Translate

събота, 13 юли 2013 г.

петък, 12 юли 2013 г.

Сдружението на българските зъболекари подкрепя категорично протеста



 Отворено писмо на Сдружението на българските зъболекари до българските медии: Относно протеста на българските граждани

 
Там са нашите деца и ние винаги сме били рамо до рамо с тях.
Там са нашите пациенти – ние винаги сме били заедно с тях.
Там сме ние.
Протестът продължава промяната - тази промяна, за която ние, „Зъболекари за промяна” работим от 1997 г. до днес. Това е процес.
Смятаме, че поводът за народното недоволство - назначаването на г-н Делян Пеевски за председател на ДАНС - не бе грешка, а подигравка с интелекта и морала на българския народ.Тази „грешка” не се изкупва с извинение, защото подсказва дълбоката деградация на властта, в случая парламентарната.Изкуплението и пречистването минават през разпускане на Народното събрание и пресрочни избори.
Нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избpан за пpедседател на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Без коментар - ще повторим – нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
За управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе назначена отново д-р Румяна Тодорова – сестра на евродепутата Илияна Йотова. Ние сме запознати с с експертния потенциал на д-р Тодорова. Тя беше ръководителят на ЗОК,който игнорира съсловните организации в договорния процес. Видима е обаче и роднинската линия на назначението, а изборът на д-р Тодорова бе предпоставен чрез имитация на конкуренция – 101 депутати гласуваха единодушно за нея, д-р Динчо Генев, кандидат на ДПС, събра подкрепата на 30 народни представители – 29 от издигналата го политическа сила ДПС и 1 от Коалиция за България, т.е. депутатите на ДПС подкрепиха и двете кандидатури. Нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
Ние сме запознати с експертния потенциал на г-н Пламен Орешарски. Същевременно видяхме как трудно изговаря имената на министрите от своя кабинет. Ясно е – това не са хора, подбрани от него в качеството им на експерти, а подставени лица. Не можем да имаме доверие в такъв кабинет, т.е. в изпълнителната власт!
Ние не делим протестиращите според техните политически убеждения и категорично заставаме на страната на гражданите, а не на олигархията, мафията и монополите.
Ние подкрепяме декларацията на посланиците на Германия и Франция, която съответства на нашите виждания: Цитат от нея: ”Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.
Какво е Българският зъболекарски съюз (БЗС), ако не държава в държавата, монопол, създаден с помощта на тази държава и отнемащ основното ни право – правото на избор? Съвместимо ли е това с „принадлежността ни към Европейския съюз” и „цивилизования избор” –
категорично не!
Цитат от същата декларация: „Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции”.
Забележете „борба с концентрациите”. Концентрацията БЗС е издател на в. „Дентамедика” – една запазена територия за цензурата, в която плурализмът е арестуван.
Ще кажем отново: този протест продължава промяната - тази промяна, за която ние, „Зъболекари за промяна” работим от 1997 г. до днес.
Ние сме заедно с протестиращите и на нашите плакати пише:
„Отмяна на задължителното членство в БЗС!”, „Задължително членство в избрана от всеки зъболекар професионална организация!”; „Създаване на зъболекарска камара!”, „Премахване на монопола на НЗОК и въвеждане на доброволно здравно осигуряване!”, „Отделяне на НЗОК от политиците и държавата!”, „Раздяла с монополите в здравеопазването!”.
Припомняме девизът на сдружението – „Заедно можем повече!”
Нека бъдем заедно с всички българи, които искат по-добро бъдеще за България!
За допълнителна информация: д-р Венцислав Стоев, 0887 566 912

Топ 10 туристически дестинации за 2013



Global Traveler публикува списък с най-предпочитаните туристически дестинации за 2013, като се позова на едни от най-посещаваните сайтове за резервации на почивки и екскурзии. 
Изданието отбелязва, че световната икономическа криза отново е повлияла на туризма и дори дестинации като Дубай, който винаги е бил сред предпочитанията на пътешествениците, тази година отпада от десятката, заради бюджета, който изисква. 
Ето и кои за най-резервирани дестинации за 2013: 
1.Париж, Франция
2. Мадрид, Испания
3. Рио де Жанейро, Бразилия
4. Канкун, Мексико
5. Рим, Италия
6. Кернс, Австралия
7. Лондон, Великобритания
8. Венеция, Италия
9. Сеул, Южна Корея
10. Ню Делхи, Индия

Най-ексцентричните храни по света



От хрупкави паяци, до лемури на скара – това са най-ексцентричните храни, консумирани по света 


ООН наскоро подкани хората да започнат да се хранят с буболечки, тъй кат били пълни с протеини и фибри. Причината - „хранителния свят“ се стеснява, а хората се увеличават, съответно и потреблението на месо расте, подобна диета би предотвратила предвиждания му недостиг в следващите 50 години. И ако за организацията това е новост в менюто, то за някои страни отдавна е ежедневие.  
От хрупкави пържени паяци, до застрашен вид лемури на скарата – това са най-ексцентричните храни, консумирани по света: 
Перу 
Хората вярват, че освен мощен афродизиак, жабешкото месо е и изключително хранително. В Лима има над 200 ресторанта, които предлагат жабешки деликатеси, информира Business Insider. Месото на това земноводно изключително наподобява добре познатото пилешко. 
Боливия 
Агнешки главички се консумират и у нас, но в Боливия са на особена почит. Повечето европейски държави ограничават консумацията на вътрешности на животни, както остатъчни меса от масово популярните продукти. В Боливия обаче, е доста популярна агнешката супа като традиционно национално ястие. 
Кот д'Ивоар 
Котката не е най-предпочитания домашен любимец на „Брега на слоновата кост“, но е изключително поръчван деликатес. В Африка и някои Части на Азия мяукащия екземпляр е традиционно ястие на масата. 
Никарагуа
Супа от костенурки се предлага на цена от 2 долара в ресторант, а на пазара можеш да си купиш почти килограм сурово месо за малко над един долар. 
Индонезия
В провинция Джокякарта в Индонезия съществува ресторант, който предлага бургер от кобра. На едро месото на влечугите върви на парче и се продава около долар. 
Виетнам
Във Виетнам, както в и много източно азиатски държави, кучешкото месо е широко разпространено. Друга популярна храна по тези места са печените плъхове на жар.  
Мадагаскар
Едно от най-изтънчените ястия на острова е печен лемур. Въпреки някои застрашени видове, бракониерите все още посягат на дивата природа и ловят изчезващите животни, за да ги предлагат в луксозни ресторанти. 
Камбоджа
На автобусната спирка 10 големи паяка, от рода на тарантулите, се продават в хрупкав препечен вид за 2 долара. 
Колумбия
Супа от мравки е традиционно ястие в някои провинции на Колумбия, а вече набира и популярност по света, тъй като насекомите са пълни с протеини и фибри, точно колкото свинското месо. 

Как да "удължим" деня си?



С всяка следваща година имаме чувството, че времето лети все по-бързо, струва ни се, че дните ни стават по-кратки, скучни и еднообразни. А колко дълги ни се струваха като деца.
Защо усещането, че времето тече по-бързо се засилва с напредването на възрастта? Всичко
опира до обработването на информацията, събрана през деня, обясняват невролозите. Като деца дните ни са ни се стрували по-дълги, защото всеки ден сме научавали и откривали нови неща. Колкото по-малко информация „записва“ мозъка, толкова по-бързо ни се струва, че преминават дните.
Има ли начин да „забавим“ времето и да се насладим на усещането за по-дълги и пълноценни дни? Блогът Buffer предлага 5 лесни идеи:
1. Не спирайте да учите. Четете редовно, посещавайте курсове, овладявате нови умения. 
2. Посещавайте нови места. Новата среда може да „изпрати“ голям обем информация до мозъка ви – миризми, звуци, хора, цветове и т.н. Той трябва да изтълкува всичко това. 
3. Срещайте се с нови хора. Всички знаем колко много енергия влагаме в опознаването и разбирането на другите. Запознаването с нови хора е добра тренировка за мозъка.
4. Пробвайте нови неща. Винаги когато опитваме нещо ново, нашият мозък е в „повишена бойна готовност“ и сетивата ни са изострени.
5. Бъдете спонтанни. Направете нещо изненадващо – ефектът е същият като опитването на нови неща. 
  
www.economy.bg

Най-печелившите компании в света



Кой оглави класацията на списание Fortune 


Петролният гигант Exxon Mobil е най-печелившата компания в света. Американската корпорация оглави традиционната класация на списание Fortune Global 500.
Exxon Mobil се изкачи до първото място с печалба за финансовата година до 31 март 2013 в размер на 44.9 млрд. долара.
Лидер в миналогодишното издание беше Gazprom, който тази година е на трета позиция с печалба от над 38 млрд. долара. На второ място е Apple с печалба от над 41.7 млрд. долара.
За поредна година класацията доминират американски компании - общо 132. Китай е на второ място с 89 компании.
Ето и кои са компаниите в Топ 10 на най-печелившите в света:
1. Exxon Mobil
2. Apple
3. Gazprom
4. Industrial & Commercial Bank of China
5. China Construction Bank
6. Volkswagen
7. Royal Dutch Shell
8. Chevron
9. Agricultural Bank of China
10. Bank of China
 
www.economy.bg 

Илич Цветков: Тази Конституция направи властите безотговорни, подготви разграбването



За нова Конституция и смяна на държавното устройство в страната с президентска република се обяви в интервю за Дарик бившият депутат от последното Велико Народно събрание Илич Цветков.
Според тогавашния народен представител приетата през 1991 г. Конституция и парламентарната република създали предпоставки за публична безотговорност и липсата на контрол върху властта в страната.
„Трябва да се иска оставка веднага, защото всичко друго е мъчение и даваме възможност двата клана да се ритат по кокалчетата. Ако не сега, тази оставка така или иначе ще се случи през зимата", прогнозира Илич Цветков - един от 400-те депутати в Седмото ВНС, което беше открито на 10 юли преди 23 години и се саморазпусна на 2 октомври 1991 година.

-Сложихте точка на политическата си кариера още в онези години.
-Не съм сложил точка на политическата си кариера, а съм се оттеглил по простата причина, че не съм намерил съмишленици. И с разбойници орташки работи не правя.
-Хубаво уточнение.
-Второ, не съм учредител на КТ" Подкрепа", а съм учредил Национална синдикална организация със 115 човека на 8 декември 1989 година в аулата на ВХТИ София. На 22 декември бях принуден от моите съидейници да поискам влизане в „Подкрепа". Влязохме в „Подкрепа", бяхме по-голяма организация от тях и през февруари 1990-та година Петко Симеонов ме помоли, тъй като имах две организации, едната Национална синдикална организация, а другата беше Единна трудова опозиция, тази Единна трудова опозиция да стане изборен щаб на СДС. СДС нямаха организация никъде по страната, включително и в София.
Имаше един римски клуб, който обсъждаше нещата- какво им казал другарят Луканов, какво да направят и нищо друго. Много хора желаеха да има промяна. Фактически тази зачената в грях политическа организация-говоря за СДС, тъй като тя е учредена в едно мазе в института по социология, от хора, които повечето от тях, след това, бяха активисти на БСП, а другите бяха протежета на БСП. Но народът, въпреки всичко, не знаеше тези подробности и желаеше да има свой водач. СДС се появи като народна партия. За съжаление, те не останаха до ден днешен народна партия ,макар че членуват в ЕНП.
-Тъкмо през призмата на този ваш поглед тогава върху събитията и политическите процеси през всичките тези 23 години, да очертаем онова, което с днешна дата за вас изглежда полезен ход. Ако всички казват в един глас, че е било логично да стигнем до тук- до политическия елит и олигархията, с която той се прегърна. Многогласието обаче е абсолютно пълно, когато говорим за изхода. Един казва в една посока трябва да се тръгне, друг в друга. Отново се повдига темата за Велико народно събрание и нова конституция. Полезен ли е този дебат?
-Смятам че трябва да има дебат, защото досега нямаше дебат. Във Великото народно събрание, за съжаление, нямаше никакъв дебат по въпроса каква ще бъде тази конституция. На кръглата маса беше предложено да се направи нова конституция, беше взето решение да се свика Велико народно събрание и се оказа изведнъж, че тези, които бяха кукловодите, си бяха написали една конституция. И по тази причина, през декември 1990 година, 10 народни представители от благоевградски окръг, начело с Огнян Георгиев, моята персона-Илич Цветков и Владислав Даскалов от Варна поискахме разтурването на Великото народно събрание и съответно парламентарната група на СДС да напусне Народното събрание. Обаче тогава Йордан Василев се оказа този, който натисна Огнян Георгиев и съответно тази идея остана в развитие.
-Говоря за времето оттук насетне, в тази ситуация.
-Тази идея за промяна на конституцията е категорично актуална и това трябва да се направи, но трябва да се направи така, както трябва-не прибързано. Това, което говори президентът: „Виждате ли ние трябва да подготвим нещата за Велико народно събрание". Тоест да им приготвим и те само да си вдигнат ръчичките, горките там, пионките. Това не трябва да става в никакъв случай. Тази конституция, ако я правим, трябва да я направим така, както трябва. Включително при първото четене, при първите обсъждания трябва да се подготви и референдум и при приключване на първото четене да се проведе и референдума, за да се реши каква да бъде България. През 1991 година се опитах, заедно с Ахмед Доган и Янко Янков да предизвикаме провеждането на такава дискусия. За съжаление, и двамата се оказаха хора със значка под якичката и ме предадоха. В момента, в който бях събрал 70 подписа, достатъчни, за да предложа влизане на тази точка в Народното събрание, в пленарна зала.
-Вие какво искахте? Народът да каже каква република иска-парламентарна, президентска?
-Да, народът трябва да слуша дебатите и да реши каква да бъде. Защото много хора мислят много по-добре, отколкото 5,10, 20, 240, 420 или 450 избраници.
-С днешна дата на вас как ви се струва, кой вариант е по-удачен за България като видяхме какво се натвори през тези 23 години? Надигнаха се гласове за президентска република, макар че държавният глава ясно затвори дебата по тази тема на този етап.
-Аз напуснах Великото народно събрание именно заради това, защото не желаех да бъде такава нашата конституция. В тази конституция още тогава прозрях, не говоря за останалите 39 от СДС, които напуснаха, всеки трябва да си отговори сам за себе си, защо е напуснал. Защото имаше и меркантили в цялата групичка. Тази конституция подготви разграбването на държавата.Зад едно храстче, развявано пред очите на народа, зад една показна демокрация се създаде възможност необезпокоявано, без каквито и да било опасности да бъде подведен някой под съдебна отговорност, да се извърши това разграбване на страната.
-Аз веднага ще ви опонирам, че ние българите винаги обвиняваме законите, променяме ги, а ни убягва най-важното-тяхното спазване. В това число и основният закон. Крива ли ни е конституцията за това, че няма справедливост, че не се прилагат разписаните норми? Мнозина твърдят, че имаме една от най-демократичните конституции в Европа.
-Категорично е така. Толкова демократична, че е по-демократична от италианската конституция. Вие знаете къде се намира Италия и какво е положението с мафията в Италия. По същият начин ние прекопирахме от там, даже я направихме още по-демократична. Институциите са толкова независими, че на тях никой нищо не може да им каже и никаква отговорност не може да им потърси. Ако смятате, че имаме съдебна система в България, трябва да ви кажа, че това е системата, която ме е карала често пъти да мисля да емигрирам от България.
-Тоест смятате, че ако нещо се направи в един нов основен закон, то трябва да е ясният контрол върху работата на отделните власти в тази държава, а не реална промяна от типа на вида държавно управление. Вътре трябва да бъде разписано кой кого и защо контролира?
-Категорично моето мнение е, че трябва да се промени типа на държавно устройство в България. Защото парламентарната република създава предпоставки от самосебе си за такава безконтролност. Това е една публична безотговорност. Някакви си там хора, посочени по някакъв начин, избрани на сляпо от избирателя си, вдигат ръчичките и никой не знае кой и как е гласувал, защо е гласувал. И тази безотговорна институция дава възможност да се краде, да се прави всичко възможно, което е против държавата. Резултатът го виждате от тази прекалена демокрация. Фактически ние нямаме никаква демокрация. Дадохме правото на избирателя да гласува за лица, които са посочено от някой си. Избирателите до ден днешен нямат реални политически субекти, ясни политически субекти.
-Тоест за вас мажоритарни избори не са изход, защото те реално няма да подобрят качеството на депутатите?
-Мажоритарните избори имат една много голяма опасност. На мажоритарни избори печелят големите партии по простата причина, че те са известни. Излиза някой, който може да бъде светец, абсолютно честен човек, с много политически и обществени идеи, но него няма да го изберат, по простата причина, че не го припознават. Ще го припознаят ако той е партийно поставено лице. Но партиите не поставят такива хора.
-Няма ли опасност президентска република да съсредоточи много власт в ръцете на един човек?
-Има опасност, но тази опасност има своята защита. Аз държа институцията Велико народно събрание да се запази. Промяната на мандатноста на отделните институции в страната да бъдат променяни само с Велико народно събрание и то с голямо мнозинство, най-малко две трети от Великото народно събрание. Това ще даде възможност да не се получи това, което се получава в Русия-да си играят: А ти си президент, я ти си след това президент и така нататък. Да си гласуват възможността да изкарат до края на живота си мандата. Това е едно от важните неща. Другото, което е положителното на президентската република е това, че ние имаме ясен субект, имаме личност, която да държим отговорна за всяко едно нещо, стига да сме му дали правомощията, което се случва в страната.
-Не ни харесва, сваляме го, слагаме друг.
-Да, точно така. И слагаме следващия. Тук искам да кажа нещо друго. Битува в общественото мнение- нови хора и така нататък. Не нови, а проверени хора трябва да отидат във Великото народно събрание. Проверени хора трябва да бъдат избирани и нататък. Да, те трябва да бъдат подменяни, трябва да идват млади кадри, но да изкараме още 23-24 години докато някои се обучат, разберат за какво става въпрос и намерят начин как да пробият в цялата тази система,тоест как да се преборят с мафията....
-Протестирате ли днес?
-Да, разбира се. Аз съм още от началото в протестите, в интернет, с два аватара съм се включил в фейсбук.
-Успех ще имат ли тези протести?
-Подадох един меморандум на българските протести, когато правителство на ГЕРБ падна, едно възвание на българските протести. В момента участвам в българските протести. Категоричен съм за едно: Да, трябва да се иска оставка веднага, защото всичко друго е мъчение. Даваме възможност двата клана от мафията да се ритат по кокалчетата и да си укрепват своите позиции. Но от друга страна бих казал и следното: Колкото повече се ритат тези клонове от мафията, говоря за 4-те партии в парламента, всички те, включително и някои, които са извън парламента са си клонове от българската мафия.
-И колкото повече се ритат...
-По-добре, защото ще се стигне до момента, включително онези заблудени хорица, които гласуват за някои от тези партии, ще спрат да им вярват. Защото, аз го казах в началото, ние нямаме ясни политически субекти.
-Разбрах основната ви теза- ако оставката не се случи веднага, то всичко това се пише на сметката на основните 4 партии, които в момента са в парламента.
-Да, и през зимата тази оставка, така или иначе, ще се случи, тъй като в момента те се готвят да напечатат 600 милиона лева. Тоест да изпълнят тези лъжи, да измамят народа, защото след това тези 600 милиона пак народът ще ги плати.


