Translate

петък, 3 февруари 2012 г.

Четенето на мисли скоро може да стане реалност

 Екип от учени доказа, че декодирането на мозъчните вълни може да покаже какво чува човек.
Американски специалисти са направили експеримент, при който всяка дума, казана на група пациенти с мозъчни увреждания, с електронен глас се препредава и на компютър. Той анализирал мозъчните вълни на болните и „познал” каква е думата.
Учените доказват, че човешкият мозък възприема думите като сложна система от електрически сигнали. Според експертите тези „модели” могат да бъдат разкодирани и ”преведени” като звучене, близко до това на първоначално казаната дума.
Учените са на мнение, че мозъкът „обработва” мислите по същия начин като звука. Поради това специалистите вярват, че в бъдеще ще могат да създадат имплант, който може да пресъздава речта на неми хора.

Споразумението ACTA ще бъде ратифицирано с резерви

Това увериха представители на IT сектора след среща с премиера Бойко Борисов, който лично е подписал споразумение с тях, че споразумението АСТА ще бъде прието, но без частта си за контрол на трафика в интернет, за да не бъде засегнат българският интернет потребител. 
По този начин ще продължи да се прилага досега действащото българско законодателство в областта.
След срещата  в Министерски съвет представителите на потребителите показаха петиция за неприемането на АСТА, подписана от премиера. В края на листа той е написал, че АСТА ще бъде ратифицирано от Народното събрание с резерви.
Споразумението с министър-председателя без каквато и да е правна стойност беше определено от представителите на потребителите като джентълменско.
-Мисля, че доволно ясно стана, че нарушаването на правата на потребителите чрез контрол на трафика в интернет и даването на техните лични данни без съдебна санкция е сериозен проблем", каза Невен Дилков от Сдружение за електронни комуникации.
-При ратифицирането на това споразумение да има резерва, че ще се прилага досега действащото българско законодателство, каквато е правната техника за ратифицирането на такива международни документи, каза зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов,  участвал в срещата. Депутатът обясни, че по отношение на текстовете в споразумението, свързани с интернет доставки и други, Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ ще отстояват позицията българското законодателство да не се променя.
Фани Давидова от програма „Достъп до информация" обаче смята, че юридически трудно би могло да се намери начин да бъде частично ратифицирано едно вече подписано международно споразумение.
-Не казвам, че може или категорично не може да се случи това, но как ще бъде частично ратифицирано едно споразумение, по което България поема ангажимент, попита риторично тя.

В музей Прадо е откритонай-ранното копие на Мона Лиза

От световноизвестния мадридски музей Прадо съобщиха, че в  подземията му е открито най-ранното копие на великия портрет "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, което е рисувано от негов ученик по едно и също време с оригинала макар, че Джокондата  е със същата загадъчна усмивка като на оригинала, който е изложен в парижкия Лувър, но лицето се вижда по-добре и е по-свежо - по-млада.Това съобщи АФП.
След щателно проучване на реставратори от музея, изображението било открито, след като са премахнали черния фон на картината, под който върху долен слой и с малко по-различен фон се  криело същото лице, което сътворил и Да Винчи.
 Музеят Прадо потвърди откритието след публикация на статия в английското списание "Journal of art".
Експертите твърдят, че портретът е рисуван в ателието на Леонардо. "Това сензационно откритие ще промени нашите разбирания за най-знаменитата картина в света", подчертава изданието.
-----

Платното пристига в Испания през 1666 г. Тогава го смятат просто за едно от многобройните копия на "Дкожондата". Известно е само, че е нарисувано през първата четвърт на XVI век.
До този момент се считаше, че картината, съхранявана в музея в Мадрид, е нарисувана след смъртта на великия художник.
"Джокондата" е с размери 77 на 53 сантиметра, а "двойника" - 76 на 57 сантиметра. 

В небето над Норвегия-разноцветни полярни сияния

 Силната магнитна буря, която се бе насочила заплашително към Земята, не само не причини щети, а дари хиляди хора с необикновено красивата гледка на Северното сияние



През последните няколко дни условията за наблюдаване на полярните сияния бяха благоприятни в цяла Норвегия.
Полярното сияние е природен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята. Образува се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата-молекулите във въздуха.Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.
За северните народи полярните сияния са в основата на редица митове и легенди. Викингите например са вярвали, че те са воини, препускащи в небето. За ескимосите пък сиянията били духове, които осветяват пътя на мъртвите към отвъдния свят.

София е "Най-добрият град за живеене в България" за 2011 година

В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 28 критерия: 1. Инвестиции в инфраструктурни проекти през 2011 г. и основни големи предстоящи за реализация проекти през 2012 г.2. Екологично състояние на града - зелени площи, качество на въздуха, боклук3. Работно време на магазините - от колко до колко работят, има ли денонощни, с какво работно време са през уикенда4. Алеи за велосипедисти - в км5. Възможност за спорт в града6. Детски градини - брой, откриване на нови, достатъчен брой места за всички деца, ремонтират ли се често, има ли достатъчно детски площадки и детски центрове7. Хубава главна (пешеходна) улица8. Брой места за паркиране и престой в задръстванията9. Брой ресторанти с различна национална кухня, ресторанти на открито, ресторанти с удължено работно време10. Място да пиеш хубаво кафе в центъра11. Безплатен безжичен интернет на обществени места12. Брой денонощни аптеки13. Наличие на апаратура за лечение на инфаркт, в какво състояние е14. Наличие на кувьози - в какво състояние са, има ли пострадали бебата поради влошеното им състояние15. Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети16. Брой университети и брой гимназии с изучаване на чужд език17. Култура - брой киносалони, опера, концерт, фестивали, събития и т.н.18. Убийства и самоубийства на глава от населението19. Брой взломни кражби на глава от населението20. Кражби на автомобили21. Безработица - процент22. Чужди инвестиции в града23. В близост до море, река, планина, курорти24. Брой слънчеви дни в годината25. Бездомни кучета26. Раждания на глава от населението27. Живородени по градове през 2010 г. (на глава от населението)28. Средна продължителност на настоящия живот на населението по градове.
София получи максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти, кафенета, аптеки, наличие на апаратура за инфаркт и кувьози. Освен това столицата събра максимален брой точки за критерия близост до летище, брой университети, култура, процент безработица, раждания на глава от населението. Проблеми за столицата обаче остават броят на местата за паркиране, задръстванията и бездомните кучета. Кърджали, Видин и Монтана са градовете, получили най-малко точки по 28-те критерии.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова получи приза от президента Росен Плевнелиев. Специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на двете медии. Над 135 000 пъти е гласувано за Стара Загора в сайта DarikNews.bg, в сайта на „24 часа" пък на първо място е Бургас. Тази година специални призове взеха и още четири града - Стара Загора за "Бизнес град", Велико Търново за "Културен и красив град", Велинград за "Зелен град" и Севлиево за „Проспериращ град".
Класацията се провежда за пета поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио и вестник "24 часа". Репортерите на двете медии събираха в продължение на месеци актуална информация за качеството на живот в 27-те града. През изминалите години първото място в класацията е било заемано от Варна (2007 и 2008), София (2009) и Бургас (2010).
Ето как се класираха градовете:
1. София - 60 т. 2. Бургас - 57т. 3. Благоевград - 55,5т. 4. Варна - 55т. 5. Пловдив - 54т. 6. Стара Загора - 49.5т. Габрово - 49.5т. 8. Плевен - 48.5т. Велико Търново - 48.5т. 10. Кюстендил - 47.5т. 11. Русе - 47т. 12. Ловеч - 46.5т. Разград - 46.5т. 14. Смолян - 44.5т. 15. Ямбол - 42т. 16. Хасково - 41.5т. 17. Враца - 40.5т. Шумен - 40.5т.19. Пазарджик - 39т. 20. Добрич - 38.5т. 21. Търговище - 37.5т. 22. Сливен - 36т. 23. Перник - 35.5т. Силистра - 35.5т. 25. Кърджали - 35т. 26. Видин - 34т. 27. Монтана - 33.5т.

* Градовете, получили еднакъв брой точки, са поставени под един и същ номер в класацията.

Спасиха бебе, родено без кръв в Англия

Лекарите буквално го върнаха към живота и никога няма да мога да им се отблагодаря достатъчно за този прекрасен подарък


Британските лекари успели да спасят бебето Оливър, след като заради рядко заболяване, тялото му останало без капка кръв, още докато било в утробата на майка си. Първоначално те се опасявали, че бебето ще се роди мъртво, тъй като 25 минути не успели да напипат пулс.Но след като получило кислород и му били направени лек сърдечен масаж и животоспасяващо кръвопреливане, бебето оцеляло. Сега то е здраво дете на 15 месеца. 
"Раждането на Оливър беше толкова травмиращо, че досега не можех да събера сили, за да разкажа историята му. Той се роди мъртъв, без никаква кръв в тялото си, но сега седи тук и ми се усмихва. Лекарите буквално го върнаха към живота и никога няма да мога да им се отблагодаря достатъчно за този прекрасен подарък", заяви пред таблоида "Сън" 36-годишната Кейти Морган - майка на бебето.
Причината Оливър да остане без кръв е заболяване, наречено Vasa Previa, при което в утробата на майката се формира допълнителна вена, посочва БГНЕС. Когато тя се спукала на третата седмица и половина от бременността, Кейти била откарана в болница и лекарите установили, че бебето й е останало без капка кръв.
Оливър се родил след спешно цезарово сечение с тегло от около 3 килограма в 5,12 ч сутринта. При опити за съживяването му той получил кръвопреливане във все още неотрязаната си пъпна връв. В 5,37 ч бил установен първият пулс, а след като получило още кръв, бебето станало по-силно.
 

В централата на ООН в Ню Йорк доставени по погрешка 16 кг. кокаин

Два пакета, съдържащи 16 килограма кокаин, са били доставени погрешка в централата на ООН  в Ню Йорк на 16 януари, в център за разпределяне на пощата на ООН. Те предизвикали подозренията на служителите, тъй като носели лого, което изглеждало като "груба имитация" на логото на ООН.
На пакетите не е имало име или адрес и че те пристигнали от Мексико сити през Синсинати (щата Охайо). В тях имало 14 книги, чиито страници били изрязани и всяка от тях съдържала малко над един килограм кокаин.
Според Пол Браун, говорител на полицията в Ню Йорк, тяхната  работна хипотеза е, че този наркотик въобще не е трябвало да напуска Мексико.
Задържаният наркотик има пазарна стойност около два милиона долара, отбелязва Франс прес.

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

От съюзът на пивоварите обявиха: през 2012 г. продължават активно да надграждат образователната кампания за родителите

Пивоварната индустрия в България най-после отбеляза макар и минимален ръст на продажбите за 2011 година

На специална пресконференция Съюзът на пивоварите в България (СПБ) представи развитието на пивоварния бранш през изминалата 2011 г. и дейността на сдружението.
На пазара ни са реализирали 4 840 000 хектолитра бира през миналата година, или с 25 000 повече от предходната година, което се доближава до количествата от 2006 година. Цифрите сочат, че пазарът все още не се е възстановил от последствията на икономическата криза въпреки, че все пак се отбеляза макар и минимален ръст на продажбите за 2011 година.
Продължава преориентирането на консуматорите към продажби на бира за вкъщи и пиво от по-ниския ценови сегмент. 
Продължава също така да нараства и дела на продажбите в РЕТ бутилки- 57%, за сметка на реализацията на бира в стъклени бутилки – 32%, където е налице спад с 5% спад в сравнение с 2010 г.  
Продажбите в кенове са 5% от всички, като отбелязват малък ръст, а наливната бира има около 6% пазарен дял - почти без промяна за последните 4 години.
Тъмните бири започват да набират все повече почитатели, като продажбите им са скочили с 20% за година. 
Полска и немска бира обаче е на път да глътнат част от пазара на родните производители. Евтините кенчета успяха да заемат около 2% от пазара в страната през 2010 г., съобщи Ивана Радомирова от СПБ.
Според анализаторите пазарът е силно повлиян от поредното „свиване” на бюджетите на домакинствата и потребителските нагласи в следствие информацията за нова рецесия, както и  от продължаващият спад в обема на т.нар. студен пазар - заведенията, за сметка на топлия пазар - бира за вкъщи.Според представителите на индустрията намалелите продажби в заведенията и в курортите се дължи както на намалялата покупателна способност на населението, така и на затварянето на много обекти в сектора и масовото навлизане на евтини собствени марки на търговските вериги и пакетите "all inclusive".  
Но въпреки стагнацията, членовете на СПБ продължават с активната си инвестиционна политика. 
През 2011 г. на пазара са позиционирани 9 нови асортимента и марки бира- плодова, пшенична, тъмна и са инвестирани над 50 милиона лева в ново оборудване, изграждане на логистични центрове и производствени помещения, съобщи председателят на Съюза на пивоварите в България Рууд ван ден Ейден.. Портфолиото на всички пивовари, водени от отговорностите си към консуматорите, че опаковките са изключително важни за запазване качеството, вкуса, аромата и характеристиките на пивото,  е разширено с нов дизайн на бутилки, кенове, етикети и капачки.
По време на пресконференцията от СПБ отчетоха резултатите от развитието на образователната кампания „Родители, разговаряйте с детето си за алкохола”, която вече трета година реализира съвместно с Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, София.
През 2011 г. партньор на проекта беше и НПО „Солидарност”, която с подкрепата на СПБ поддържаше консултативната линия - Да поговорим трезво за алкохол.
Съюзът на пивоварите обяви, че през 2012 г. продължава активно да надгражда образователната кампания за родителите с разнообразни инициативи и комуникации. В израз на отговорностите си за формиране на нова култура на умерена консумация, българските пивовари са силно мотивирани заедно с пивоварите на Европа да участват отново в платформата Форум за алкохол и здраве под егидата на ЕК. 
-----
Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини и материали. За председател на Управителния съвет на сдружението през 2012 е избран Александър Грънчаров.
 В (СПБ) членуват производителите на бира: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг  България” АД, “Ломско пиво” АД, минипивоварните „При кмета” в София и „Вентура”- Варна.
 ------


 

Интернет операторите у нас не желаят да изпълняват ролята на полицаи в глобалната мрежа


Спорното международното споразумение АСТА, което съдържа рестрикции срещу интернет пиратството, все ще не е прието от България, въпреки че страната го е подписала, преди дни.    
 С въвеждането на АСТА (на български АКТА) провайдърите ще са длъжни да следят трафика и да дават информация за това кой къде влиза и какво тегли. АСТА слага абсолютен край на анонимността в интернет, твърдят операторите. Те поясниха, че сега законодателството позволява единствено на МВР да изисква информация и то само срещу официален документи разрешение от съда, за личните данни на потребителите т. е.кой стои зад даден IP адрес:.
Интернет операторите у нас дават принципната си подкрепа в борбата с пиратството в интернет, но не желаят да изпълняват ролята на полицаи в глобалната мрежа, заявиха представители на Сдружението на независимите интернет доставчици.
"АСТА така променя нещата, че не само торентите, но и свалянето на музика, снимки или видеофайлове ще стане криминализиранo и дори за собствени нужди да свалите филм или музика, бихте могли да изпаднете в хипотезата на извършено престъпление. Без обаче някой да е извършвал разследване срещу вас ще ви бъде спрян достъпа да конкретен сайт, ще ви бъдат прехвърлени личните данни към носителите на права, можете да бъдете арестуван.Ако АСТА бъде изпълнена така, както е замислена, това ще представлява престъпление или ще представлява такова нарушение, което ще бъде наказвано минимум с глоба", каза той.
 Според председателя на сдружението Светослав Димитров в България и Европейския съюз авторските и търговските права са изключително добре защитени. Ако България ратифицира споразумението в сегашния му вид, то изцяло изчезва презумпцията за невинност, посочи Димитров.
На 11 февруари ще има протести в София, Варна и Бургас.


-----
Адвокат Велизар Соколов, който е специалист в материята на авторското прави твърди, че АСТА няма да промени нищо за България, тъй като мерките в споразумението вече ги има в различни закони.
„По четирите основни пункта ние сме отличници. Въпросът е как се прилага закона. АСТА няма да кара държавите в ЕС да си променят законодателството, а точно обратното - които са извън, да вдигнат нивото си на защита на интелектуалната собственост”.
-----
Подписът на България под споразумението за защита на авторските права АСТА е под условие. Това обяви пред bTV министърът на икономиката Трайчо Трайков. По думите му Министерският съвет е дал мандат на посланика в Япония да подпише документа, но под условие.
Министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов са привикани в парламента да дадат повече информация около споразумението след седмица.

Европейската комисия подкрепя търговското споразумение за борба с фалфикациите АСТА


Европейската комисия подкрепя търговското споразумение за борба с фалфикациите АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА). Това съобщи в отговор на въпрос Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.
Той уточни, че след като ЕК и 22 държави от ЕС миналата седмица са подписали документа в Токио, очаква в следващите месеци към споразумението да се присъединят и останалите пет държави от Общността.
Говорителят отбеляза, че АСТА ще влезе в сила единствено след ратификация от националните парламенти и с одобрението на Европейския парламент, където дебатите предстоят.
Това не е таен процес, той е в ход от 2007 г., от декември 2010 г. текстът е поместен онлайн и комисията го подкрепя, посочи Хийт. Дебатът трябва да бъде основан на факти, а не на твърдения, коментира говорителят.

Жените лекари се справят по-добре със стреса на работното място



Проведено в САЩ проучване показва, че жените лекари са по-стабилни и се справят много по-добре със стреса на работното място в сравнение с колегите си мъже.
Данните сочат, че почти половината от медиците, независимо от пола си, са депресирани и не могат да се справят с напрежението.
Експерти твърдят, че около 45% от здравните работници се чувстват емоционално изчерпани и ги съветват да потърсят помощ.

Контролът на студентските бригади за чужденци в САЩ-затегнат

Държавният департамент на САЩ планира значителни промени в програмата си за студентски бригади за чужденци, от която се възползват "безскрупулни посредници" за намиране на работа и организирани престъпни групи в секс индустрията. Властите ще се борят с експлоатацията на младежите .Причината за  нововъденията са множеството оплаквания на студенти, че работят по повече от обещаното, а получават по-малко от полагащото им се.,  съобщи Асошиейтед прес (АП).
През миналата година  бяха въведени някои промени като забрана за наемане на работа във фабрики, складове и други места като заводи за пакетиране на морски храни. Предвижда се също да се забрани наемането на работа в магазини за издания и филми за възрастни, салони за масаж и стриптийз клубове.
Държавният департамент ще изисква спонсорите по програмата да бъдат особено внимателни, когато става дума за работни места, предлагащи законно занятие, но за които се знае, че са свързани с трафик на хора - например портиерски услуги, домакински дейности и модни агенции. В документа се казва, че новите правила ще бъдат оповестени около март. Планираните промени се въвеждат повече от година, след като разследване на АП разкри широко разпространени злоупотреби в Лятната програма за работа и пътуване J-1 , която всяка година позволява на над 100 000 чуждестранни студенти да работят в САЩ до 4 месеца.
В програмата участват студенти от цял свят, като най-много са тези от Русия, Бразилия, Украйна, Тайланд, Ирландия, България, Перу, Молдова и Полша.

----
J-1 визата е виза за културен обмен. С нея получавате правото да влезете в САЩ с цел участие в студентска програма.

Хладилник ще поддържа килограмите ни в норма


Хладилникът ще бъде верен помощник на жените при свалянето и контролирането на килограмите им. Той ще препоръчва на момичетата какво е полезно и хранително и какво и колко е препоръчително да изяждат.
Специален магнит, поставен на хладилника, ще успява само с няколко думи да разубеждава жените да ядат повече, най-вече сладкиши и мазнини.
Съществуват и други приспособления срещу затлъстяването. Учени създадоха устройство, което потиска глада, след като го сложите в ухото си. С натискане само на един бутон уредът блокира нервните импулси, които влияят на усещането за празнота в стомаха. Процедурата трябва да се прави 30 минути преди ядене или точно в момента, когато започнете да изпитвате глад. За 10 минути работа на уреда, забравяте за храната за поне четири часа.
  

Дните на Windows XP-преброени


Microsoft напомня на потребителите си, че компанията ще спре поддръжката на тази версия на оперативната си система (ОС), независимо, че бе една от най-успешните ОС.
Windows XP беше пуснат през 2001 г. и все още държи голяма част от пазара на ОС, въпреки, че след появата на Windows 7 започна да губи позиции.
Ако някой потребител все още не е мигрирал от Windows XP към по-нова и по-модерна ОС или е опитал и не е успял, от компанията препоръчват приложението си Microsoft Deployment Toolkit (MDT), което извършва безплатно прехвърлянето на всички данни.
На своята уебстраница Microsoft предлага и други инструменти, които помагат в процеса на преминаване от една операционна система към друга. Спирането на поддръжката е защото вече има по-добра версия от Windows XP, а освен това "трябва да се върви напред", споделя официален представител на Microsoft в Windows Team Blog.
На 8 април 2014 г. поддръжката на Windows XP спира и сигурността на компютрите с тази ОС ще бъде подложена на риск.

вторник, 31 януари 2012 г.

Споразумение между Актавис и Bioton ще разтърси пазара на лекарствата за диабет


Глобалното предлагане ще помогне да се намалят разходите за лечение на 366 млн. диабетици

Актавис и Bioton (WSE:BIO) обявиха, че са създали джойнт венчър за разработването и регистрация на инсулини, в това число и на аналогови инсулини. 
В рамките на съвместното предприятие Bioton ще отговаря за разработката и производтвото на инсулини, докато Актавис ще има гарантиран ексклузивен лиценз за продажба на тези продукти под марката Актавис в Европейския съюз и САЩ, както и в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Исландия, Япония, Косово, Лихтенщайн, Македония, Черна гора, Норвегия, Сърбия и Швейцария. 
Bioton подписа и споразумение с Актавис за продажба на инсулин на други 24 допълнителни пазара, в това число Турция и Австралия.  
В Полша и двете компании ще могат да предлагат инсулин под съответната своя марка, предвид факта, че Bioton е полска компания.
Съобщението беше направено във Варшава от Ризард Краузе, Председател на Надзорния съвет на Bioton и Клаудио Албрехт, Главен изпълнителен директор на Актавис Груп и Председател на Борда на директорите на Актавис. 
Председателят на Надзорния съвет на Bioton S.A. Ризард Краузе коментира, „Сътрудничеството с Актавис има стратегическо значение за Bioton. Ние съвместно ще представим съвременни инсулини, в това число и аналогови инсулини. През последните две години увеличихме значително продажбата на нашите продукти, базирани на сътрудничеството с водещи фарамацевтични компания в света като Bayer HealthCare в Китай и GlaxoSmithKline в Русия. Днес сме щастливи да приветстваме още една голяма фармацевтична компания към кръга ни от партньори - Актавис." 
Най-новите данни, изнесени от Международната федерация за диабет посочва, че повече от 366 млн. души в света страдат от диабет. Поради лошото хранене и заседнал начин на живот, диабетът бързо се превръща в глобална епидемия и броят на пациентите с дибет се очаква да надмине 550 млн. до 2030. Световната здравна организация прогнозира, че световният пазар на инсулин ще нарастне от сегашното ниво от 14 млрд. USD до 54 млрд. USD през същия този период.
В светлината на този факт, Клаудио Албрехт смята, че сътрудничеството с Bioton представлява по-скоро фундаментална и стратегическа концепция по отношение на терапията на диабет.
 "За нас идеята за диабета е много по-обширна, отколкото едно просто промотиране и продажбата на рекомбинантен човешки инсулин или на аналогови инсулини. Ние се сблъскваме с мощни конкуренти в областта на инсулина и трябва да максимизираме конкурентните си предимства. Инсулините на Bioton присъстват на пазара от повече от 10 години с отлични показатели за качество и безопасност. Това ни поставя в ситуация, в която можем да преодолеем лесно всички евентуални съмнения, които авторитетите в терапията могат да имат, когато става въпрос за биоподобни продукти. Освен това в едно нещо ние се отличаваме силно от оригиналните компании, допълни Клаудио Албрехт, акцентирайки върху широката гама продукти за диабет тип 2, коятоАктавис вече предлага.
Актавис предвижда още „gliptin” продукти с висок потенциал, както и някои комбинации с метформин. 
Актавис е една от водещите генерични фармацевтични компании в света, специализирана в разработването, производството и продажбата на генерични лекарства. Компанията има подразделения в повече от 40 страни, в нея работят над 10,000 служители. Понастоящем Актавис Груп притежава портфолио, което включва около 830 лекарствени продукта, регистрирани в над 70 държави. За повече информация за Актавис Груп, моля посетете www.actavis.com.
------
Bioton е полски производител на съвременен рекомбинантен човешки инсулин, който се предлага на пациенти в повече от 20 пазара по света, в това число в Полша, Русия, Китай, Тайланд, Виетнам и Индия. Във връзка с продажбата на инсулини, Bioton си партнира с GlaxoSmithKline и Bayer HealthCare, както и с дистрибутори с водещи позиции на определени пазари. Инсулините на Bioton се произвеждат в модерен биотехнологичен завод в град Мачиежиш близо до Варшава. В допълнение на инсулините, Bioton предлага на пациентите също и собствена марка инжектори за прием на инсулин и редица лекарства, използвани за лечението на диабет и други метаболитни разстройства. В момента Bioton чака да получи регистрация за Европейския съюз на нов хормон на растежа с удължено освобождаване, разработен в партньорство с LG Life Science.



http://vbox7.com/play:48285018

Българска асоциация на софтуерните компании среща таланти в трети кръг на CodeIT

След проведения III-ти кръг на национално състезание по програмиране CodeIT, победител за втори път в маратонския кръг е Николай Неделчев.
С минимална разлика в резултатите са класираните на второ и трето място Александър Георгиев и Владислав Харалампиев – едно от златните момчета по информатика на България.
Кръгът МАРАТОН се проведе с партньорството на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
Наградите на тримата най-добри връчиха носителят на грамота в конкурса „Джон Атанасов“ за 2011г. Хараламби Хараламбиев, ръководител на проекти в Мусала Софт и Мая Маринова, изпълнителен директор на Асоциацията. Носителят на първо място си тръгна с електронен четец Kindle Touch WiFi.
-Състезания като CodeIT са от важно значение за БАСКОМ, защото те развиват средата, в която функционира българският софтуерен бранш. Не една или две софтуерни компании в България са създадени от млади специалисти, които са повярвали в себе си, след като са спечелили преди време други престижни награди и аз вярвам, че CodeIT също ще има важна мотивираща роля за днешните млади програмисти, каза Маринова пред състезателите.
Предстои провеждането на още три задочни кръга на CodeIT преди големия финал през май под патронажа на посолството на Южна Африка. Следващият кръг - СПРИНТ - ще се проведе на 4 февруари, седмица преди зимните състезания по информатика.

---

БАСКОМ е създадена през 2001 г. 
В Асоциацията членуват повече от 45 водещи фирми, които разработват софтуерни продукти и системи и предлагат услуги за цялостни ИТ решения. Софтуерната индустрия е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да развива професионализма и конкурентостта на сектора, да работи за подобряване на образователната система и да участва активно в изграждане и осъществяване на политики за ефективни ИТ инвестиции в полза на цялото общество.

България-регионален център за трансплантации, дали?

Здравният министър д-р  Стефан Константинов обяви, че ще отправи предложение към Гърция  УБ "Лозенец" в София да стане регионален център за трансплантации, които не се извършват при тях .У нас могат да се лекуват и румънски пациенти, съобщи той на церемонията по  изписването на 11-годишния Таньо Костов от болница „Лозенец”, където му бе присаден черен дроб. Момчето бе транспортирано по спешност с военен самолет от Гърция на 26 декември. На  събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който подари лаптоп на тийнейджъра
Според д-р Константинов нашите болници имат нужната апаратура и специалисти и трябва да рекламират навън своята дейност и да привличат чуждестранни пациенти с по-ниски цени и добро качество на услугите.
По думите му и Университетската болница "Георги Странски” в Плевен също има капацитет да привлича пациенти от съседните страни за операции с робота Да Винчи.

На етикета е указано масло произведено от прясна сметана, масленост - мин. 82%, а вътре е маргарин

Ако на етикета на хранителния продукт има  надписа "хидрогенирани мазнини" - не купувате
 
 В Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ежедневно постъпват подобни сигнали.За качеството на маслото си има стандарти. Едно от изискванията е да е изцяло произведено от сурово мляко. Това означава, че за да се нарича "масло", трябва да е произведено само от мляко.
Но има и друг голям проблем - с набутването, или ако трябва да се използва професионалният термин "вработването" ,на големи количества вода в маслото. При това, особено когато не е добре диспергирана, водата из­лиза на повърхността и маслото бързо плесенясва, много преди да  е изтекъл срокът на годност на този продукт. Нормалното масло трябва да има 16% водно съдържание, а до 20% е узаконеното.
Новото е, че на пазара ни вече има и по-безвредни маргарини, които хората предпочитат, и затова търговците са принудени да правят всевъзможни шашми, за да реализират количествата, произведени по старата технология. Според запознати, най-удобно това става, когато пълният с трансмазнини маргарин се смеси с оби­кновено краве масло или се вложи в състава на дру­ги продукти.
У нас по-голямата част от маргарините обаче се произвеждат по старата технология, наречена "хидрогениране" -втвърдяване.Колкото по-дълъг е срока на годност на даден маргарин, толкова повече вредни за здравето трансмазнини се крият в него. Докато наситените мастни киселини само увеличават лошия холестерол, но поне не намаляват добрия, трансмастните киселини, освен че увеличават лошия намаляват и добрия и затова тяхното действие е още по-вредно.
В Западна Европа вече при много марки маргарин не се използва дехидрогенизиране, а производството се извършва с процес, който на практика е филтриране на трансмастните киселини
Повечето от трансмазнините на пазара за хранителни продукти се намират в печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, хамбургери и др..
Приготвените във веригите за бързо хранене пържени картофи също съдържат сериозни дози от тях. Наложително е внимателно да четем поясненията на производителите, какво точно масло са използвали за производството, например на сладкиши или полуготови продукти, защото в резултат от консумирането им рискуваме да получим ударна доза от трансмазнини.
----
Как се получават трансмастните киселини:
Трансизомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко трансизомери от твърдите маргарини. Трансизомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, из­вестен като "добър". За здравословната диета е важно да се намали приемът на наситени мазнини, а трансизомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират напълно.
Има данни, че трансмастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечносъдови проблеми.
Предполага се, че точно тези вредни мастни киселини имат отношение към затлъстяването, различните метаболитни синдроми и диабета.
Приемът на трансмастните киселини може рязко да се ограничи, като следите за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписа "хидрогенирани мазнини" - не купувате.
 -----

Кравето масло е млечен продукт, който може да се прави и от прясна или ферментирала бита сметана и от бит каймак.
От пресен каймак се правели най-добрите сортове масло, а маслото за готвене се получавало от сметана или мляко.
Дневната норма на маслото обаче не трябва да превишава 30 г дневно, за да съхраним здравето на организма си максимално дълго.
 


Радиация е измерена в детска градина и училище в столичния квартал „Кремиковци"

Завишените стойности на радона са с близо 4 пъти над нормата

Повишената радиация бе установена от ядрения физик доц. Добромир Пресиянов от Физическия факултетна Софийския университет „Св. Климент Охридски". Завишените стойности идват от радиоактивния газ радон и са с близо 4 пъти над нормата. Той направил изследване по официално признатия в САЩ и Германия поликарбонатен (компактдисков) метод. По него се оказва, че в 159-о основно училище "Васил Левски" в Челопечене са открити 790 бекерела радон на кубичен метър при допустими стойности 200. 
В 44-а детска градина в Ботунец пък е установено наличие на 680 бекерела радон на кубичен метър, отново при допустими стойности 200. Междувременно Министерството на здравеопазването също подготвя изследване на радиацията в детските градини и училища на територията на „Кремиковци". Тяхното проучване обаче ще бъде готово едва през март.
„Ще изчакаме резултатите от Министерството на здравеопазването и тогава ще направим анализ и ще решим какъв вид съоръжения трябва да се изградят, за да се реши проблемът”, коментира пред „Телеграф, кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев. По думите му ситуацията не изисква светкавични действия и децата няма да бъдат евакуирани. „Проблемът е налице вече 40 години, но скоро той ще бъде решен”, допълни още кметът. Най-надеждното решение е да бъдат поставени противорадонови инсталации, с които се изсмуква радонът от сградите и се изпуска в атмосферата, разясниха учените.

Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилища може да доведе до рак на белите дробове.

Цените ни са 2,4 пъти по-високи от доходите. Произвеждаме повече от 1989 г., но по реални заплати и пенсии сме на 40-45% от тогава

С натрупаната инфлация от 130% 1 евро ще е 3,50 лева и много хора ще изпищят

 
Иван Ангелов е професор по икономика и член - кореспондент на Българската академия на науките. Роден е на 6 септември 1934 г. Висшето си образование завършва в икономическия университет в София през 1957 г. Специалността му е индустриална икономика. Доктор на икономическите науки от 1986 г., година по-късно става и професор.

- Някога лансирахте "догонването" на ЕС като цел, а вероятността от шокове оценихте като минимална. Май не предвидихте кризата от 2009 г., г-н Ангелов?
- Догонващата стратегия обосновахме с моя колектив през 2003 г. В най-вероятния сценарий препоръчахме средногодишен темп на растеж у нас 5,5% до 2020 г., а на ЕС-15 (тогава членките бяха 15) -2,5%. В този случай към 2020 г. бихме постигнали 50-55% от тогавашното равнище на ЕС-15. При съответни условия към 2050 г. можем да постигнем 75-80% от тогавашното им равнище. Никой не може да прогнозира каква криза ще има в дългосрочен хоризонт.
- Тя обаче се случи. Отмести ли целта напред във времето и с колко?
- Нашите темпове в последните години спаднаха над препоръчаните, отколкото тези на ЕС. Общият ефект е отлагане с 5-6 години. В този контекст не са сериозни прогнозите на наши високопоставени политици, че към 2020 г. ще сме средно богата европейска държава. За това ще трябват десетилетия, и то при условие, че мобилизираме националната си енергия за творчество, а не за самоизяждане, като през последните 20 години.
-Защо се случи тази ножица при цени и заплати? Визирам това, че по цени сме в челните редици, а по доходи- на опашката.
- Според Евростат по БВП на човек от населението през 2010 г. сме 44 % от средното в ЕС- 27. Процентът е по-висок, защото след 2003 г. в ЕС влязоха 12 сравнително бедни страни. Това снижи рязко средния показател за ЕС-27 в сравнение с ЕС-15 и повиши нашия. То обаче не е наша заслуга. Така по БВП на човек през 2010 г. средното равнище на цените беше 51%, а на средните заплати - 21-22% от тези в ЕС. Ако прилагахме същите принципи в заплащането, би трябвало по заплати да имаме около 44% от средните в ЕС-27. Нашите обаче са два пъти  по-ниски. Относителните нива на нашите средни цени пък изпреварват 2,4 пъти относителните нива на доходите ни. Имам и други анализи, които показват, че производителността на труда у нас в последните 20 години нараства два пъти по-бързо от растежа на средните заплати. И по двата метода нашите заплати са около два пъти по-ниски от това, което би трябвало да бъде. Тази широко отворена ножица е резултат на грубо пренебрегване на интересите на работещите от държавата с постоянна и брутално рестриктивна политика. И на българските работодатели с прекомерно потискане на заплатите при голяма безработица. Това предопределя мизерното ниво на потребление на домакинствата ни. За коригиране на тази крещяща несправедливост в следващите десетина години средната заплата трябва да расте по-бързо от производителността на труда. Така капиталът ще възстанови на работниците отнетото през изминалите 20 години.
- Казвали сте, че имаме "нривидност" на финансова стабилност. Още ли мислите така?
- Да, и сега го твърдя! Имаме привидно добри макропоказатели - нисък бюджетен дефицит, нисък държавен дълг, относително балансирана текуща сметка... Но задлъжнялостта между фирмите, към бюджета, към НОИ, към банките, към собствения персонал в края на 2010 г. е 154 млрд. лв. при 70,5 млрд. лв. БВП, т.е. 220%. Сега е още по-висока. Това крие огромна опасност от верижни фалити. Освен това сме в челната група на ЕС по нисък дълг и дефицит, но сме на едно от последните места по всички важни икономически, социални, здравословни, екологични показатели. Препоръчвам на Симеон Дянков да отиде инкогнито до приемните кабинети на болниците, особено онкологичните, да наблюдава трагичните сцени на неприети поради липса на легла хора и да размисли над бруталната си рестриктивна политика. Не е възможна трайна финансова стабилност без трайна социална стабилност. Когато безработицата, бедността, социалната поляризация минат границите на поносимостта и хората излязат на улиците, няма да остане и помен от финансовата стабилност. Въпреки пословичното търпение на българите не сме много далече от точката на социалното прекипяване. Защото истинското име на нашата социална стабилност е стабилна бедност.
- Освен социална нестабилност виждате ли опасности за борда и за лева?
- Непосредствени не виждам, понеже са засенчени от още по-големите опасности на кризата. Негативните ефекти на валутния борд се проявяват и сега, но хората не ги чувстват пряко. Най-силен е той чрез валутния курс на лева. При трайно фиксиран курс от юли 1997 г. левът все повече се оскъпява. Това потиска конкурентоспособността на износа ни и намалява обема му. Ние изнасяме на човек от населението 4-5-6 пъти по-малко от Чехия, Унгария и 15-20 пъти по-малко от Белгия и Холандия.
Още по-големи опасности виждам при присъединяването ни към еврозоната и въвеждането на еврото в  България. От 1997 г. досега в ЕС е натрупана инфлация около 25%, а у нас около 125-130%. При такава голяма инфлационна разлика и изоставане    на нашето средно ценово ниво ще има големи сътресения при превалутирането.
Тогава курсът няма да е приблизително два лева за едно евро, а може би три и повече лева и много хора ще изпищят. От години предупреждавам, но никой не обръща внимание.
- Кога макроикономическите успехи ще слязат до джоба на всеки? И дали?
- При сегашната макроикономическа политика на Дянков - никога! Има огромна пропаст между макроикономически и микроикономически показатели. Пропаст има и между номиналните макропоказатели, където сме сред първенците - инфлация, лихва, дефицит, държавен дълг, текуща сметка и т.н., и реалните, където сме на едно от последните места-производителност на труда, конкурентоспособност, заетост, доходи, потребление, здраве, продължителност на живота, екология, лична и имуществена безопасност и т.н.
По официална отчетност ние вече превишаваме значително по обем на БВП нивото от 1989 г., но по реални заплати и пенсии, сме на около 40-45 % от това ниво. Огромната разлика се присвоява от олигарсите Да не говорим за дълбоките разочарования, отчуждение и озлобление на хората от идеали, от политиката и политиците. Трудно ми е да си представя по-несправедливо общество от нашето.
-Промени ли кризата представите за добрия пазар и лошата държава?
-Сама си давате отговор. В последната си книга имам отделна глава за поуките от кризата. Първата е за ролята на държавата. Доказвам, че светът не може повече да се осланя само на свободния нерегулиран пазар, че държава и пазар трябва да се допълват. Бъдещето е в регулираната пазарна икономика. Това в никакъв случай не означава връщане към ролята на държавата, позната ни отпреди 22-23 години!
-Да бързаме ли към новия финансов пакт?
-Като член на ЕС нашето място е в еврозоната. Проблемът не е дали да се присъединим, или не,а кога и как. С последните решения условията за членство се промениха драматично. Това направи еврозоната   непривлекателна за бедни страни като нашата. Ако бяхме член на еврозоната, трябваше сега да внесем 2,5-3 млрд. евро. Предлагал съм да сме инициатор на това страните с БВП на човек от населението под 75% от средното в еврозоната да се освободят от такива плащания.  Няма логика най-бедните страни да плащат за задлъжнели, далеч по-богати от тях.
Румяна Денчева
В-к "24 часа"