Translate

четвъртък, 1 август 2019 г.

У нас близо 525 000 са диагностицираните диабетици. Но има още 200 000 души, които не знаят, че имат диабет





1 106 500 са децата в света със захарен диабет тип 1, като 1 от 6 раждания е засегнато от гестационен диабет;
В света 352 милиона души са с предиабет т.е. 7.3% от населението от 20 до 79 години;
С предиабет са 36 милиона души в Европа;
През 2017г 1 от 10 възрастни е със захарен диабет;
На всеки 6 секунди от захарен диабет умира 1 човек.

525 000 души т.е. 8% от възрастното население у нас е с диабет /лекуват се по НЗОК/, 38% не знаят, че са с диабет, а 50% от тези, които знаят – при тях контрола на кръвната захар не е добър.
Има и такива, които сами плащат за лечението си, но са пренебрежимо малко. Същевременно обаче близо 200 000 са недиагностицираните диабетици. Ето защо заболяването трябва да се търси активно сред хората с повишен риск, подчерта проф. Цветалина Танкова, член на УС на Българското дружество по ендокринология и на Експертния съвет по ендокринология към МЗ на семинар „Диабетът – предизвикателство и решения“.
Тя припомни, че за целта се ползва въпросник и според точките, събрани от него, се определя риска за развитие на диабет.
 По думите и предиабета е състояние, което е обратимо, ако навреме е поставена диагнозата и лечението започне рано с медикаменти повлияващи гликемията и сърдечно-съдовите рискови фактори, ако се промени стилът на живот /диета, физ. активност/. Но, ако се неглижира предиабета до една година се превръща в диабет.
Понижаването на гликирания хемоглобин само с 1% води до намаляване на риска от усложненията от 12% до 40%, а оттам и разходите за лечение.
Новите терапии, които са реимбурсирани 100% от НЗОК, намаляват риска от развитие на диабетни инцидентни у нас. 
По думите и обаче всеки втори е с незадаволителен гликемичен контрол. Ето защо е необходимо оптимизиране на терапията, включваща инсулинови схеми, помпи, инжекционни неинсулинови препарати и перорални средства.
Необходима е и по-точна оценка на гликемичния контрол /продължително мониториране на кръвната захар в допълнение към HbА1c и самоконтрол на кръвната захар, за да бъдат предотвратени сериозните усложнения/, контрол на съпътстващите рискови фактори и прилагане на медикаменти с кардиопретиктивен и нефропротективен ефект

--------
В България има над 500 ендокринолози, които обаче са неравномерно концентрирани и това също забавя поставянето на диагнозата. Същевременно обаче в страната има изключително бърз достъп до специалист.По данни на Международната диабетна асоциация публичните средства за лечение на диабет в страната възлизат на близо 550 млн. лв. От тях около 20% са в ПИМП и СИМП – прегледи, изследвания, тест-ленти и инсулинови помпи, 20% са  за медикаменти, а 60% са за хоспитализации и лечение на усложненията от диабета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар