Translate

събота, 29 май 2021 г.

АЕГ „Гео Милев“- Бургас отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт- спектакъл

 

 

Тържествен концерт-спектакъл в Летния театър на Бургас ознаменува 50-годишния юбилей на едно от
най-елитните
бургаски училища - Английска езикова гимназия „Гео Милев”. Настоящи и бивши възпитаници и преподаватели се събраха в Летния театър на Бургас, за да отбележат половинвековния юбилей.

Директорът на гимназията г-жа Жаклин Нейчева получи поздравителен адрес и специална грамота по повод 50-годишния юбилей на АЕГ „Гео Милев“ от името на кмета Димитър Николов. „Вече половин век бургаската Английска гимназия следва и пази традициите на българската просвета. Освен това, училището през тези години е носител на модернистичния европейски и световен дух. Усилената и активна работа на ръководители и педагози превърнаха за 50 години Английската гимназия в желано и привлекателно място за обучение в Бургас и в страната. Пожелавам Ви здраве и още по-големи успехи в науката и образованието! Честит 50-годишен юбилей, АЕГ „Гео Милев“!“, се казва в поздравлението на  Димитър Николов. Цветя и поздравителни адреси изпратиха и много бургаски училища и институции.

Над 300 преподаватели са преминали през АЕГ „Гео Милев“ в дългата му 50-годишна история. Директори, заместник-директори и учители бяха припомнени в летописно видео. Много популярни личности  са получили своето образование в гимназията. Една от тях е и починалата наскоро Ваня Костова, в чиято памет възпитаничката на гимназията Адриана Раднева изпълни една от най-любимите нейни песни- „Море от нежност“. Сред известните личности, които присъстваха на събитието бяха проф. д-р Илиян Иванов, чийто късометражен филм “Feeling Through” бе номиниран за „Оскар“ тази година и звездата от „Откраднат живот“ Емил Марков, които също се вкллючиха в програмата.

„50 години са достолепна възраст за всяко училище. Гимназията доказа професионализма си чрез успехите на нейните ученици. Пожелавам им да бъдат все така вдъхновени в сбъдването на мечтите си.“ пожела заместник кметът по образованието в Бургас- Йорданка Ананиева.

С тържествения концерт- спектакъл в Летния театър се сложи финал на богатата празнична програма, посветена на 50-годишнината от основаването на Английската гимназия в морския град. Събитията за ознаменуване на половинвековния юбилей на гимназията започнаха още на 15 февруари с конкурс за литература и изобразително изкуство на тема „Моето училище – моят свят” и писане на текст за химн на

училището. Последва общинското онлайн състезание „Човекът е всичко”, състезания по природни науки и по устен превод от английски, китайски и португалски. През април бяха представени филм за историята за АЕГ „Гео Милев”, юбилеен годишник на гимназията и музикално –поетичния спектакъл по стихове на Петя Дубарова със заглавие „На времето светлия ход…”, изложби и публични прояви.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар