер, особено в малките населени или отдалечени места.
Но за да могат парамедиците да намерят приложение в системата обаче са нужни законови промени, тъй като според сегашните текстове те не могат да оказва спешна медицинска помощ, да дава лекарства на пациент и др. Медицинските сестри също не могат да назначават сами терапия на нуждаещ се или да извършват каквато и да било дейност без лекарско решение, освен да правят сърдечен масаж, поясни д-р Кателиева.
Сега в системата на спешната помощ работят общо 6 хиляди души, а за да се обслужва населението без закъснение и с добро качество, трябва да бъдат поне два пъти повече т.е. 12 хиляди.
От близо 2 млн. повиквания половината не са спешни, което поставя в риск истински спешните случаи, за които по една или друга причина често екипите закъсняват поради големия брой повиквания, съобщи Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на пациентите. Между 20% и 40% от приетите в болниците пациенти са били по спешност, но не са транспортирани и доведени там от Спешната помощ, добави той.

25 години от първите успешно инвитро процедури у нас



У нас близо 4 пъти се е увеличила успеваемостта на инвитро процедурите през последните 20 години
В Медицински комплекс „Д-р Щерев" се откри нов сектор за пренатална медицина
Инвитро лабораторията на медицинския комплекс с три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедурите -ембриоскопия, spindle view и IMSI

