Translate

понеделник, 4 септември 2023 г.

Променят облика на най-голямата клиника за рискова бременност в страната

 

 

Клиниката за патологична бременност в СБАЛАГ „Майчин дом“, която е най-голямата в страната и поема най-тежките усложнения по време на бременност е в процес на пълна реновация. В ремонтните дейности са заложени основно подобряване на битовите условия за пациентите и за персонала на клиниката.

До края на годината общо 2000 кв.м. в клиниката ще се сдобият с изцяло нов облик. В по-голяма част от стаите ще се изградят нови самостоятелни санитарни помещения, предвидено е цялостно ново обзавеждане, нови многофункционални легла с възможност за конфигуриране според индивидуалните предпочитания и нужди на пациентките, както и изграждане на удобни и модерни помещения за хранене и за персонала.

Въпреки, че битовите условия не са променяни от 1976г., клиниката за патологична бременност поема голяма част от най-тежките и трудни случай в страната и разполага с нова и модерна апаратура, която включва последно поколение ултразвукови апарати и монитори за проследяване на детски сърдечни тонове. Като звено към Медицински университет в клиниката се провежда практическо обучение на студенти, акушерки, специализиращи лекари, общопрактикуващи лекари, както и индивидуални курсове.

Клиниката по патологична бременност разполага със 75 места за настаняване, а средно годишно от там преминават около 5000 жени. Там се намира и единственото за страната отделение за диабет и бременност.

В инвестиционната политика на болничното заведение всяка година се залагат ремонтни дейности, чието изпълнение е под надзора на Министерство на здравеопазването. От 2017г. насам са извършени подобрения в голяма част от болницата, което включва основен ремонт на болничната регистратура в централното фоайе на болницата, цялостен ремонт с ново медицинско оборудване и болнично обзавеждане на двата етажа на Родилна клиника – послеродово отделение, както и ремонт на II-ра гинекологична клиника. В този период над 10 000кв.м са основно реновирани.

Ръководството на болницата и в частност на клиниката по Патологична бременност се гордеят с факта, че тази клиника е уникална за страната със своите традиции и възможности за прилагане на иновативни подходи и придаване на познания на млади доктори за проследяване и родоразрешаване на рискови бременности. Клиниката може да се похвали с медицински показатели, съпоставими с тези на най-добрите медицински центрове по рискова бременност в Европа.

„Убедена съм, че ще има преориентиране на пациентки, в момента, в който тази клиника започне да функционира в обновен вид, тъй като освен че ще предоставяме

добри битови условия напълно безплатно, в клиниката работят едни от най-добрите специалисти в страната“, сподели проф. Виолета Димитрова, началник на Клиника по патология на бременността, СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар