Translate

събота, 28 септември 2013 г.

Защо тялото ни има нужда от сън?



Учени смятат, че са открили отговора на този въпрос, съобщи Би Би Си.
Сънят ускорява деленето на клетки, които увеличават производстото на миелин. Известно е, че той защитава мрежата от неврони в мозъка.
Резултатите от ново изследване с мишки могат да хвърлят светлина върху ролята на съня за възстановяване на мозъка, както и за заболяванията от множествена склероза.
Д-р Киара Чирели и колегите й от университета на Уисконсин установили, че броят на произвеждащите миелин клетки - незрели олигодендроцити, се удвоил, докато гризачите спели.
Увеличението било най-забележимо по време на фаза на съня, която е свързана с мечтаене, известна е като бързо движение на очите и е командвана от гени.
Точно защо се нуждаем от сън е въпрос, който озадачава учените от векове. Очевидно е, че трябва да поспим, за да отпочинем и да може умът ни да функционира правилно.
Биолигичните процеси, свързани със съня, обаче се опознават едва отскоро.
"Дълго време експертите по съня фокусираха вниманието си върху различията в активността на нервните клетки, когато животни са будни или заспали“, заяви д-р Чирели.
"Сега е ясно, че начинът, по който други поддържащи клетки в нервната система функционират, значително се променя в зависимост от това дали животното е будно, или заспало", продължава специалистът.
"Получените резултати навеждат на мисълта, че недоспиването може да усили някои симптоми на множествената склероза - заболяване, което уврежда миелина.
При това заболяване имунната система атакува и унищожава миелиноната обвивка на нервите в главния и гръбначния мозък.
Нужни са допълнителни проучвания, за да се установи дали сънят, или недоспиването влияе върху симптомите на множествена склероза", отбеляза д-р Чирели.
Резултатите от изследването са публикувани в журнала Neuroscience.

Заради тревоги в работата губим час от съня си



Служителите губят средно час и четвърт от съня си, докато се въртят в леглото и не могат да заспят заради професионални тревоги, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 души по поръчка на хотелска верига.
Основните притеснения, които не дават сън на трудещите се, са натоварването в работата и страхът дали няма да я загубят.
Банкерите, учителите и медицинските сестри най-често имат проблеми със съня, породени от професионални тревоги. На другия полюс са главните мениджъри, които нямат подобни притеснения и се явяват на работа ободрени след средно 7,5 часа сън.
Данните от проучването показват още, че една пета от служителите са си взимали болнични след безсънна нощ,  заради тревоги в работата.
"Редовното недоспиване влияе изключително негативно върху здравето и изпълнението на служебните задължения. Техники за отпускане като медитация, дългите душове или вани преди лягане и избягването на кофеина могат да помогнат на служителите да се справят с проблема", казва Стив Уилямс от Института по изследване на съня в Единбург.


Преди сън какво се случва ?



Международна анкета разкрива интересни културни разлики за навиците в спалнята в шест държави,съобщи "Лайв сайънс".
Анкетирани са 1500 души, на възраст от 25 до 55 години, в САЩ, Канада, Мексико, Великобритания, Германия и Япония. Изследването е направено за Националната фондация за съня.
62% от мексиканците и почти половината от американците се молят или медитират, преди да си легнат.
Една трета от британците, най-много от анкетираните, спят голи. Те пият и най-много успокоителни напитки като чай, преди да си легнат.
В четири от държавите хората предпочитат да спят на две възглавници.
В Япония хората се задоволяват само с една, като една десета от японците минават дори и без нея.
Същият е процентът на избягващите възглавниците и в Мексико.
Най-популярното занимание в леглото е гледането на телевизия. Две трети от хората в шестте държави посочват, че гледат телевизия, преди да заспят.
Японците обаче се оказват най-мърляви. 20% от анкетираните там почти никога не си оправят леглото. За разлика от тях 82% от мексиканците оправят леглото си всеки ден. В Мексико сменят и най-често чаршафите си. Почти 25% правят това повече от веднъж седмично, докато почти една трета от японците го правят поне на три седмици.Същото признават и 12% от германците.
90% от анкетираните в Мексико, Германия и Великобритания и три четвърти от американците и канадците се чувстват по-спокойни, ако в спалнята им мирише приятно.
Сънят и в шестте държави е средно с 45 минути повече в почивните дни.
Японците и американците спят с 30 до 40 минути по-малко в работните дни от тези в останалите държави, средно шест часа и половина. Две трети от японците спят по-малко от седем часа през работната седмица. Това е валдно и при близо от половината американци, 40% от британците, 36% от германците и 30% от канадците и мексиканците.

В Дубай сервират чай с 22-каратово злато



Модерното кафене Art Cafe Mocca в Дубай предлага на посетителите си уникален чай, който се приготвя от чаени листа, покрити със слой от 22-каратово злато.
Напитката се сервира от две седмици и все още е на промоционалната цена от 55 дирхама или около 15 долара, съобщи Gulf News.
Преди да бъде поднесен, чаят изминава дълъг път.
"Ние купуваме чаените листенца, отгледани в плантация в Шри Ланка, изпращаме ги в Германия, където върху тях се поставя златно покритие.
След това ароматизацията се извършва в Мароко. Крайният продукт е уникален", разказва 32-годишният собственик на кафенето Ашраф Махран, който е родом от Египет.
Махран е пробвал подобен чай в британски хотел и веднага решил да предложи това изкушение на жителите на ОАЕ. Там той предлага английския чай 24 Karat Gold Afternoon Tea с листенца с 24-каратово злато.
Собственикът на дубайското кафене е уверен, че напитката е много полезна за здравето, намалява нервното напрежение и физическата умора.
Все пак скъпоценният чай е разрешен за консумация от съответните контролни органи на Дубай, които са признали напитката за безвредна за здравето.
Заслужава да се спомене, че подобен чай е познат също в Китай, Индия и някои западни страни. Опиталите златната напитка са на мнение, че тя е с неповторим вкус.


 

„Вълшебно хапче“-по-силно от виаграта вече е факт




Майк Лайли-участник в екипа изобретил „вълшебното хапче“ през 90-те години сега търси нови начини за борба с преждевременната еякулация.
Новата разработка е спрей, който е напълно безопасен за здравето и се очаква да излезе на пазара в началото на следващата година.
Според статистиката преждевременната еякулация е проблем, който засяга един на всеки четирима мъже. За този проблем виаграта често се оказва непосилна.
Спреят започва да действа до пет минути след впръскване, но тези, които обичат да бъдат спонтанни, могат да го използват до два часа преди секс.

Рибата не била полезна за мозъка


Обичащите да похапват риба, с надеждата да подобрят мозъчните си функции, вероятно ще останат разочаровани да научат, че от тези морски продукти особена полза няма, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Специалисти от университета на Айова са направили тестове за мислене и запаметяване сред 2100 жени на възраст между 65 и 80 години.
Според резултатите от тях не е открито потвърждение, че съдържащите се рибата омега-3 мастни киселини забавят отслабването на мозъчните функции.
Авторите на проучването са установили, че няма разлика в резултатите от тестовете при доброволците с най-високи и най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта в началото на изследването
"За нещастие, нашето проучване не подкрепя идеята, че омега-3 мастните киселини са от полза за мозъка. Всъщност установихме, че те не осигуряват защитен ефект", казва Ерик Еман от изследователския екип.
Омега-3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка в началото на живота. Данните какъв е ефектът от тях в по-късните житейски стадии обаче са противоречиви.
Експертите все пак отбелязват, че омега-3 мастните киселини са важна част от балансираното хранене и от тях има други ползи за здравето.
Междувременно друго изследване твърди, че присъствието на орехите във всекидневното меню укрепва кръвоносните съдове на пълните хора, без да води до допълнително трупане на килограми, съобщи РИА "Новости".
Орехите са не само питателни и засищат, но и са полезни за здравето като цяло, тъй като сдържат витамини.
Ако се ядат всеки ден, те започват да извеждат токсините от организма и с времето в него не остават вредни вещества, уверен е Дейвид Кац от Изследователския център на болницата "Грифин".
46 души на 30-75 години с Индекс на телесната маса, надхвърлящ 25 (затлъстяване), и обиколка на талията над 100 (за мъжете) или 88 сантиметра (за жените) го доказват. Всички те не са пушили и са имали метаболитни отклонения, предпоставка за диабет и сърдечносъдови болести.
Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата яла каквото поиска. Втората в продължение на два месеца всеки ден хапвала по 56 грама орехи. В резултат при втората група е било наблюдавано подобрение на работата на ендотелия (клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Въпреки че орехите са много калорични, не е имало увеличаване на телесното тегло.



83-годишния милиардер Джордж Сорос се ожени за трети път



Избраницата на финансиста, чието състояние експертите от списание "Форбс" оценяват на 20 милиарда долара, е 42-годишната Тамико Болтън, съобщава ИТАР-ТАСС. Преди време тя се занимавала с продажба на хранителни добавки по интернет, а по-късно основала компания, предлагаща онлайн уроци по йога. Болтън, за която това ще бъде втори брак, се запознала със Сорос през 2008 г., а годежът им беше обявен през август миналата година.

Махмурлукът става по-слаб с напредването на възрастта



Това установиха датски учени. Според изследване, което анализирало навиците за пиене и последващото страдание на повече от 5000 възрастни, махмурлукът става по-лек с възрастта, посочва БГНЕС.
Според учените причината може да е опитът, който позволява на пиещите да предприемат превантивни действия или лечение, а може да е свързана и с природата. Както мъжете, така и жените съобщават за по-малко симптоми на махмурлук с напредването на възрастта.
Тези симптоми включват бучене на главата, съчетано със силна жажда, изтощение и повръщане. 21% от жените на възраст между 18 и 29 години получавали гадене с махмурлука спрямо едва 3% при дамите над 60 години.
Учените от университета в Южна Дания изследвали резултатите от национално онлайн изследване, в което били получени над 76 000 отговора. Доброволците трябвало да съобщят за изпитото количество алкохол на седмица и за вида консумирани напитки, колко пиели за една вечер и колко често се напивали. Те също така трябвало да отговорят на редица въпроси за махмурлука, така че учените да могат да установят кои страдат най-много след нощ навън.
Оказало се, че младежите на възраст от 18 до 30 години пият по-често от хората на 50 и 60 години. Но вместо да изграждат резистентност, махмурлукът на младите ставал по-силен след напоителна вечер, отколкото при възрастните хора. 62% от анкетираните мъже на възраст от 18 до 29 години страдали от изтощение, когато имали махмурлук спрямо 14% при хората на 60 години.
Според учените има четири причини за подобряването на махмурлука с напредването на възрастта. Първата е очевидна - че с остаряването се изгражда "търпимост към алкохола". Освен това изпитото количество алкохол при запои намалява с напредването на възрастта. Младите пият обичайно по девет питиета на вечер, докато възрастните изпиват около шест. Третата причина е вземането на предпазни мерки, което възрастните правят по-често от младежите заради натрупания опит. Четвъртата причина е естественият подбор при пиещите - еволюцията, която гарантира, че само силните оцеляват. Това означава, че хората, които получават най-лош махмурлук след запой, е най-вероятно да се откажат от напоителните вечери, казват изследователите.

петък, 27 септември 2013 г.

НЗОК съкращава всички нежизненоважни разходи-очаква 130 млн. лв. дефицит



Въпреки вече отблокирания резерв от 269 млн. лв. на НЗОК до края на годината се
очертава дефицит от 130 млн. лв., от които 55.8 млн. лв. са за онколекарства. Преразход има по всички пера показват последните разчети на НЗОК. По сметките на институцията има 108 млн. лв., спестени от предишни години, които обаче не може да бъдат ползвани, тъй като по закон касата няма право да формира излишък. От замразяването на електронната рецепта, здравната карта, електронните рецепти и др. ще се пренасочат 13 млн.лв.
От раздадени 1 млн. направления 55 хил. не са усвоени, съобщи д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.
Данните от изследване на здравната каса, сред 720 болни българи от 12 области, които са получили направления и не са ги използвали, показват, че всеки 4-и не е в състояние да плаща. Над 45% от анкетираните отговарят, че не са използвали талона си за безплатен преглед или изследване, защото нямат пари за транспорт до лечебното заведение, а понякога даже да си платят потребителската такса. 13,5% посочват, че нямат близък, който да ги придружи, а 6,5% се грижат за друг болен.
По данни пък от информационната система на здравната каса-12 233 пациенти са били хоспитализирани по 4 пъти по различни клинични пътеки само за първите шест месеца на годината. 5 пъти са приемани 4226 души, по 6 пъти са лежали 1438 пациенти, а 7 пъти - 495 души.Един и същ пациент в рамките на 6 месеца пък е хоспитализиран между 3 и 9 пъти. Има пациенти, които влизат в болница по 12-13 пъти, за половин година. Има дори такива, който по едно и също време са лежали в различни болници с различни заболявания. А има и други пациенти, които са настанявани в две различни болници в рамките на два поредни дни, което означава, че те се изписват недолекувани. А всички те са "натрупани" по едва 7 от общо 308 диагнози. Това са основно кардиологични, по които са приети 25 хиляди души, показват данните на касата.
„Ако общо ги съберем, излиза, че 18 600 човека са били 84 хил. пъти в болница за тези шест месеца. При общ брой на хоспитализациите за първото полугодие 1138 631", коментира заместник-управителят на НЗОК д-р Динчо Генев.
В същото време те обаче са "глътнали" около 11% от парите на касата. Многократният прием на пациенти е предимно в болниците в София и Пловдив, а също така в част от областните лечебни заведения.
Друга тревожна констатация е, че от началото на годината 50% от всички
24 000 родени бебета са отчетени от лечебните заведения като недоносени.
В същото време неосигурените българи са се увеличили от един милион през 2010 г. на 2 милиона през 2013 г. От тях 450 хиляди души са в трудоспособна възраст, но са бедни или безработни и нямат възможност да си плащат вноските, подчерта д-р Тодорова и обясни, че парите от осигуровките на останалите 5,5 млн. души отиват основно за болнична помощ, лекарства и медицински изделия. Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. Има опасност НЗОК да се превърне в платец на болници и лекарства и извънболничната помощ изостава, подчерта тя.
През последните 4 години разходите за медицински изделия са нараснали от 76,7 млн. лв. на 95 млн. лв., а за догодина са предвидени 100 млн. лв. Средствата за лекарства скачат от 348 млн. лв. през 2010 до 716 млн. през 2013 г.
През м. г. са били предвидени 116 млн. лв., за онкомедикаменти, а през т. г.. касата ще плати близо 166 млн. лв.

Здравният министър д-р Таня Андреев: здравеопазването в България е оставено на собствен ход и намиращо се в разруха



В първите 100 дни от управлението ни в МЗ основно се гасяха пожари

По думите на здравния министър д-р Таня Андреева-Накъдето и да се обърнеш, проблемите са много. Затова и всички сме недоволни от здравеопазването ни.

Необходима е приемственост, защото никоя реформа не се прави за един мандат. Работна група ще работи по най-спешните мерки, които трябва да се вземат. След това ще седнем на една маса с политиците – управляващите и опозицията. Ако не се разбере, че тук няма място за конфронтация, аз не съм оптимист, че нещо добро ще се случи със здравеопазването”. Тя увери, че през последните 100 дни това, което е правила в здравеопазването е да гаси пожари, образно казано.
„Родното здравеопазването е в погром, тъй като през последните години то е оставено на собствен ход. Бюджетирането сякаш е мислено до средата на годината, сякаш след предишното управление светът ще свърши, но той продължава”, обяви д-р Андреева, след среща с директори на болници и ръководството на НЗОК.
Според нея вече има и университетски болници, които са в практически фалит, като посочи за пример тази в Стара Загора. „През тези болници минава 80% от основния поток от пациенти и няма никакъв начин те да бъдат закривани, защото са с лоши финансови показатели”, заяви тя и добави, че се правят вече оздравителни планове за тях. Две основни причини посочи, заради които се е стигнало дотук. Едната е, че през последните години е допуснато откриване на нови лечебни заведения, без ясни критерии, като броят им е 32 само за последните 4 години, а другата, че от общественият ресурс за здравеопазване са прибрани в държавния бюджет около 1.5 млрд. лв..
Всичко това налага прилагането на изключително спешни мерки от страна на МЗ и НЗОК, заяви тя.
Като една от мерките болниците да бъдат спасени д-р Андреева посочи въвеждането на различно заплащане за различните държавни болници, в зависимост от тяхната компетентност и дейността, която извършват, като поясни, че различните нивата на компетентност са свързани с различна обезпеченост откъм апаратура и иновативни методи за диагностика и лечение.
„Едно е да се лекува в болницата в Трявна, съвсем друго в университетска болница, където има последен клас апаратура и себестойността на всяко едно изследване е различна”, заяви още тя.
В тази връзка управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова бе категорична, че реформата в болничната помощ трябва да започне от ясните критерии за сключване на договор с НЗОК. Тя се мотивира с това, че например в София има страшно много ядрено-магнитни резонанси.
„Крайно време е наистина да се очертаят високотехнологичните болници, защото нека да погледнем навън и да видим колко ядрено-магнитни резонанса има в София. И най-богатата държава не може да си го позволи. Ето от тук трябва да започнат нещата. Пренасищането да бъде регулирано и от тук ще се освободи ресурс. На това вече ние му казваме реформа. Другото е кръпки", допълни д-р Тодорова.
Стана ясно, по време на пресконференцията, че към края на месец август задълженията на държавните болници възлизат на 326,5 млн. лева, като 65 милиона от тях са просрочени. Ако към тази сума се прибавят и дълговете на ведомствените лечебни заведения, общите задължения ще надвишат 500 млн. лв.

Здравният министър д-р Таня Андреев: ГЕРБ доведи болниците до колапс



Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреев отправи критика към управлението на ГЕРБ, което според нея е довело болниците ни до предсмъртно състояние.
Изказването и бе във връзка с доклада на Световната банка, че българинът доплаща най-много за лечение в болниците.
"Когато се представяше този доклад, аз бях много изненадана. Като човек от системата зная, че се доплаща за много видове дейности извън пък и част от тях за здравно осигурените. Истината е, че Световна банка дава 6 % като допълнително финансиране на всеки един от джоба ни и предупреждава, че при достигане на 10% това би значело катастрофа. Нашата роля е да спрем фалитите и да спасим големите болници, през които минават 90 % от пациентите. И ако онези милиард и 400 милиона не бяха откраднати от правителството на ГЕРБ, днес щяхме да имаме възможност да въведем втори стълб на здравно осигуряване, който да вкара допълнителни средства в системата и болниците нямаше да са в това предсмъртно състояние", подчерта д-р Андреева.

НЗОК разблокира 10% си оперативен резерв в размер на 269 млн. лева



след заседание на надзорния съвет. 23 млн. лв. са предназначени за плащане на
болнична дейност за август, а останалите пари ще отидат за плащане на дейността на болниците през последните три месеца от годината. Конкретното разпределение по лечебни заведения ще бъде изготвено по предложения на директорите на районните здравни каси, след което ще бъде утвърдено от Надзорния съвет, поясниха от  НЗОК. Част от недостига ще бъде покрит чрез пренасочване на средства от дейности с излишък като административните дейности.
От здравната каса уверяват, че до края на годината няма да има върнат пациент и лекари без заплати.
Заради сериозния дефицит надзорния съвет на НЗОК отказа през тази година да бъде включен допълнителен лекарствен продукт за диагнозата „Злокачествено новообразувание на млечната жлеза“.
Мотивът е, че към момента за тази диагноза е осигурено съвременно болнично лечение, както и хормонозаместваща терапия при домашно лечение. При преговорите за рамковия договор за 2014 г. ще се търси възможност за включване на новия продукт в съответната клинична процедура, обещаха от НЗОК.

Д-р Нигяр Джафер: Здравеопазването е затънало в непоследователност, дисбаланс и неефективност



„През последните десет години във всички стратегии и програмни документи,
включително речи при откриване на политическия сезон се подчертаваше, че здравеопазването е приоритет. Това обаче не го направи такъв, а по-скоро поле за популизъм. Обнадеждаващо е, че за първи път здравеопазването не е записано като приоритет в програмата на правителството”, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в НС, по време на обсъждането на Програма „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”.
По думите и в момента българското здравеопазване има три основни характеристики – законодателна непоследователност, дисбаланс и неефективност. Особено голям е дисбалансът между болнична и доболнична помощ. Същото се наблюдава и на регионално ниво при медицинските услуги, предлагани в големите градове и отдалечените селища.
„За нас обаче, когато се говори за неефективност има само една ключова дума и тя е демонополизация. Има колеги, които не харесват този термин, защото демонополизация звучи като деконструкция, разграждане, нещо, което просто трябва да се срине. Оттук-нататък обаче аз твърдя, че темата за демонополизацията трябва да бъде поставена на дневен ред”, обърна се тя към министър-председателя Пламен Орешарски.
Д-р Джафер заяви, че ако премиерът изпълни 50% от 12-те мерки, които е предложил за промени в здравеопазването, това ще бъде успех, че ако предприеме стъпки за рационалното изразходване на ресурса, предприемайки дебат и демонополизация на НЗОК ще направи реформа. „България чака своя реформатор в областта на здравеопазването. Всички сме наясно, че в края на краищата някой образно казано трябва да си сложи главата в торбата и да предприеме стъпки и да бъде обвинен във всички грехове на този свят. Но това рано или късно трябва да се случи”, каза още тя.
Според д-р Джафер има пълен консенсус между всички парламентарни групи по отношение пет от приоритетите на правителството в областта на здравеопазването. Това са: Спешната помощ, която трябва да претърпи своята реформа; Услугите в отдалечените райони и методиката, с която трябва да се намеси държавата; Майчино и детско здравеопазване;Профилактика, скрининг и ранна диагностика; Човешките ресурси, във връзка със специализацията.

Пациенти ще поискат убежище, като здравни бежанци, от посолствата на страните-членки на Европейския съюз



Иван Димитров, председател на федерация „Български пациентски форум" бе

категоричен, че здравната система отново се опитва да узаконява геноцида върху пациентите. Ако това продължи, и ако не се намерят пари, за да може касата да плати за терапията до края на годината на 40 болни с диагноза „Злокачествено новообразувание на млечната жлеза“, пациентската организация ще организира протести пред всички посолства у нас, а в рамките на протестите онкопациентите ще поискат убежище като здравни бежанци.
Поводът за крайната мярка, е отказът на касата да плати ново поколение медикамент за лечение на рак на гърдата. Препаратът е животоспасяващ и единствен вариант за 16 жени с рядка форма на болестта.Парадоксът е, че НЗОК плаща този медикамент, но за други две диагнози - за рак на панкреаса и на бъбрека.
„След като страната ни приема бежанци би трябвало, когато българския пациент е застрашен от политиката на собствената си държава, европейската общност да го приеме и да го лекува адекватно”, мотивира се той..
Д-р Димитър Ленков от БЛС заяви, че лекарите изцяло подкрепят справедливите искания на пациентите. Той предложи медиците и болните да обединят усилията си и да ги насочат в посока на това да се накара държавата да бъде коректен платец и да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на лицата, които тя осигурява.
Според него ако бъде платено само за децата, в касата ще влязат над 300 млн. лв.
Пенка Георгиева от „Заедно с теб” отправи призив пациентите да поискат отсега нататък заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат открити и на тях да може да присъства всеки, който пожелае.

Пациенти и лекари настояха държавата да престане да бъде „тарикат и да припечелва на гърба на болните

От на националното сдружение на частните болници обвиниха бившия финансов министър Симеон Дянков, че е „убил" НЗОК



За равен старт на всички болници в страната - общински, държавни и частни, се обявиха на кръгла маса в Пловдив представители на националното сдружение на частните болници. Те алармираха, че пред здравеопазването ни има три основни проблема, а именно лошо финансиране на лечебните заведения, загуба на доверие към здравноосигурителния модел и формално обучение на медицинските кадри.
Според директорите на частните лечебни заведения освен хроничното недофинансиране на системата огромен проблем е и липсата на кадри и напускането на 500 лекари всяка година от страната.
Според председателят на сдружението и управител на болница „Токуда" д-р Явор Дренски напрежението между болниците се нагнетява изкуствено от държавата. „Чувам все повече изказвания, че парите в сектора не стигат, защото се появили много частници. А те подбирали пациенти. Нещо, което тотално противоречи на истината. Искаме равнопоставеност с държавните и общинските лечебни заведения, защото само така можем да повишим достъпа и качеството на медицинските услуги", обясни той.
Близо 80% от пациентите доплащат за оказаната им медицинска услуга под една или друга форма, заяви той, позовавайки се на официални данни на Министерството на икономиката. Оказва се, че около 15% от всички хоспитализирани пациенти в страната през миналата година са преминали през частните болници.
По думите му частните болници осъществяват спешна помощ, но НЗОК реинбурсира само част от дейностите при тези случаи. Спешният случай може да бъде много скъп, а тази специфика на отделните случаи не се отчита от здравната каса, каза д-р Дренски и допълни, че се плаща стандартна пътека, без значение дали случаят е спешен, с усложнения или с придружаващи заболявания.
Стандартите и финансирането, особено на спешната помощ, трябва да са еднакви за всички, заяви Красимир Мурджев, депутат от Коалиция за България и член на комисията по здравеопазване в парламента. Спешната помощ по принцип е приоритет на държавата, но "трябва да бъде разгледан въпросът по отношение на това къде може да бъде закаран най-близко пациентът и ако това е частно лечебно заведение, то също трябва да има възможност да обслужва такива случаи”, заяви той.
Според него никой спешно болен пациент не трябва да бъде връщан. Финансирането на болниците е въпрос на ресурси и законодателна инициатива, подчерта Мурджев. той в коментар на идеята за създаване на частни здравно-осигурителни фондове.
От националното сдружение на частните болници настояват за тотална промяна в осигурителния модел, промяна в начина на финансиране, реално остойностяване, равнопоставеност на здравните заведения, независимо от тяхната собственост, на всеки три месеца да се прави мониторинг на разходите за хоспитализации и средствата да се пренасочват според пациентите,  разбиване монополът на НЗОК и създаване на повече здравни каси.
От сдружението обвиниха бившия финансов министър Симеон Дянков, че е „убил" НЗОК.
„Симеон Дянков извърши явна публична кражба на около 2 млрд. лв., събирани като здравни вноски от българите", заяви д-р Методи Янков, член на УС на сдружението. По думите му здравната реформа у нас била започната, но не била довършена. Вина за това носели финансовите министри от прехода, като най-големи щети на здравния сектор нанесъл последният.
Според тях за добро здравеопазване може да се говори само ако над 50% от болниците минат в частни ръце.
Промяна в здравноосигурителния модел обеща междувременно премиерът Пламен Орешарски. Идеята е до 2 години да се въведат частни фондове в здравната система. Един вариант е да се демонополизира здравната каса, а другият - да поемат надграждащ пакет. Конкретният вариант ще се реши догодина.

четвъртък, 26 септември 2013 г.

Федерация “Български пациентски форум“ оставя дарение на НЗОК –28 принтераа



На 01-02 юни 2013 г. в Пампорово се проведе среща между Федерация “Български пациентски форум“(ФБПФ) , НЗОК и РЗОК относно забавянето на протоколите за


скъпоструващото лечение.

Във ФБПФ се получават многобройни сигнали от пациенти - от цялата страна, че при подаване на документацията си (протоколите за скъпоструващо лечение), се налага да обикалят и ксерокопират документите си, защото РЗОК-тата имат проблеми с копирните си устройства.
В процеса на проведената среща стана ясно, че проблема е в принтерите по места. Институциите потвърдиха ситуацията, което  накара ФБПФ да предприеме кампания за набиране на финансови средства и закупуването на 28 бр. принтери.
От август месец Федерацията води разговори с НЗОК за среща, на която да бъдат дарени принтерите. Но реакция досега няма. 
По тази причина ПАЦИЕНТИТЕ оставиха принтерите на стълбите на здравната каса.

От НЗОК обаче отказаха да ги приемат  с мотив, четакова дарение е противно на добрите нрави.“ и не може да се случи без предварително входирано писмо за намерение.
Въпреки многократните обаждания, новото ръководство не намери време за среща с представители на Федерацията, за уточняване на подробности около дарението.

Литературна награда „Изворът на Белоногата”



Големият български поет Георги Константинов е новият носител на литературната награда „Изворът на Белоногата“. Тя се присъжда за 18-и път по решение на жури от Сьюза на българските писатели за цялостно литературно творчество и принос в
развитието на българската литература. Наградата – статуетка и 1000 лв. – за пореден път се осигурява от община Харманли. Тя е и домакин на едноименния празник, централното събитие в който е връчването на наградата. Статуетката, изобразяваща легендарната Гергана, ще връчи кметът на общината Михаил Лисков на церемония в Културния център в града на 27 септември.
Програмата по награждаването предвижда още литературно четене, посветено на 100 годишнината от основаването на СБП, авторски рецитал на Георги Константинов и концерт на Милица Божинова и Асен Масларски с песни по текстове на известни български автори и на лауреата.
През годините носители на престижната награда са ставали едни от най-известните български поети и поетеси като Дамян Дамянов, Янко Димов, Ивайло Балабанов, Петър Анастасов, Гриша Трифонов, Надя Кехлибарева, Лияна Даскалова, Рада Александрова, Калина Ковачева, Елка Няголова и други.
18-ят носител на наградата, поетът Георги Константинов е автор на над 30 книги с поезия: "Една усмивка ми е столица" 1967 г.; "Лично време" 1974 г.; "Неграмотно сърце" 1978 г.;“Общителен самотник“; 1982 г.; „Път и дом“; 1988 г.; "Обичам те до тук" 1992 г.; "Будна кома" 1996 г.; „Дърво и птица“; 1999 г.; „Аспиринов свят“; 2001 г. Книги за деца: "Магаре с крила" 1983 г.; "Туфо, рижият пират" в три части 1984 -1994 г. Най-новата му поетична книга е „Вълнение в Константинопол“ 2013 г. Бил е зам. главен редактор (1972-1973) на в. "Народна младеж", главен редактор (1973-1983) на сп. „Родна реч“, главен редактор на сп. „Пламък“ (от 1983). Народен представител в VII ВНС (1990-1991). Заместник министър на културата (1995). Главен секретар на Съюза на българските писатели (1997). Член на българския ПЕН-център от 1996 г. и негов председател от 2000-а до 2013 г., като в момента е почетен председател.

Постиженията на Sanofi, в сферата на корпоративната социална отговорност, са признати в две глобални класации



За седма поредна година компанията е включена в класацията World Dow Jones Sustainability Indices (JDSI World), една от най-популярните  международни класации сред
инвеститорите на световно ниво, която включва приблизително 10% от най-добре представящите се компании в сферата на корпоративната социална отговорност, между 2500 участници от цял свят. Оценяват се икономическите, социалните, обществените и екологично ориентираните дейности в 22 различни сектора. Освен това се включва и корпоративното управление, етиката в научните изследвания, отношения с доставчици, отговорност в търговията и достъп до медикаменти. Санофи е сред шестте фармацевтични компании, оценени от DJSI World. Името на Санофи също фигурира на по-високо от миналогодишното ниво и в статистиката на Climate Disclosure Leadership Index (CDLI), която отчита екологичните мерки и ангажираността към климатичните промени на компаниите-производители в света.
Индексът CDLI отличава 60 от 500 компании фигуриращи в FTSE Global Equity Index . Тази класация оценява тежестта на данните, предоставени от компанията относно проблемите, свързани с климатичните промени. Тази година на Санофи постига оценка 97 от 100, което е напредък в сравнение с миналогодишната 93 от 100.
„Тези успехи са признание за всички наши служители и тяхната постоянна ангажираност с въпросите за устойчиво развитие. Корпоративната социална отговорност е не само неотменна част от нашата цялостна бизнес стратегия, но и намира проява в ежедневната работа на компанията.” - казва А. Вибахер, изпълнителен директор на Санофи.
-------
Санофи е глобален, интеграционен лидер в здравеопазването, който открива, разработва и доставя терапевтични продукти за всички нужди на потребителите. Санофи се отличава с изключителни постижения в седем основни сфери на здравеопазването: лечение на диабет, ваксинация, иновативна фармация, потребителско здравеопазване, развитие на пазара, ветеринарна дейност и биотехнологията в лицето на Genzyme. Санофи е регистриран в Париж.