По данни на НСИ в началото на 90-те години в страната средната възраст на зачеване и раждане е около 20-21 г.. Днес тя е 25-26 г., но в София и големите градове на страната тя се доближава и дори леко надхвърля 30 г.
Делът на родилки с първо раждане над 35 г., за последните 10 години, е нараснал 2 пъти - от 6% на 13%. В родилното отделение на клиника "Д-р Щерев" за деветмесечието на т. г. средната възраст на родилките е 31-32 години. А относителният дял на родилки над 35-годишна възраст през миналата година вече надхвърля 32%. Това сочат данните за Медицински комплекс „Д-р Щерев”.
Една пета от всички пациентки в лечебното заведение, при които се прилагат различни техники за асистирана репродукция обаче са над 40 годишна възраст.
„Повишаването на възрастта на желаещите жени и двойки да станат родители води до повишаване на риска от трудно забременяване, по-малки шансове за инвитро и по-голям риск от генетични аномалии и увреждания на плода. Рискова е и самата бременност, тъй като се увеличава опасността от спонтанен аборт, и раждане, което в някои случаи може да се окаже фатално както за майката, така и за плода ", поясни биолог-ембриологът Таня Милачич.
В тази връзка д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог и медицински директор на клиниката призова българката да преосмисли своето поведение и да ражда децата си по-рано, тъй като възрастта над 30 се счита за рискова.
В периода 1988 - 1998 г. в АГ болницата на доц. Щерев, едва 15% от жените под 30 год. с помощта на асистирана репродукция са успели да заченат. През изминалата година вече 55% от тях са станали майки.
Тенденцията да се зачева след 40 г. обаче расте нагоре. През 1988-1999 г. от 3-5% средна успеваемост тя достига вече над 25% през 2012 г. Увеличението е близо 4 пъти за последните 20 години. Установено е още, че при първия опит ин витро успеваемостта е 35,34%. Този процент се увеличава до третия, като скача до около 60%. Най-възрастната жена, която е заченала ин витро и е родила с цезарово сечение в частната болница, е на 50 години Най-младата пък е на 21.
В групата 31-39 г. също има значително по-високи успехи в случаите на безплодие при намален яйчников резерв, поредица спонтанни аборти и при стерилитет по причини на мъжа.
При лечението на стерилитета при мъжете успеваемостта пък достига 48%. Една от най-новите технологии е IMSI - морфологично селектиране на сперматозоиди, въведена в болницата тази година. Тя позволява подбор на най-добрите сперматозоиди чрез 20 пъти по-голямо микроскопско увеличение спрямо стандартното. С тази техника се вижда, че и сред изглеждащите нормално сперматозоиди има увредени.
„Успехът при инвитро процедурите при нас се дължи преди всичко, както на добрия ни екип, така и на внедряването на нови методики и модерно оборудване", подчерта
„бащата на инвитрото” в страната – доц.Атанас Щерев, по повод 25-годишнината от първите ин витро процедури в България.
По думите му днес е възможно от епителни клетки да се направи яйцеклетка или сперматозоид, което е свръхнова и експериментална технология.
„Повечето хора не вярват в нея точно както не вярваха и ин витро оплождането през 1982 - 1984 г. Тогава нямаше материали за работа. Липсваха и достатъчно дълги игли за извличане на яйцеклетки и направихме първата от жило за „Москвич", сподели той.
Само за т. г. в инвитро лабораторията на медицинския комплекс се въвеждат три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедурите -ембриоскопия, spindle view и IMSI.
А напоследък акцентът в клиниката е поставен върху развитието на пренаталната и феталната медицина, чиято грижа е здравето на плода и бременната жена.
Бъдещите майки тук преминават през консултации и ултазвукова диагностика, която показва още в първия триместър дали плодът има хромозомни аномалии като синдрома на Даун, на Едуардс, на Патау. Ранната ултразвукова диагностика, неинвазивен диагностичен тест, който не подлага на никакъв риск нито майката, нито бъдещото бебе, предвижда с точност 98% усложненията, които могат да настъпят и по време на бременността като например прееклампсия, високо кръвно налягане или преждевременно раждане.
Изследването (първият скрининг тест) се прави между 11-ата и 14-ата гестационна седмица, когато майката може да прекъсне бременността, съобщи д-р Петя Чавеева, завеждаща сектор по пренатална и фетална медицина.
В клиниката вече се прави и хориална биопсия, чрез която също се изследва и диагностицира бройните хромозомни аномалии до 14-ата гестационна седмица. При наличието на такива жената може да направи аборт по желание.
Вторият скрининг тест трябва да е между 18-а и 23-та гестационна седмица. Тогава се изключват или потвърждават хромозомните аномалии или структурните дефекти. Последият трябва да бъде през третия триместър или през 32-рата гестационна седмица, за да се определят феталният растеж и биофизичният профил на плода и състоянието му.
В медицинския комплекс се прави още и скрининг тест за многоплодна бременност. Така вече бъдещите майки на близнаци или тризнаци могат да си направят изследвания, от които да разберат дали децата им не са с хромозомни аномалии. Досега подобни тестове се правеха на жени, носещи само един ембрион.
В медицинския център се работи с най-съвременните апаратури и технологии. Благодарение на най-новите методи, които екипът използва, зачеват и пациентки, на които лекари са залепили етикета "безнадежден случай"
След като през 2012 г. Медицински комплекс "Д-р Щерев" получи от МЗ акредитация за учебна дейност на студенти по медицина, специализанти по акушерство и гинекология и специалисти по здравни грижи, само преди месец болницата бе акредитирана и от Европейския борд към Колежа по акушерство и гинекология (EBCOG) и получи статут на Европейска университетска болница. Така Медицински комплекс „Д-р Щерев” е първото частно лечебно заведение в Европа и единствената българска болница с подобна международна акредитация и право да обучава лекари специализанти по акушерство и гинекология от всички европейски страни.
-------
Създадената преди 10 години АГ клиниката "Д-р Щерев" днес се превърна в Медицински многопрофилен комплекс "Д-р Щерев" за цялостно семейно здраве, в който се предлагат пълни грижи - от семейното планиране, през репродуктивното здраве, зачеването, проследяването на бременността до раждането и педиатричното проследяване.
Комплексът вече разполага с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и други.
Освен върху репродуктивното здраве, сериозни усилия и инвестиции са насочени и към развитието на така наречената пренатална медицина, която позволява по време на бременност вътреутробно да се диагностицират сериозни генетични нарушения и аномалии на плода.
Болничната част включва отделения по акушерство, по оперативна гинекология с насоченост към ендоскопската хирургия и по асистирана репродукция. Специално внимание се отделя на развитието на регенеративната медицина - комплексът разполага с високотехнологични крио-помещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки. Тук се помещава и банката за стволови клетки „Булген".