Translate

четвъртък, 13 юни 2024 г.

Институтът за изследване лечението на рака на гърдата представи световните новостите в онкологията

 

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред
150 делегати на първата Научна конференция, посветена на съвременното лечение на рака на гърдата. Събитието е лицензирано от Европейското дружество по медицинска онкология и се организира от Института за изследване лечението на рака на гърдата с председател доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“.

По време на брифинга, на тема „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата“, той подчерта, че ако допреди 15 години е на лице дефицит на лекарства, липсват модерни оперативни техники и качествени апарати за лъчелечение, то сега има излишък от лекарства за един и същ тип рак на гърдата, но няма ясно разграничение кое лекарство е по-добро и при какви пациенти.

И подчерта, че новостите в съвременното лечение на рака на гърдата са в използването на биомаркери, които им  позволяват да изберат най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент. Сред последните открития в онкологията са РНК-ваксините срещу рака на гърдата. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата, и резултатите са обнадеждаващи.

Съвременното лечение на рака, включително и на рака на гърдата, е комплексното лечение – обясни доц. Ася Консулова – началник на Клиниката по медицинска онкология на УСБАЛО „Проф. Черноземски“ и председател на научния комитет на конференцията. „Медицината еволюира, всяка седмица и месец. Целта ни е да представим на нашите колеги новостите и те да бъдат въведени рутинно в клиничната практика. Но това, което прави лечението на рака на гърдата съвременно, е неговата комплексност. Това означава, че ракът не се лекува само от онколог, фокусиран върху медикаментозната част от терапията, нито само от лъчетерапевт, нито само от хирург. Комплексното лечение изисква екипност, много специалисти, които да обсъждат и решават коя е най-добрата стратегия за лечение на конкретния пациент във всеки етап от терапията. Комплексността изисква да включим и грижи за психическото здраве на пациента, да вземем под внимание социалния му статус, дали е склонен да се придържа към предписаното лечение. Комплексното лечение е реална практика в много онкологични звена в България, но за съжаление не се прилага навсякъде“, обясни тя.

Липсата на контрол, сертифициране и следване на стандарти в терапията на рака у нас бе причината за присъствието на лектора -  проф. Изабела Рубио, председател на Европейското сертифициращо дружество на експертните центрове за лечение на рак на гърдата /от 2020 до 2022г /.

Д- р Калоян Йорданов, лъчетерапевт и началник на Клиниката по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, алармира, че в много от съществуващите 45 онкологични клиники в България не се прилага комплексното съвременно лечение на рака. Пациентката попада например на хирург, който й казва, че има нещо в гърдата, че ще го премахне и това е всичко. Не се прави биопсия, нито лъчетерапия, нито химиотерапия. И после тези усложнени случаи стигат до водещите клиники в София.

На това как се съобщаваше диагнозата рак преди десет години и сега обърна внимание д-р Елиз Тазимова – председател на организационния комитет на конференцията и онколог в Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Преди 10 г. на пациента се съобщаваше набързо диагнозата рак на гърдата, която нерядко звучеше като присъда, и нямаше разяснение какви изследвания и последващо лечение ще се приложат и каква е прогнозата. Днес във водещите клиники разговорът с пациента е обстоен, с разяснения какво ще претърпи в процеса на лечението – лекарствено, хирургично, лъчетерапевтично и др. И този разговор не е еднократен, а се случва регулярно и зависи от динамиката на заболяването. Съвременните терапевтични подходи значително промениха прогнозите за тези пациенти. Удължи се значително не само животът им, преживяемостта, но се подобри и качеството им на живот. Имаме пациенти и в ранни, и в късни стадии на рака, с които се срещаме десетки години напред“, заяви тя.  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар