Капитан от Ахтопол с половин
вековен опит предава знанията си в най-новото приключенско състезание: истински морски вълк, той обучава отборите в
тънкостите на риболова и ги спасява от глад! Първа задача: улови и сготви Скорпид
Най-новото
телевизионно предизвикателство - “Игри на волята: България”, покани рибаря
Бялото Мите да спаси участниците му от глад и мизерия. Останал без храна и
удобства, единият от 3-те отбора в приключенското състезание вече обитава
рибарска хижа, но няма никаква представа какво е да бъдеш рибар и най-вече -
как това би ти помогнало да оцелееш в условията на тотални лишения.
Специалният
гост на “Игри на волята” - рибарят с 54-годишен опит Димитър Иванов,
по-известен като капитан Бялото Мите, е израснал в Ахтопол като седмо дете в
семейството! “Бяхме бедни и за мен морето беше всичко. Още от дете започнах да
ходя с рибарите и вече 54 години го газя това море. Бях толкова запален, че
спях на морето и още оттогава ми излезе прякорът Бялото Мите... и така до ден
днешен ме знаят всички“, споделя 66-годишният рибар.
На
16 години той постъпва в рибарското училище в Бургас – Техникумът по морски и
океански риболов, след което става капитан и започва да обикаля света с кораби
за риболов. “Във всички морета съм бил, над седем години обикалях из Африка,
Америка и Европа. Няма да забравя 76-а година, защото тогава се ожених и
веднага тръгнах по корабите”, спомня си Бялото Мите.
Основната
задача на рибаря и капитан в “Игри на волята: България” ще бъде да научи
участниците как се лови риба. “Първото и най-важно нещо е да познават морето и
ветровете и как да се предпазват от морските стихии и бури, чак след това да се
качат на лодката и да ловят риба. Това се учи с много години и има рибари,
които го знаят на теория, но на практика е друго. Това, което участниците ще
научат от мен, ще им остане за цял живот!”, споделя Димитър.
Едно
от първите изпитания, на които Бялото Мите ще подложи участниците, е да хванат
Скорпид, да го изчистят и
накрая да го сготвят. “Задачата никак не е лесна. Първо трябва да се подготвят
мрежите и да се следят, защото при бурно море могат да се скъсат. След това
трябва да се изчисти и то така, че да не се нараниш на бодлите му, да запазиш
максимално много от месото и накрая да го сготвиш. За мен е изключително важно
да не правят “зарар”!, завършва гордо той.
Няма коментари:
Публикуване на коментар