Йовка Йовчева
 

В. „Сън”: 400 хиляди българи са потенциални емигранти



17% от хората между 15 и 55 години или близо 400 хил.души са готови да си съберат багажа и да отпътуват в чужбина. Предпочитаните дестинации са Великобритания и Германия, а сред основните причини за емиграция се посочват икономическите трудности, съобщи в. „Сън“.
Лондон е безсилен да спре българите и румънците, които искат да се установят в страната, пише изданието. Според него преди предпочитани дестинации за хората от Балканите са били Испания, Гърция и Италия поради сходството в езиците, обяснява "компетентно" вестникът и отбелязва, че сега много повече българи говорят английски.


Именно поради популярността на английски език, според в. „Сън“, това прави Обединеното кралство една от най-привлекателните дестинации за икономическите емигранти, 22,5% от които са именно там. Германия води с 22,9%.
Прогнозите са, че от януари около 80 хиляди българи ще пристигнат на Острова. Това според запознати може да претовари здравната, образователната и социалната система на страната.
Според лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фараж през следващите години българите във Великобритания могат да достигнат до 1 млн..За да се избегне това, Фараж призова страната му да излезе от ЕС.

Умните жени са най-ревниви



Умните хора с високи постижения са по-ревниви от хората с по-скромни успехи

Изводът важи особено за жените, показва американско изследване, пише БГНЕС.
Учени от колежа Роанок във Вирджиния установили, че колкото по-високи са оценките на учениците, толкова по-склонни са те към "Фейсбук ревност" - ревност, предизвикана от публикуването или изпращането на съобщения в социалната мрежа на сексуалния им
партньор. Според изследователите причината е, че хората с високи постижения са перфекционисти и когато си помислят, че партньорът им изневерява, желанието за съвършенство се нарушава.
Участниците в изследването били помолени да си представят различни хипотетични Фейсбук сценарии, включително да видят двусмислено съобщение в социалната мрежа до партньора им от човек от противоположния пол - например "Какво ще правиш по-късно?".
След това те били попитани как ще се почувстват, ако видят подобно съобщение. Учените изследвали допълнително дали чувството на ревност се увеличава при използването на емотикони в съобщенията като усмихнати или намигващи човечета. Резултатите показали, че жените изпитват по-силна "Фейсбук ревност" от мъжете. Добавянето на намигащо човече не променя нивото на ревност на жените, докато мъжете стават по-ревниви при използване на емотикони.
След това учените сравнили резултатите със средните оценки в училище на участниците. Тези от тях с високи средни оценки показали по-високи нива на ревност.

Мексиканче с Единадесетгодишно момче от Мексико, чието ниво на интелигентност е сравнимо с това на Айнщайн, ще се яви на интервю в посолството на САЩ, където ще се реши дали да продължи образованието си в Харвардския университет. Експерти оценяват коефициентът на интелигентност на Луис Роберто Рамирес на 152-160, което съответства на това на авторът на теорията за относителността Алберт Айнщайн. Малолетният гений успял за 10 седмици да завърши подготвителните курсове на един от колежите в страната, което му открива пътя към университетско образование, пише БГНЕС. По думите на един от преподавателите му, от 47 предмета, по които се явил на изпит, само по един получил оценка 9. По всички останали бил оценен с максималните 10 точки. Мечтата на малкия мексиканец е да се образова в Харвард, където да изучава квантова физика. Родителите му казват, че образователните власти в щата Мичоакан, откъдето е родом малкия гений, им предоставят всякаква помощ. Искане за издаване на виза вече е представено в посолството на САЩ в Мексико сити и през следващата седмица ще стане ясно дали тийнейджърът ще продължи образованието си там.мечтае за Харвард



Единадесетгодишно момче от Мексико, чието ниво на интелигентност е сравнимо с това на
Айнщайн, ще се яви на интервю в посолството на САЩ, където ще се реши дали да продължи образованието си в Харвардския университет.
Експерти оценяват коефициентът на интелигентност на Луис Роберто Рамирес на 152-160, което съответства на това на авторът на теорията за относителността Алберт Айнщайн.
Малолетният гений успял за 10 седмици да завърши подготвителните курсове на един от колежите в страната, което му открива пътя към университетско образование, пише БГНЕС.
По думите на един от преподавателите му, от 47 предмета, по които се явил на изпит, само по един получил оценка 9. По всички останали бил оценен с максималните 10 точки.
Мечтата на малкия мексиканец е да се образова в Харвард, където да изучава квантова физика.
Родителите му казват, че образователните власти в щата Мичоакан, откъдето е родом малкия гений, им предоставят всякаква помощ.
Искане за издаване на виза вече е представено в посолството на САЩ в Мексико сити и през следващата седмица ще стане ясно дали тийнейджърът ще продължи образованието си там.

Ние сме онова, което представляваме в своите, а не в чуждите очи



 Твърде често сме загрижени повече за това, какво мислят другите за нас, отколкото какво мислим самите ние за себе си. Хората, на които им липсва увереност, придават прекомерна тежест на мнението на околните. Те избягват да поемат рискове поради страх от провал и като цяло не очакват да успеят. Те често принизяват собствените си достойнства, пренебрегват
положителните отзиви и се поддават на пораженчески настроения и негативни модели на мислене и поведение. Някои от тези модели включват:
- преувеличаване на неуспехите;
- предчувствие за неминуемо бедствие;
- даване на превес на негативното;
- прекалено вживяване в това, което „би трябвало“ да бъде.
Как да избягаме от този капан? Вижте какво съветва Дейл Карнеги в „Как да обогатим живота си“ („Колибри“):
1. Никога не се възприемайте като слаби, непълноценни, болни, а като идеални, завършени, пълни.
2. Дори и не допускайте възможността да преминете през живота си като пълни или частични неудачници.
3. Твърдо отстоявайте позицията си, че на света има място, отредено за вас, и че вие ще го заемете.
4. Научете се да очаквате високи резултати от себе си. Ако постоянно храним положителни, продуктивни, охолни мисли, то тази наша настройка рано или късно ще ни отвори път и ще създаде за на онова, което желаем.
5. Нищо не се случва без основателна причина и тази причина е в главите ни. Нашите мисли са сили и чрез тях ние градим обстоятелствата и самите себе си. Няма как да избягаме от мислите си, трябва да заприличаме на тях.
6. Самоуважението е като живо същество – нуждае се от подхранване и грижи.
7. Създайте си навика да заменяте негативните думи, които ви идва да кажете по свой адрес, с позитивни.

http://www.economy.bg

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Депутатите избраха д-р Румяна Тодорова за управител на НЗОК



„За“ кандидатурата й гласуваха единодушно 101 народни представители. Мандатът на д-р Тодорова, предложена от Коалиция за България, е до 12 февруари 2015 г.
„За“ кандидата на ДПС д-р Динчо Генев гласуваха 30 депутати, „против“ – 2, 69 се въздържаха.
Д-р Румяна Тодорова е родена на 25 юни 1958 г. в София. Завършила е Медицинската академия в София със специалност "Кожни болести и венерология". Преминала е различни обучителни курсове по здравен мениджмънт за управители на лечебни заведения и по генерален мениджмънт за административни ръководители от системата на НЗОК. Била е директор на Диспансера по кожни и венерически болести в София област.
Работи е в системата на НЗОК от 2004 г., а през май 2006 г. е назначена за изпълняващ длъжността директор на здравната каса. От 1 септември 2006 официално е директор на НЗОК. но на 2 ноември 2009 година, след идването на власт на правителството на ГЕРБ, подаде оставка,като посочи, че й е оказан политически натиск.
В изказването си пред депутатите д-р Тодорова повтори позициите си, че дейностите, финансирани от касата не трябва да имат лимит и че НЗОК спешно се нуждае от финансов анализ и балансиране на бюджета.
“НЗОК не бива да остава монопол. Искам да знам къде са моите вноски и за какво бяха похарчени. Къде е онзи 1,5 милиарда лева, който събрахме за здраве? Искам да знам къде са моите вноски, за какво бяха похарчени? Ако някой ме увери, че са дадени за здраве, за онкоболни, няма да задавам този въпрос отново”, изброи риторичните си въпроси д-р Тодорова. Тя продължи, че още от първия ден трябва да започнат разговорите с пациентските, съсловните организации както и с МЗ, защото сега този диалог е нарушен. Обеща да работи в условия на прозрачност.
По думите й 2013 година е критична и задачата минимум е да се завърши успешно годината, а след това ще се чертаят и нови планове.
„Тази година нищо не може да се случи. Законът за бюджета на касата е гласуван, факт е и работим по правилата на този закон. Въпросът е да се види къде изтичат парите. Трябва пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози, този преразход дали се дължи само на вкарани нови продукти или има и нещо друго, какво става в болниците, защо липсват направления. Интересното е, че направления липсват в определени региони, не навсякъде. Касите не са си свършили работата. Погваме нашите поделения, искаме информация какво се случва по региони", коментира тя.
Новият управител на НЗОК  посочи, че работата на всеки един от директорите ще бъде разгледана и допълни, че който работи добре, няма защо да бъде сменян. Сега ще започнат конкурсите, изтича срокът за подаване на документи, уточни д-р Тодорова, която изкритикува липсата на редовна информация за състоянието на касата.
„На сайта на касата намерих само закона за бюджета за 2013 г. Бюджетът бил балансиран, но не е и в близките дни ще ви убедя в това. Веднага трябва да се направят стъпки за възстановяване на диалога с МЗ, съсловните организации. Никакъв рамков договор не може да бъде факт, докато институцията не излезе с ясна картина за състоянието на нещата.
Според д-р Тодорова прехвърлянето на много дейности от МЗ към НЗОК е равностойно на бягство от отговорност от страна на държавата.
„Някой може ли да каже колко са неосигурените в България", попита в заключение тя и заяви, че първото, което ще направи е петък да провери финансовото състояние на НЗОК.

сряда, 10 юли 2013 г.

Пациентската организации "Заедно с теб" е притеснена за онкомедикаментите



Пациентската организация "Заедно с теб" в писмо до министъра на здравеопазването
д-р Таня Андреева и председателя на здравната комисия д-р Нигяр Джафер изразява притеснение "от полугласните изказвания от ръководството на МЗ и от членове на парламентарната комисия по здравеопазване към 42-ото НС относно контрола върху разходите за онкологични лекарства.
„Разтревожени сме от заявленията, че редът и контролът е бил по-добър при централизирания търг на МЗ и че това положение трябва да се възстанови. От началото на 2012 година
лекарствената терапия за онкологични заболявания се финансира изцяло от НЗОК. Наблюдава се увеличение на разходите спрямо предходни години, когато онкологичните медикаменти се закупуваха от МЗ чрез централизирана обществена поръчка След поемане на финансирането на лекарственото лечение на онкологични заболявания от НЗОК се увеличи прилагането на съвременни медикаменти. При провеждане на централизиран търг чиновници от МЗ определят какви количества от кой препарат ще се закупят с оглед на бюджетните възможности за всички пациенти на амблок, без да се съобразяват с това, кое е най-ефикасното лечение за съответния пациент, а лекарите трябва да се вместват в рамките на наличните количества”., пише Пенка Георгиева от Пациентската организация „Заедно с теб".

Здравеопазването ни е корумпирано



Данните на т.нар. Световен барометър за корупцията през 2013 г. на „Трансперънси интернешънъл" („Прозрачност без граници") показват кои институции са най-засегнати от корупцията, посочва БГНЕС. 
Проучването е осъществено от септември 2012 до март 2013 година. Данните за България са получени чрез национално представително изследване сред 1002 българи.
86% от анкетираните посочват като най-корумпирана правосъдната система, 78% определят здравеопазването, 76% политическите партии, 71% депутатите, а 65% и 64%-полицията и държавните служители.
Докато политическите партии "традиционно" се намират в челните позиции на класацията, секторът на здравеопазването е включен за първи път и получава силно негативна оценка. Притеснително е също, че мнението за правосъдието ни се влошава в сравнение с предишни издания на барометъра. Най-добра оценка получават образованието и въоръжените сили.
49% от българите определят медиите и неправителствените организации като доста корумпирани-имащи вземане/даване с нечисти интереси, а 37% изпитват недоверие и към неправителствените организации.
На въпроса "Увеличила ли се е според вас корупцията през последните две години?" 49% заявяват, че положението не се променило, 19% отговарят "да, много", 16% "малко", но за 16% тя пък малко била намаляла.
Любопитен е въпросът за това на кого анкетираният или член на семейството му е "бутнал" пари през последните 12 месеца.
За 38% от запитаните даването на рушвет е било необходимо, за да бъде ускорена дейността на институциите, а за 30. % от тях това е била единствената възможност да получат адекватно обслужване
27% от участниците в проучването заявяват, че са дали подкуп в израз на благодарност. В тази класация „шампиони" са полицаите - 17%, следвани от магистратите с 13%, и с по 7% се класират служителите на Ескулап и представители на поземлените служби. По въпроса дали гражданите могат да окажат влияние в борбата против корупцията, лек превес имат песимистите.
Според изследването 59% от гражданите не биха съобщили за корупция, защото според тях от това няма да има резултат. 28% се страхуват от последиците, а 13% не знаят къде да подадат сигнал.
В световен мащаб според доклада България е в „златната среда" по корумпираност. Тя заема 75-о място сред 176 страни.
В 51 държави политическите партии са смятани за най-корумпираната институция; според 55% от запитаните правителствата обслужват с дейността си частни интереси.

Пациентски организации искат ДДС-то върху лекарствата да се премахне



Националната пациентска организация (НПО), Българският пациентски форум и Националната онкологична организация настояват премиерът Пламен Орешарски да премахне 20%-то ДДС
върху лекарствата, при актуализацията на бюджета. Според тях данъкът добавена стойност върху лекарствата трябва категорично да отпадне. Като аргумент те посочиха, че това ще облекчи пенсионерите, които най-много употребяват лекарства, а са с най-ниски доходи.
„Ако правителството наистина ще води социална политика, както обещава, трябва да го направи 0%, както е в много страни от ЕС", заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.
Според него, ако това стане в бюджета на НЗОК моментално ще се „влеят” 100 млн. лв.
Той подчерта, че парите за здравеопазване са крайно недостатъчни и ролята на политиците е да намерят начин да ги увеличат, „защото българските граждани имат право на живот, а българските лекари – на достойно заплащане“.
В България се отделят едва 500 милиона лева за лекарства, докато в една фалирала държава като Гърция за това са предопределени 2 милиарда евро.
Трябва спешно да бъдат намерени още средства за здравеопазване, особено за онкоболните, за да не сме на дъното на класацията като процент от брутния вътрешен продукт, даван за здравеопазване, заяви той.
Пациентските организации настояват още държавата да започне реално да осигурява с 8% деца, студенти, пенсионери, държавни служители и лишени от свобода, да се увеличат парите за здравеопазване, да се облекчи режимът на достъп до лекарства, отпускани по протоколи.
Около 80% от планираните средства за онколекарства са изразходвани, каза Асен Георгиев от Националната онкологична организация. Той припомни, че през последните три години по различни начини бяха национализирани средства от здравни вноски.
Иван Димитров, председател на федерация български пациентски форум, бе категоричен, че връщане назад в здравната система не може да има.
По думите му, ако лекарствата се върнат в бюджета на МЗ и отново се премине към тръжна процедура за доставката им, това би означавало гибел за много пациенти.
Според представителите на пациентските организации след прехвърлянето на онколекарствата от МЗ към НЗОК достъпът на пациентите се е подобрил, а смъртността е намаляла. В тази връзка апелирха политиците да се откажат от идеята да връщат търговете за тях в МЗ. Те апелираха още дейностите като например инвитро и ваксини, да се върнат обратно в МЗ, тъй кат те са отговорност на държавата, а режимът за регистрация на лекарства у нас да се улесни.

Забраната за пушенето на обществени места остава



Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в "Добро утро, България" по ТВ7.
Тя обясни, че нагласите сред депутатите от ПГ на Коалиция за България вече са претърпели обрат в посока на това забраната за тютюнопушенето в заведенията да си остане.
"Мисля, че и там позициите са променени в сравнение с първоначалното им виждане за либерализиране на режима. Казах им, че един закон, който бе много трудно приет от хората, да започне да се връща назад, е неразумно. Аз ще защитавам тази позиция докрай. Моето усещане е, че и те самите имат промяна в тази посока. Съгласете се, че е далеч по-приятно в заведенията да няма тютюнев дим. Още повече че вече имаме един закон, по който е постигнато разбирателство и беше трудно приет от хората-. Ако започнем да работим в обратната посока, е неразумно и ще предизвикаме напрежение", коментира здравният министър.

Jentadueto® - Нова възможност за лечение при възрастни пациенти с диабет тип 2



Jentadueto® (Linagliptin/metformin hydrochloride (HCl)) вече е в Позитивния лекарствен списък и ще се реимбурсира от НЗОК

Boehringer Ingelheim и Eli Lilly and Company (NYSE: LLY) получиха разрешение за употреба от Европейската здравна комисия за Jentadueto® миналата година
Медикаментът Jentadueto® комбинира DPP-4 (дипептидил пептидаза-4) инхибитора linagliptin и
metformin в една таблетка-приемана два пъти дневно. По този начин се осигурява нова възможност за лечение при възрастни пациенти с диабет тип 2, нуждаещи се от намаляване на кръвната захар.
От 1 юли тази година лечението с Jentadueto® се реимбурсира от НЗОК на 50% от цената на лекарството, което дава възможност на все повече хора да се възползват от терапията и в България.
“Щастливи сме, че linagliptin/metformin hydrochloride (HCl) е вече достъпен в Европа, за да помогне на хората с диабет тип 2. Много от тях се нуждаят от повече от един медикамент, включен в терапията им, за да контролират успешно заболяването си. Новото лекарство е и улеснение за пациентите-с една таблетка се подобрява гликемичният контрол, при по-добър профил по-отношение на нежелани лекарствени реакции,” заяви проф. Клаус Дуги, старши вицепрезидент „Медицински дейности”на Boehringer Ingelheim. “

В Скопие сръбската музика вече е забранена



Решението е взето, след като всички собственици на дискотеки в града са решили да се отрекат от популярния стил на северните си съседи, известен като "турбо-фолк"*, с цел да дадат шанс на местните певци и диджеи да се изявяват.
Чрез забраната собствениците на нощни заведения целят да се върне старата слава на
Скопие като град, в който всеки уикенд са гостували най-известните диджеи в света. Скопските управители на дискотека признават, че напоследък се вижда спад в посещението на нощните клубове, но въпреки това хонорарите, които изискват сръбските певци не се променят - те стигат до десетки хиляди евро.
Сега вече сръбската популярна музика ще може да се слуша само в градските кафенета, които искат да я пускат, или у дома, както пояснява македонският вестник "Вечер".
Въпреки че феновете на турбофолка са недоволни от единодушното решение на собствениците на дискотеки в Скопие, новината зарадва повечето жители на македонската столица, които се радват, че "най-накрая в дискотеките ще се пуска диско-музика".
--------


*"Турбо-фолкът" получава името си от черногорския изпълнител Рамбо Амадеус, който слага основите на модерния му вид още в средата на 80-те години на миналия век. По начало Амадеус не взима стила насериозно, а го ползва като вид "катарзис" на модерния начин на живот.
„Аз не съм слушал много чалга. Пуснаха ми една песен и в нея забелязах доста елементи на фолк, на етно. Ако ще говорим по-специфично за турбо-фолка - той не е музикален жанр. Той е една "диагноза" на едно общество в преход, в което различни естетически и етически критерии са деградирали и се изродили", споделя изпълнителят.

Комари пренасят зараза от Гърция



Лайшманиозата се разпознава трудно месеци след ухапването


Втори случай на опасна зараза, пренасяна от  средиземноморски комари, бе регистриран в петричкото село Самуилово. Болната 38-годишна жена от 3 месеца се чувствала зле, но мислела, че става въпрос за алергия. След обстоен преглед лекарите й поставят диагноза
висцерална лайшманиоза.От началото на годината близо 10 са болните от познатата като дум-дум треска в община Петрич.
„Болестта е наистина рядка. Всяка година от района на Петрич  имаме по десетина случая”, каза проф. Камен Плочев, шеф на Инфекциозната болница към Военномедицинската академия.
„Лайшманиозата е характерна за субтропичния пояс – у нас е екзотика. Причинява се от заразени папатаци - дребни комари, които живеят и се множат по Средиземноморието. Има ги в изобилие и в Гърция, откъдето заразата лесно „прелита” и у нас
Комарите, които по принцип не са опасни, често смучат кръв от болни животни – кучета, лисици, чакали и гризачи. При ухапване вкарват в кръвта на човека едноклетъчен паразит от рода лайшмания и го заразяват”, обясни проф. Плочев.  Болестта е опасна, защото не се разпознава веднага. Често на мястото, където комарът е впил хобот, има само зачервяване и обичайна пъпка. Едва по-късно там се образува рана и язва, която бавно и трудно заздравява. Обикновено едва тогава се разбира, че става дума за екзотична зараза.
Инфекцията атакува белите кръвни клетки в организма и ги разрушава. Човек се чувства отпаднал, без сили, качва висока температура, няма апетит и започва да слабее.
„Кожната форма не е опасна. С лечение преминава бързо. Много по-опасна и упорита е тази форма, която засяга вътрешните органи. Тя може да доведе до тежки усложнения, защото нарушава функциите на кръвта и є пречи да се съсирва
Това често е причина за тежки кръвоизливи. Лечението е продължително”, обясни проф. Плочев.
------
Пъпка, която става на рана и язвата дълго не зараства, издава кожната форма на лайшманиозата. Известна е още с екзотичното име „дум-дум" треска - не заради последиците за здравето, както може да допусне някой. Тя носи названието на провинция близо до Калкута в Индия, където е описана за първи път. А най-тежката форма на лайшманиозата - висцералната, засяга черния дроб, слезката и лимфните възли. Те нарастват и силно се увеличават. Има описани случаи, при които слезката става огромна и слиза дори под пъпа. Болестта е известна още под името „кала-азар", или черна треска, разказа проф. Плочев.

Веселина Мончева
В."Монитор"


--------

Преносители на заболяването са хапещите пясъчни мушици от рода Phlebotomus. Описани са няколко форми на заболяването - кожна, кожно-лигавична, висцерална - със засягане на вътрешните органи. Инфектирането настъпва при ухапване от насекомите, а те самите се
заразяват от болни хора и животни.