Translate

понеделник, 16 септември 2024 г.

National Geographic - Защитата на Европа, сезон 1 /6 еп. по 60 мин./

Премиера: 17 септември от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.

 

 

Историята се пише по границите. Там, където се случват най-големите събития и
където се изковават съдбите на народите. Как държавите пазят своите граници от чужди атаки е тема, която се среща в различни етапи от историята, от Римско време, до днешни дни. А начинът, по който всяка страна е избирала да се брани, е уникален, съобразен с конкретни географски обстоятелства. Обединеното Кралство е остров, Нидерландия е изпълнена с водни площи, Полша няма физически предели, затова границите варират, а Испания е заобиколена от море от три страни и от планини от четвърта. Тази поредица от шест части изследва как водещи нации в Европа са изграждали и след това защитавали или ОПИТВАЛИ да защитят своите граници срещу нападение в исторически план.

Още информация за предаването можете да откриете на специалния микросайт: natgeotv.com/bg/special/defending-europe

А ето и какво предстои да видим в епизодите през септември и октомври:

Франция

Разкриваме как Франция е построила находчиви укрепления в грандиозен мащаб, за да се защитава срещу нападения от изток.

Финландия

Разкриваме как през Втората световна война малък финландски въоръжен отряд побеждава Червената армия и представяме как финландците се готвят за война днес - с ядрени бункери и военни умения за градска среда.

Полша

Разкриваме как Полша, една от най-нападаните страни в историята на Европа, е оцелявала въпреки всички трудности.

Великобритания

Разкриваме как Великобритания защитава крайбрежието си в продължение на почти хиляда години след нормандското нашествие. Проследяваме отблъскването на заплахи като Наполеон и Хитлер.

Нидерландия

Нидерландия винаги се е намирала в постоянна битка с водата, но е успяла да впрегне тази заплаха в своя полза и да се превърне в мощен европейски играч.

Испания

Разглеждаме впечатляващите укрепления и отбранителните стратегии, използвани по време на драматичната история на конфликти в Испания - от Средновековието до Гражданската война.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар