Translate

сряда, 20 декември 2017 г.

Четворна премиера на Недялко Йорданов събра елита във Военния клуб



Поетът има зад гърба си 84 книги

„На 30 години написах най-отчаяните си стихотворения като „Остаряваме бавно“ и „Младостта си отива“. На 50 си казах - това е краят. А сега – на 60 – си казвам – това е началото“, споделя Недялко Йорданов в интервю преди години. Тези думи прозвучаха в новия му автобиографичен документален филм „Не си отивай, мой живот“, чиято премиера бе в Тържествена зала на Централния военен клуб в София. Освен него, пред препълнената с негови почитатели обичаният от поколения поет представи и трите си нови книги - стихосбирката "Мрън-мрън", мемоарният том "Моят Радой" и първа част от своите ученически и студентски "Дневници". Те са на книжния пазар с логото на „Милениум“ и събират както спомените на твореца, така и най-новите му вълнения и вдъхновения, облечени в рими.
Филмът "Не си отивай, мой живот" представя уникални кадри от личния видеоархив на Недялко Йорданов от периода от 2000 г. до сега. Той разказва за семейството му, за рециталите му у нас и по света, за успеха на неговите пиеси в Европа и Азия.
Това е последната, пета поред, автобиографична лента на автора от поредица, стартирала преди 5 години, която се снима за телевизия СКАТ. В тези филми поетът разказва за живота си от раждането си до днес. Той е запазил много снимки; лични видео записи и записи на рецитали и пиеси; документи; статии от пресата и телевизионни предавания, които онагледяват повествованието. Резултатът е и своеобразен визуален портрет и на историята на страната ни през десетилетията.
„Недялко Йорданов е най-големият поет на нашето време“, звучат в новия филм думи на покойния президент Жельо Желев – близък приятел на твореца. „Пиеса написана от български гений“ – гласи заглавие в японския в. „Асехи“ по повод постановка на пиесата „Убийството на Гонзаго“ от Недялко Йорданов, чието успешно странстване по световните сцени е отразено в документалната лента. Пиесата е играна освен у нас и в Япония, и в Русия, Грузия, Франция, Белгия, Румъния. За 10 години, след 2000 г., Недялко Йорданов е изнесъл над 300 рецитала – сред които във Виена, Будапеща, Манхайм, Цариброд и дори в Кувейт, безброй са спектаклите му у нас с участието на съпругата му – актрисата Ивана Джеджева и композитора Хайгашод Агасян.
Авторът разказва и за участието си в култовото преди години тв предаване „Клуб НЛО“, за което създава 18 песни в продължение на две години – едни от най-обичаните и познати на публиката негови сатирични творби. Той напуснал шоуто след като тогавашното ръководство на БНТ забранило политическите закачки – разкрива във филма си авторът.
Днес, на 11 по 7, както се изразява, Недялко Йорданов отброява с радост, че зад гърба си има 62 театрални и телевизионни постановки, сред които и мюзикъл, 15 документални филма, 84 книги – поезия, публицистика, белетристика и романи. От есента той е в силен творчески период, всеки ден създава поне по едно ново стихотворение и почти е събрал произведения за цяла нова книга. Авторът прочете много от тези непубликувани още творби и публиката му се отблагодари с бурни овации.
„Много е лесно да се пише по стихове на Недялко Йорданов, всички са в мерена реч и музиката идва сама“, каза верният му съратник от сцената – Хайго Агасян, който изпя няколко от любимите на феновете песни по текст на поета. Самият Йорданов също взе микрофона и завърши премиерата с песен.
Сред публиката на спектакъла бяха кинорежисьорът акад. Людмил Стайков, проф. Огнян Герджиков, министърът на културата Боил Банов, актьорът Досьо Досев, поетът и критикът Йордан Ефтимов и още много почитатели на големия поет.
След като аплодисментите отшумяха, книгите на Недялко Йорданов се разграбиха за минути и се изви дълга опашка за автографи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар