Translate

сряда, 1 юли 2020 г.

Пациент, опериран от тежък вроден сърдечен порок, бе излекуван от сериозна аритмия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда


Мултидисциплинарен екип от Болница Токуда, в тясна колаборация със специалисти от Националната Кардиологична Болница /НКБ/, извърши сложна катетърна аблация на 23-годишен пациент с тежко вродено сърдечно заболяване и 7 предходни сърдечни операции

Системата за триизмерен мепинг
Пациентът е с рядка сърдечна аномалия - роден е с тежък междукамерен дефект и обща клапа между предсърдия и камери. Вследствие на това е бил подложен на 7 сърдечни операции в миналото, като първата е извършена, едва 3 дни след раждането му.
Вследствие на тези операции венозната кръв, която нормално попада в десните сърдечни кухини на сърцето и оттам в белия дроб, е била пренасочена директно към белодробната артерия. Това е постигнато от екипа на Клиника по Детска Кардиохирургия на НКБ, чрез поставяне на специална протеза – т.нар. кондюит, който свързва долната празна вена с белодробната артерия, а горната празна вена пък се пришива директно към нея. Години след последната сърдечна операция, извършена в детска възраст, пациентът започва да развива високочестотни предсърдни аритмии, които протичат със сериозни оплаквания от сърцебиене и слабост. По време на много от епизодите се наблюдава и значително спадане на кръвното налягане. “Всеки ден имах аритмия, не се живееше с това, задух постоянно, не бях пълноценен човек”, разказа той.
Поради тези оплаквания, пациентът е бил насочен за преглед към Клиниката по Кардиология на Болница Токуда, където специалистите прецениха, че има показания за извършване на катетърна аблация.
Екипите на Клиниката по Кардиология и на Отделението по Електрофизиология, ръководени от д-р Валери Гелев и д-р Васил Трайков приеха предизвикателството да извършат сложната манипулация.
С оглед на специфичната анатомия, въвеждането на катетри в сърдечните кухини по венозен път е невъзможно, тъй като между венозната система и сърцето няма връзка.
Екипът на Отделението по Електрофизиология и Кардиостимулация на Болница Токуда обсъди случая с екип от НКБ, включващ електрофизиолог, детски кардиолози и детски кардиохирург и се взе съвместно решение, че единственият сигурен начин да се проникне до сърдечните кухини, е чрез пункция на кондюита /през отвор в специалния катетър, имплантиран в детска възраст/. Специалистите прецениха, че само така може да се осигури възможност за по-лесна манипулация на катетрите и да се увеличи шанса за успех на аблацията.
 Екипът на проф. Галина Кирова, началник на Клиниката по Образна диагностика на Болница Токуда, извърши контрастно компютър томографско изследване, за да се изгради 3D-модел, необходим за триизмерната картография на сърцето. Информацията от образното изследване беше използвана и за изработката на 3D-принтиран модел, който да ориентира екипа по време на процедурата, в сложните анатомични отношения при това оперирано сърце.
След щателна подготовка д-р Васил Трайков и д-р Валери Гелев в тясна колаборация с екипа от НКБ, извършиха успешно достъп до сърцето на пациента, чрез пункция на кондюита. За максимална безопасност тя беше осъществена под контрола на интракардиална ехокардиография, с каквато Отделението по Електрофизиология на Болница Токуда е оборудвано.
За да се улесни преминаването на интродюсера и катетрите, д-р Гелев извърши  балонна дилатация на пункционния отвор /балонно разширяване на отвора/.
Бяха установени няколко аритмии, като повечето от тях бяха успешно прекъснати чрез катетърна аблация.
“Бяха нужни доста месеци подготовка, процедурата беше доста сложна и отне време да се съберат всички специалисти на едно място”, сподели 23-годишният пациент 2 дни след процедурата. “От една страна беше страшно, влязох в огромна зала с много апаратура. Не изпитвах обаче никаква болка и сега благодарение на лекарите се чувствам много по-добре - като съвсем нов човек”, разказа още той.
“След 8-часовата успешна процедура, пациентът се чувства добре и очакваме, че скоро ще спре лекарствата за аритмия. Успехът ни не би бил възможен без съвместната работа на екипа на Клиниката по Кардиология с колегите от Националната Кардиологична Болница, както и без високотехнологичната апаратура, с която разполагаме в Болница Токуда”, сподели д-р Трайков, който ръководи екипа в извършването на сложната манипулация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар