Translate

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Откриха най-полезното меню за поддържане на здравословен начин на живот


222 са полезните храни, които можем да консумираме, без да се притесняваме за здравето си. В тях се включват пълнозърнест хляб, пресни билки, зехтин, леща, орехи, ягодови или други плодови шейкове, които в някои случаи дори могат да заместят хранене, горещи какаови напитки, които съдържат мелатонин и спомагат за лесното заспиване.
Според специалистите най-полезното меню за поддържане на здравословен начин на живот включва сьомга, пилешко, кисело мляко и нишесте. За да стигнат до този извод те са изследвали повече от хиляда души и стотици продукти в супермаркетите.
Според британски учени от университета в Глазгоу, следили здравословното състояние на 6016 мъже, на възраст между 21 и 75 години, в продължение на 40 години, тези от тях, които пият по седем и повече чаши чай дневно, е с 50% по-вероятно да се разболеят от рак на простатата спрямо мъжете, които пият по три или по-малко чаши от ароматната напитка.
Учените установили, че голяма част от хората, които пиели най-много чай, били въздържатели и водели здравословен начин на живот. В резултат на това те са изложени на по-малка опасност от смърт по "конкурентни причини", заключават авторите на изследването, публикувано в сп. "Нутришън енд Кенсър". /
Тяхното изследване обаче противоречи на предишно проучване, според което чаят намалява опасността от рак, сърдечно заболяване, диабет и Паркинсон.

При диета чинията задължително в различен цвят от храната в нея


Обикновено повечето жени, които искат да редуцират теглото си се измъчват непрестанно какво да вечерят.
Нови изследвания показват, че жените ядат много повече, ако чинията им е в същия цвят като храната.
Според изследователите, че когато "фонът се слее",се изяжда 20% повече храна. А яркия контраст между цветовете е "сигнал за събуждане" на организма. Ето защо за ориз, картофи или тестени изделия,е добре да се използват червена, зелена или друг тъмен цвят чиния и тогава сами ще забележите, че изяждате по-малко количество. Зелените чинии обаче предизвикват по-голяма консумация, ако предимно зеленчуци се сервират в тях.

Вишнев сок повишава нивото на мелатонин в организма


Стресът в ежедневието ни е основния виновник за безсънието, което принуждава повечето хора да приемат хапчета, за да заспят, но те могат да имат нежелани странични ефекти и да предизвикват пристрастяване.
Американско изследване доказва, че 2 чаши натурален, прясно изцеден, неподсладен сок от вишна спомага за подобряването на съня. Сокът се давал веднъж, веднага след събуждане, и веднъж преди лягане в продължение на седем дни.
Резултатите от проучването сочат, че тези от участниците, които били в групата на пиещите вишнев сок заспивали по-бързо, по-рядко ставали нощем по нужда, наспивали се по-добре и съня им се увеличил със средно с 17-25 минути повече, в сравнение с групата на непилите сок.
Според експертите ефектът се дължи на съдържанието на хормона мелатонин във вишневия сок, който регулира циклите на сън и бодърстване. Учените препоръчват вишневия сок пред хапчетата, тъй като той подобрява съня без да причинява странични ефекти.

Рискът от сърдечни проблеми намалява с поне два пъти дневното миене на зъбите


Устната хигиена е важна не само за външния вид и самочувствието, но и за здравето като цяло.
Изследване на учени от Бристолския университет и Кралския колеж в Дъблин доказва, че лошата хигиена в устата и устната кухина повишава рискът от сърдечни заболявания.
Те са установили, че всеки десети човек, който има сериозен проблем със зъбите или венците си, успоредно с това страда и от заболяване на сърдечно-съдовата система.
В тази връзка препоръчват зъбите да се мият ежедневно поне два пъти, тъй като бактериите в устата могат да доведат до животозастрашаващи кръвни съсиреци и да предизвикат редки инфекции. Ако съсиреците пък достигнат до сърдечните клапи, са в състояние да предизвикат сериозни увреждания и дори смърт.
Ето защо учените са започнали разработката на нови лекарства за предотвратяване на тяхното образуване.

Болестите по-често връхлитат хората със седящи професии


 Прекарването на по-голямата част от работното време зад бюро в офиса, магазина, зад волана и дори пред телевизора се свързва с редица здравословни проблеми като повишено артериално налягане, висока кръвна захар, повишен серумен холестерол затлъстяване и метаболитен синдром и др.
Данните от наскоро приключило сравнително проучване от Mayo Clinic в Минесота - САЩ, обхващащо хора в по-зряла възраст, една част от които прекарват по-малко от 2 часа дневно през телевизора, а другите повече от 4 часа, но в седящо положение показват, че при тези от втората група рискът от смърт от сърдечносъдови болести е с 80% по-висок, имат почти 50% по-висока смъртност по различни причини и близо 125% повишен риск за развитие на кардио-васкуларни инциденти като ангинозни кризи и миокарден инфаркт.
“Седящите професи”и също така са по-предразполагащи към заболявания като остеохондроза, дискова херния, изразяващи се в патологични изменения на гръбначния стълб. Недостатъчното движение при тях крие още една опасност – повишаване нивата на кръвната захар.
Д-р Джеймс Ливайн нарича продължителното заседяване "седящата болест" и сравнява ефектите от бездействието с вредата от тютюнопушенето. Според него продължителното и ежедневно взиране в компютъра пък води до образуването на компютърно лице и преждевременно състаряване.
Но по-важното откритие при това изследване е, че на фона на продължителното седене, няколкото часа след работа във фитнеса или заниманията с друга активна физическа дейност съвсем не променят съществено рискът за посочените заболявания.
Друго проучване също доказа, че при хората на възраст над 45 години, които седят по 11 часа на ден, рискът от смърт се увеличава с 40% за четири години. Без значение дали спортуват или не. Дори и ако седите само по осем часа на ден, рискът от смърт е с 15% по-голям в сравнение с тези, които седят на половината на това време.
Специалистите са на мнение, че спасението и решението на проблема е единствено в комбинирането на работата в седящо и стоящо положение. Например да се стои прав винаги, когато се говори по телефона, по време на съвещания или срещи, ако и когато е възможно. Също така от съществено значение е и ежедневното ходене пеша на път за работа или обратно към къщи.

Комарите си имат любимци


Според проф. Джери Батлър от университета във Флорида женските комари, които всъщност са и хапещите имат нужда от човешка кръв, за да развият яйцеклетки способни за оплождане.
В няколко международни проучвани са изследвани над 400 вещества, за да се установи точно кои от тях по човешката кожа привличат комарите. В крайна сметка се оказва, че генетиката е отговорна за 85% от причините, поради които малките кръвопийци си избират определени хора.
Според учените един на всеки десет души има неизбежни срещи с тези насекоми.
Установено е, че комарите предпочитат хора, които по кожата си имат повишено количество от определени киселини, като например млечна киселина, която се отделя от потните жлези или пикочна киселина, краен, естествен продукт на обмяната в организма голяма част от който също се отделя през кожата.
Жилещите и кръвопиещите насекоми избират и тези с висока концентрация на стероиди и холестерол по повърхността на кожата, което съвсем пък не означава, че хората с висок холестерол в кръвта имат и висока концентрация по кожата. Всичко в крайна сметка, както знаем е въпрос на индивидуалната особеност на метаболизма.
Резултатите от проучванията сочат още, че те харесват също така и хората, които издишват повече въглероден диоксид/ въглероден двуокис. Именно те са най-често обект на техните набези. Същото важи и за хората с наднормено тегло и за бременните жени, при които физиологично се повишава количеството на издишван въглероден диоксид.
Да не забравяме, че движението и топлината също привличат комарите, които могат да усетят жертвата си от около 50 метра. А колкото по-тесни са ви дрехите, толкова повече ще отделяте топлина и толкова по-често ще ви хапят комарите.
-----
Знаете ли, че:

-Комарите са общо около 3500 вида и са разпространени по всички континенти с изключение на Антарктида;
-При почти всички видове женските индивиди пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им, и живеят от 2 до 6 месеца. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец, и живеят от 15 до 20 дни;
-В България се срещат около 40 вида кръвосмучещи комари. Най-голямо видово разнообразие е установено по Черноморското ни крайбрежие;
-Комарите обичат топли, спокойни нощи, когато температурата е висока, и летят с 1-2 км в час. Те улавят топлината на тялото и така откриват топлокръвни животни и хората;
-Мястото на ухапването може да бъде входна врата и на други видове инфекции, затова не трябва да се пренебрегва. Ако имате повишаване на температурата или други оплаквания, потърсете лекарска помощ;
-Комарите могат да пренасят около 50 заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и други. Най-често срещани са малария, енцефалити, жълта, западномарсилска, денга и чикунгуня трески и др. Това са тежки заболявания, като някои от тях завършват летално.

Кихането сее зараза


При кихане и кашляне възпитаните хора слагат ръка пред устата си. Но добре е това да не бъде дланта, а външната част на ръката, защото така няма прикачите микробите на дръжката в трамвая или тролея или да ги предадете на близък човек при ръкостискане.
Всяко кихане или закашляне съдържа около 100 хиляди микроскопични капчици (слуз плюс микроби), които летят със скорост около 145 км/ч. Ако в момента на кихането се намираме например в градския транспорт, заразата бързо се разпространява по дръжките на седалките в радиус около 1,5-2 метра.
Според британско проучване само едно единствено кихане в метрото или на автобусната спирка в пиковите часове може да зарази над 150 души само в рамките на 5 минути.
Според д-р Роджър Хендерсън мъжете по-често разпространяват заразата.

Бактерии ни дебнат навсякъде около нас


Лидерът, сред най-мръсните неща, които ежедневно докосваме е дръжката в градския транспорт, след нея се нареждат парапетите на ескалаторите, банкоматите, бутоните на автоматите за кафе или закуски, пистолетът на бензиновата колонка. Но не само те са източник на вируси, бактерии и болестотворните микроорганизми, които проникват в тялото ни и предизвикват различни заболявания.
Общо взето бактерии има навсякъде, но не всички са патогенни или инфекциозни. И на почивка няма отърване от тях, защото ключовете за хотелската стая и лампи, дистанционното за телевизора и слушалката на телефона, също са едни сред най-мръсните неща, до които непрекъснато имаме допир, сочи проучване на експерти от университета в Хюстън, САЩ.
В събраните от тях проби от най-известните хотели в три големи американски щата са открити аеробни бактерии, стрептококи и стафилококи.
Бактерии, които причиняват различни заболявания има още и в дръжките на количките, мишките, клавиатурите на компютрите в интернет кафенета, бутоните на асансьор и др. Общо 10 милиона микроби живеят на едно работно място.
Постоянното движение на парите пък ги прави сериозен преносител на червен бацил, гнилостен микроб, кандида, стафилококи и др.
Ето защо ако имате алергии, често се разболявате, кихате, кашляте и сте със слаба имунна система, проблемът може да е в някой от тях - предметите, чиито повърхности са покрити с микроби..

Самооправящо се легло измисли испанец

Новата технология  ни отървава от досадното, ежедневно опъване завивките 


Ohea, испански производител на мебели  представи първото в света легло, което само се оправя, чрез повдигащ механизъм, автоматично изпъващ чаршафите  и за близо минута подпъхващ завивката  под възглавниците.
Технологията обаче има и защитен механизъм, който изключва възможността леглото да започне да се самооправя, докато сладко  спите.

сряда, 20 юни 2012 г.

МАМА, ТАТКО И АЗ-Нов здравен портал

На 23 юни стартира първият у нас експертен здравен портал МАМА, ТАТКО И АЗ - www.mamatatkoiaz.bg, с фокус майчиното и детско здраве, който е създаден поради нарастващата необходимост от компетентна, качествена и медицински достоверна информация в Интернет, по всички въпроси, свързани със семейното здраве и начин на живот.
Сред основните цели са осигуряване на лесен достъп до водещи медицински специалисти и изграждане на доверие между лекари и пациенти.
Екипът на портала разработва платформа, която ще направи достъпни уникални за България услуги:
-   online записване за преглед при специалист;
-   online женска консултация;
-   online училище за родители;
-  online магазин за стоки и услуги в сферата на майчиното и детското здравеопазване.
Зад портала „Мама, татко и аз“ застават водещи специалисти в областта на ембриологията като Гергана Ингилизова-Пенчева, акушерството и гинекологията като доц.Никола Василев, д-р Анета Начева, д-р Иван Костов и др., неонатологията, педиатрията, психологията  като Валентин Робов, урологията като доц. Красимир Янев и сексологията като доц. Румен Бостанджиев. Екип от изявени лекари е на разположение за виртуални консултации. Всеки пациент може сам да попълни данните си и да оторизира съответния лекар да ги наблюдава, коментира и попълва. Контактът със специалистите е личени конфиденциален и целта му е да послужи като допълнителен съвет, а не да влияе върху отношенията между лекуващия лекар и пациента.  
----
Регистрацията в портала става с изпращане на SMS. С получения в отговор код за достъп заинтересованите ще могат да се консултират безплатно с лекари. Сайтът дава възможност освен конкретен въпрос до медиците да се изпращат и прикачени файлове с изследвания и епикризи. Така младите или бъдещите родители от цялата страна ще могат да получават компетентно мнение от едни от водещите специалисти у нас, без да се налага да плащат или да пътуват до София.
 В края на месеца в семейния портал ще заработи и първото по рода си онлайн радио,безценен помощник в отглеждането на децата и откъдето ще се излъчват приказки, детски песнички и специализирани предавания за родители. Една от първоначалните теми се очаква да бъде за ролята на бащата в кърменето. Според специалистите, в 80% от случаите, в които татковците не се включват ефективно в този процес, майките спират да кърмят пеленачетата си до 6 месец.Идеята за онлайн радиото принадлежи на добре познатия ни от малкия екран журналист-Евелина Павлова.
 ----
Информацията е и от  материала "11-та Национална среща с медиите “Информацията за здравето – Прометей или Франкенщайн” от 04.06.2012 г.

Близо 70% от българите са рискови за развитие на сърдечносъдови заболявания

Кампанията „Пази сърцето си! Бъди отговорен пациент!”, която стартира на 7 април с отбелязването на Световния ден на здравето и продължи до средата на м. май, бе предшествана от фотоконкурс „Обичаш ли сърцето си?“, създаден на платформата на www.snimka.bg.
В рамките на месец от 15 февруари до15 март т. г. всеки желаещ имаше възможност да качи своя авторска фотография, показваща навиците, с които ежедневно предпазваме или застрашаваме сърцето си. Най-харесваните общо 500 фотографии, свързани с добрите и вредните навици за сърцето, бяха изложени в центъра на София, в галерията на открито в градинката Кристал, в периода 8-16 април 2012 г.
Кампанията бе организирана от Асоциация „Сърце”, Национална пациентска организация (НПО) и Дружеството на кардиолозите в България.
В нейните рамките се реализираха 5 скринингови акции в София, Пловдив и Варна, които поставиха акцент на личната отговорност на всеки към собственото му здраве.
Според резултати от проведените скринингови акции за наличие на сърдечносъдов риск, сред 308 души, от които близо 1/3 са мъже, около 70% от анкетираните са в рискова група от развитие на сърдечносъдови заболявания. Всеки трети от изследваните е с висок риск, а 2,3% са с много висок риск от сърдечносъдови заболявания.
Повече от половината анкетирани или 55% посочват, че имат повишено кръвно налягане и отчитат последващи здравни проблеми, като резултат от него. 9% или близо 1/10, че имат диабет, 20,45%, че са с висок холестерол, а всеки трети заявява, че не следи за отклонения в нивата му. Близо 30% от анкетираните пък съобщават, че не са се изследвали и не знаят дали имат отклонения от нормите.
Като положителна тенденция обаче може да се посочи фактът, че близо 80% от запитаните заявяват, че употребяват по-малко от 10 цигари дневно. Още по-добри резултати се отчитат при приема на алкохол - едва 4,5% от анкетираните съобщават, че приемат повече от 100 мл алкохол дневно.
Двама от всеки трима посочва, че практикуват някакъв вид спорт редовно или че правят физически упражнения поне 30 минути дневно, но като се има предвид, че около 75% от респондентитеэ попадат във възрастовата група над 45 години, като най-голям дял имат пък хората над 65-годишна възраст, то данните не са съвсем достоверни и може би те считат ходенето до магазина с пазарната чанта за вид спорт.
Притеснителен е резултатът, че почти половината от респондентите – 44,8%споделят, че имат някакво сърдечносъдово заболяване, а 49% заявяват, че имат преки роднини, страдащи от сърце.
По време на акциите общо 430 души са пожелали да си измерят артериалното налягане. От резултатите се вижда, че при над 38% от хората се наблюдава отклонение от нормите в момента на измерването. Това само по себе си е сериозна тенденция, защото означава, че всеки трети има проблем с артериалното налягане, което е и най-често срещаният сърдечносъдов проблем.
”България заема челното първо място по сърдечносъдови заболявания в Европейския съюз. Ежегодно от сърце у нас заболяват приблизително 74 000 души. Високият холестерол,високото кръвно налягане и тютюнопушенето са най-опасни за сърцето”, съобщи Мария Димитрова, председател на асоциация „Сърце".
Намаляването на стреса в ежедневието, нормалния сън и здравословния начин на живот могат да предотвратят редица заболявания.
Според проф. Асен Гудев, председател Дружеството на кардиолозите в България, с правилни мерки смъртността може да бъде свалена с 20% до 2020 г., а 8 от 10 инфаркта да бъдат предотвратени, ако се внимава за рисковите фактори.
„Всяка смърт преди 65-годишна възраст е преждевременна и ние трябва да намалим фаталните сърдечни инциденти като на първо място се научим да живеем здравословно и формираме такива навици у децата си", подчерта той.
Той безрезервно подкрепи забраната за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места, която определи като изключително важна стъпка.
По думите му само за една година, откакто подобна забрана е въведена в други европейски страни, случаите на инфаркт са намалели драстично. Като пример даде Шотландия, където без тютюнев дим на обществени места, с 20% са намалели инфарктите сред пушачите и с 19% сред пасивните пушачи.
„Обществото ще има много повече ползи от забраната, отколкото загубите на ресторантьорите”, убеден е и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
Според него това е изключително важна стъпка напред и само за година ще се видят резултатите за здраве то за хората, тъй като годишно държавата плаща много повече за лечение на онкозаболявания, белодробни и сърдечни проблеми, които са пряко следствие единствено на цигарите.
Не трябва да се гледат само икономическите последици за заведенията от забраната, а и многобройните човешки загуби, които търпим вследствие на тютюнопушенето, допълни го и проф. Гудев.
Проучването показва, че българите не са достатъчно информирани и много малка част от тях се интересуват от здравето си, бе заключениетому.
Той обяви, че стартира инициатива „Университет за пациенти", която ще се провежда в рамките на четири факултета - онкологичен, сърдечносъдов, ревматологичен и за биополярно разстройство. Идеята на този вид обучение е медицински специалисти, съвместно с хора, минали по този път, да дават на току-що диагностицирай пациент практически уроци за болестта. На сайта на НПО ще има линк към „Университет за пациенти".
Според участниците в пресконференцията има сериозно разминаване между това, което лекарите казват, че е рисков фактор и това, което хората смятат за такъв.
Те съобщиха, че водят разговори с МЗ относно програма и стратегия за ограничаване на сърдечносъдовите заболявания у нас, за да може последващите стъпка по стъпка, без значение кое правителство идва на власт, да се знае какво какво трябва да се прави и накъде се движим, за да се намали смъртността от сърдечносъдовите заболявания до 2020 г.

Българче- сред най-добрите математици на руско състезание


Най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал „Золотое руно”, който се проведе от 4 до 12 юни в Абхазия е от Бургас. В продължилата шест дни надпревара Константин Гаров от бургаската природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” шашна журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика и се завърна в родината с първото място в своята група.
Фестивалът „Золотое руно” се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия.
Тази година над 90 изявени ученици мериха сили в изтощителното състезание. Освен абсолютният призьор Константин Гаров, славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа успяха да защитят още шестокласниците Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова и Сияна Жекова и Даниел Рохов от VII клас, които донесоха в Бургас грамоти за отличното си представяне.
Любопитен е фактът, че в тазгодишното издание на „Золотое руно” бургаският отбор бе единственият представител на България.

Салам, който бори рака, и сирене срещу склероза и инфаркт създадоха група пловдивски учени


Революционната разработка е извършена в изследователските лаборатории на Университета по хранителни технологии. В колбаса има оцветител, извлечен от люспите на домат, вместо вредните Е.
Растителният екстракт е известен като ликопен и е естествен антиоксидант и е доказано, че предпазва от рак. В момента в университета се разработват кисело мляко и сирене с уникални здравословни качества. В двата млечни продукта се влагат растителни мазнини, богати на мастни киселини, които борят лошия холестерол.

Европа трябва да действа решително в полза на повишаване на достъпа до генерични лекарства или рискува да постави под съмнение възможностите за лечение


“Населението на Европа застарява и фармацевтичната индустрия трябва да отговори на това предизвикателство. С възрастта се увеличават и здравните проблеми, а разходите за лечение на хората в пенсионна възраст са с 10% повече в сравнение с по-младите.Това означава, че фармацевтичната индустрия е изправена пред важни решения и трябва да поеме повече отговорности”, това е заявила пред участниците в 18-та годишна конференция на Европейската генерична асоциация (ЕГА) г-жа Еда Егертсдорит, президент на асоциацията, която се е състояла на 14 и 15 юни 2012 г. в Малта.
Производителите на генерични и биоподобни лекарства са способни да предлагат висококачествени терапии на по-достъпни цени. Според данни на IMS Health,ако използването на генерични и биоподобни лекарства бъде увеличено с 20%, само в областта на онкологията спестяванията ще възлизат на 4 млрд. евро, а във всички терапевтични области размерът на икономиите ще е повече от 16 млрд. евро, годишно, на територията на Европа
Според президента на ЕГА обаче докато генеричните медикаменти предлагат приемливи цени, достъпно лечение и играят ключова роля за стабилността на европейските здравни системи, генеричната лекарствена индустрия е изправена пред необходимостта да прави големи разходи, свързани с регулаторни изисквания, както и да изпитва неудобство от препятствията, затрудняващи износа. ЕС и правителствата на страните-членки трябва да вземат мерки и да изработят необходимите разпоредби, облекчаващи генеричните производители, за да стане възможно реализирането на икономии в размер на милиарди евро всяка година. Подобни действия биха били от полза не само за производството, те ще стимулират и заетостта в ЕС.
Относно фалшифицирането на лекарства, г-жа Егертсдорит отбелязва, че те представляват сериозна заплаха за здравето на пациентите в Европа и допълва, че за фалшификаторите на медикаменти интерес представляват най-вече скъпите оригинални лекарства. Именно техните високи цени дават възможност за сериозни печалби при фалшифицирането им.
По време на конференцията на ЕГА стана ясно, че Европа скоро ще разполага с концепция за развитието на биоподобните лекарства. Европейската комисия е дала своята подкрепа за появата на такава концепция, а комисарят по здравеопазването г-н Дали е заявил, че би бил радостен това да се случи.

Още шест медицински практики ще получават допълнителни средства за работа в населени места с неблагоприятни условия


Надзорният съвет на НЗОК прие промени в списъка с населените места, определени като центрове на практики с неблагоприятни условия.
Нови шест медицински практики ще бъдат включени в този списък и така броят им ще се увеличи от 1075 на 1081. Те се намират на територията на Враца, Плевен и Сливен.
На други 78 практики в страната ще бъдат увеличени месечните суми за работа в неблагоприятни условия.
Предложението за промяна беше направено от работна група, включваща експерти на НЗОК и БЛС, която анализира сигнали от общопрактикуващи лекари, работещи в такива условия. В тях лекарите изказват своето недоволство от методиката за определяне на месечното им възнаграждение.
Работната група обсъди обобщените данни за броя на населените места, включени в списъка като центрове на практики с неблагоприятни условия, критериите, по които те се определят, месечните суми получавани от лекарите, както и разпределението на тези суми между 28-те районни здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната. Направен беше анализ и на разпределението на тези средства през 2012 г. спрямо 2011г.
Искания за промяна в заплащането и промяна в списъка са постъпили от районните здравноосигурителни каси в Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София област и Търговище.

Седем областни градове в страната получиха нови мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН


„Мобилните кабинети ще дадат възможност все повече хора у нас да бъдат обхванати от дейностите за превенция на ХИВ/СПИН с безплатни и анонимни тестове. По този начин ще можем да ограничим разпространението на опасната болест и на всички новооткрити случаи ще бъде осигурено необходимото навременно лечение”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при официалното връчване ключовете на кабинетите на директорите на Регионалните здравни инспекции от областните центрове Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.
По думите и от началото на годината досега са регистрирани нови 75 случая на ХИВ-позитивни лица - 57 мъже и 18 жени. Половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Най-голям е броят на новите случаи на ХИВ-позитивни в София – 40 лица, Пловдив – 10 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица.
32 % от всички новоинфектираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици. А 65% от новоинфектираните лица са открити от КАБКИС, НПО и мобилните медицински кабинети.
Общият брой на установените болни от ХИВ  към момента са 1 548 души.
Досега Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването разполагаше с 10 мобилни медицински кабинета, които функционират на територията на цялата страна. Сега техният брой става 17. Предоставените на РЗИ мобилни кабинети ще се използват съвместно с неправителствените организации, изпълняващи дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в изброените области. Микробусите са закупени със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. С мобилните медицински кабинети ще се предоставят здравно-превантивни услуги на местата, където са целевите групи в най-голям риск от инфектиране с ХИВ.
7-те микробуса, които бяха предоставени на РЗИ, са марка „Ситроен Джъмпър” с единична цена е 55 286 лева без ДДС. Доставчикът е избран след провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Ваксинират 12-годишните момичета, срещу човешки папилома вирус (HPV), вероятно - на есен

Ваксината обаче не отменя посещаването на гинекологичните кабинети за профилактични прегледи

Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина съобщи, че реален достъп до ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) причиняващ рак на маточната шийка (РМШ) може да се очаква през м. септември.
Той припомни, по време на семинар, част от дългосрочната инициатива на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се" и Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка - HPV „Пациентите във фокуса на здравеопазването", организиран от Българското сдружение по превантивна медицина и Българското сдружение по иновативна медицина, че в началото на годината в МЗ е сформирана работна група за изготвяне на проект на национална програма за първична профилактика на РМШ в България 2012-2016 г., която в края на м. април е приключила своята дейност. Работният проект досега трябваше да е качен на сайта на здравното министерство, а самата програма, която той определи като много добре организирана и структурирана, да е факт от началото на м. юни, но въпреки всеобщите очаквания, по административни причини, тя все още се бави макар, че  предстои да бъде подложена и на широко обществено обсъждане.
В бюджета на НЗОК са предвидени за профилактика средствата в размер на 2 милиона лева, но все още няма разработен механизмът за пътя на тяхното  разходване и не е ясно дали реимбурсацията на ваксината ще бъде 100%, поради което е трудно и да се каже колко момичета ще могат да се възползват от програмата. Ако стартира наесен очакванията са за около 10 хил. момичета. Не е изключено обаче при прекомерно забавяне от страна на  институциите  парите да бъдат загубени, прогнозират специалисти в областта на гинекологията, както и членове на пациентски организации.
Наложителни са още и други административни промени. Първо необходима е промяна в наредба 38 за лекарства за домашно лечение с преместване на ваксините срещу HPV в Приложение 1 на позитивния лекарствен и реимбурсния списък на касата. Второ промяна трябва да претърпи също така и наредба 40, която ще даде възможност на общопрактикуващите лекари да получат съответното заплащане за поставянето на ваксините. И трето необходимо е НЗОК да разработи и свой вътрешен механизъм за реда за предоставяне на ваксината от аптеките и за отчитането им.
Програмата за първична профилактика на РМШ предвижда да бъдат обхванати момичета навършили 12-годишна възраст, преди още да са започнали да водят полов живот, което дава 100% сигурност за ефективността на ваксината.
„Ако не се покрие 100% от цената на ваксината и НЗОК плати първата и втората, а третата остане за сметка на пациента, голяма част от хората няма да завършат курса и всичко се обезсмисля", категорична  бе Пенка Георгиева, председател на Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се". Тя изрази надежда, че навършилите 12 години момичета т. е. преди да навършат 13 години ще се ваксинират наесен, преди да са излезли от обхвата на програмата.
Данните от изследване на "Алфа Рисърч" от 2011 г. сочат, че едва 10% от българките заявяват, че са много добре информирани за проблема с човешкия папилома вирус и знаят какви са опасностите от него, 37% се поставят в групата на по-скоро информираните, неголям процент  твърдят, че са запознати, а останалите просто признават, че нямат представа за какво става въпрос.
Това според доц. Андрей Галев, председател на Българското сдружение по превантивна медицина означава, че има огромна необходимост от разяснителна работа.
Доц. Галев сподели, че самият той е ваксинирал преди време дъщеря си срещу човешкия папилома вирус, защото е твърдо убеден,че ваксинациите са безопасни, ефективни, спасяващи животът и защото обича детето си. „Ваксинацията спестява пари и средства. Една ваксина струва по-малко, отколкото последващо лечение", категоричен бе и той.
Според правилата за добрата медицинска практика, относно цервикалния скрининг, утвърдени през м. март т. г. Американските здравни власти в консенсус с Американското раково общество, Американската асоциация по колпоскопия и цервикална патология и Американската асоциация по клинична патология, на жените във възрастта 21 -29 години на всеки три години трябва да се взема цитонамазка, а ДНК изследване за HPV не се препоръчва нито като самостоятелен скрининг, нито като допълващ тест. Във възрастовата група от 30 до 65 години е необходимо освен цитонамазката да се прави и ДНК изследване на HPV, но на пет години. Скринигът само с ДНК изследване за HPV не се препоръчва, подчерта доц. Никола Василев, началник на клиниката по обща онкологична гинекология във ВМА и председател на Българската асоциация по онкогинекология.
Задължително е и извършването на скрининг след ваксинацията срещу HPV, който следва да се провежда по общите правила – до 29 години включително на 3 години, а след 30-годишна възраст на 3 години или с вирусологично изследване на 5 години, защото и двете ваксини не са ефективни срещу всички типове HPV.
Алгоритъмът за ваксинация на полово активните момичта и млади жени включва профилактичен гинекологичен преглед плюс цитонамазка.
По думите на доц. Василев изследване на американски учени от 2004 година показва, че ваксинация на момичета, преди да започнат активен полов живот, плюс скрининг, намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%. А новото е, че дори при упорита инфекция HPV вируса в 90% напуска епителната клетка и се самоочиства, но не до 6 месеца, а до 2 години, съобщи доц. Василев.
Той разби и още един мит, а именно, че вътрематочните спирали за предпазване от забременяване повишават рискът от раково заболяване.
Изследване от м. г. при 20 000 жени показва, че спиралите понижават с 45% риска от рак на маточната шийка.
В проведената дискусия по актуалната тема участие взеха също така и проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи, д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Пенка Георгиева от асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“, Лили Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и Ани Владимирова, психолог. Бяха засегнати и теми, свързани с комуникацията между лекар и пациент, както и тази между родител-тийнейджър.
Основният извод от дискусията бе, че икономическия смисъл на ваксинирането срещу РМШ е огромен, ако се извърши навреме и обществото трябва да започне да вижда здравеопазването не като разход в бюджета, а като инвестиция.

----
И Румъния и Македония вече имат програма за борба с РМШ.
РМШ е второто по честота онкологично заболяване, сред жените между 15- и 45-годишна възраст, у нас. Годишно се откриват над 1200 нови случая. РМШ отнема живота на близо 365 жени у нас всяка година-по една на ден.
Рисковите фактори за заразяване с HPV са ,както ранното започване на полов живот,  така също и броя на сексуалните партньори.
-----
Знаете ли, че:
-Типовете  HPV 16 и 18 са най-често срещаните, които са отговорни за 70% от предраковите и ракови състояния. Възможна е смесена инфекция с различни HPV типове;
-Срещата с вируса не означава непременно инфекция, а тя пък рак;
-  Всички сексуално активни представителни на нежния пол са изложени на риск от заразяване с HPV-приблизително 80% от тях се срещат с него през живота си;
- HPV се среща и при представителите на силния пол, почти толкова често, колкото и прио жените, но не причинява заболяване.В някои страни, особено там където силно е проявен хомосексуализмът, се имунизират и момчетата.


Afatinib* забавя прогресията при рака на белия дроб


На официална пресконференция на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) бяха подчертани резултатите от клиничното проучване LUX-Lung 3 относно Afatinib*, който забавя прогресията на рака значително повече в сравнение с най-добрата стандартна химиотерапия


 
Резултатите от клиничното проучване LUX-Lung 3 Фаза III показаха, че пациентите с рак на белия дроб, които приемат новата молекула afatinib* - необратим блокер на ErbB семейството, като първа линия на лечение, преживяват почти една година преди туморът да започне да расте отново (преживяемост без прогресия (PFS) от 11.1 месеца) спрямо малко повече от половин година (PFS от 6.9 месеца) при пациентите на стандартна химиотерапия (pemetrexed/cisplatin). Важно е да се отбележи, че пациентите с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (del19 и L858R, които представляват 90% от всички EGFR мутации), лекувани с afatinib*, преживяват повече от година без прогресия (PFS от 13.6 месеца) в сравнение с малко повече от половин година (PFS от 6.9 месеца) при тези в контролното рамо на проучването.
Клиничното проучване за регистрация на Boehringer Ingelheim LUX-Lung 3 изследва afatinib* - една от водещите молекули, които компанията разработва. Това е и най-голямото и най-обширното клинично проучване досега при позитивни за EGFR (ErbB1) мутация пациенти с рак на белия дроб. Първичната крайна цел в него е била постигането на преживяемост без прогресия (PFS).
„Терапията с afatinib*, особено при пациенти с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), почти удвоява периода на преживяемост без прогресия в сравнение с лечението с химиотерапия. Основавайки се на неговата доказана ефикасност в най-голямото и обширно регистрационно клинично проучване, както и на революционния му начин на действие, afatinib* може да се превърне в една от най-ценните възможности за лечение на тази конкретна група пациенти”, коментира проф. Джеймс Чин-Сан Янг, Директор на Института по ракови изследвания в Колежа по медицина към Националния тайвански университет, Тайпе, Тайван и главен изследовател на проучването LUX-Lung 3.
Забавянето в прогресията на болестта при пациентите, подложени на терапия с afatinib*, се свързва с по-добър контрол на живото-скъсяващите симптоми, свързани със заболяването. Повече пациенти, подложени на терапия с afatinib*, са изпитали намаление на симптомите като задух (затруднено дишане), кашлица и болки в гърдите.
-----
Afatinib* - е различен от наличните до този момент таргетирани терапии, тъй като  блокира необратимо рецепторите от ErbB семейството. С други думи afatinib* блокира рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (ErbB1), както и другите рецептори свързани със семейството на ErbB, всеки, от които би могъл да допринесе за растежа на туморните клетки, тяхната миграция и метаболизъм. Изследване на клиничната приложимост на уникалния начин на действие на afatinib*, който потенциално може да доведе до по-голям ефект върху тумора, дава основата за начало на програмата за клиничното проучване LUX-Lung.
------
Рак на белия дроб-всяка година в света се регистрират 1.6 милиона нови случаи на рак на белия дроб. Тази злокачествена локализация е причина за общо 18% от всички онко смъртни случаи  Тринайсет процента от всички нови случаи на рак са именно - рак на белия дроб като пушенето се определя като основната причина за заболяването.




Безплатен скрининг на слуха на бебета до 8 месечна възраст организира МБАЛ „Токуда Болница София”

Децата до 8 месеца възраст ще бъдат изследвани безплатно с ултразвуков  апарат за ранен скрининг на слуха 

Безплатен скрининг на слуха на бебета до 8 месечна възраст организира МБАЛ „Токуда Болница София”от екипа на отделението по Неонатология.
До края на годината с него ще могат да бъдат обхванати близо 100 деца като целта на консултациите е да се установи дали новородените не страдат от вродена глухота и да се открият своевременно нарушения на слуха на децата над 2-месечна възраст.
Прегледите ще се провеждат всяка последна събота на месеца между 10,00 и 14,00 часа в кабинета по неонатология, като за следващите три месеца прегледите ще бъдат на 30 юни, 28 юли и 25 август. От родителите няма да се изискват никакви документи, а само предварително записан час на телефон: 02/403 4000.
"Апаратът за отоакустични емисии, с който разполагаме в Токуда, дава възможност за рутинно изследване на слуха на всички новородени от 48-я час до навършване на 8-месечна възраст", съобщи началникът на отделението по Неонатологията д-р Радка Масларска.  Тя допълни, че така възможните нарушения на слуха при бебетата се откриват бързо и без риск на здравето на децата.
Прегледите на бебетата са част от скрининговата програма на МБАЛ „Токуда Болница София” за ранно проследяване на здрави, рискови и недоносени бебета. По време на консултацията неонатолозите ще изследват и физическото и нервно-психичното развитие на децата.
Целта е да бъдат обхванати не само децата, родени в МБАЛ „Токуда Болница София”. Адресът на болницата  е бул. Никола Вапцаров 51 Б.