Translate

четвъртък, 21 април 2016 г.

Започна обучението на първите парамедици



 От 19.04 т. г. официално стартира курсът - част от програмата “Активни млади хора до 29
годишна възраст” на МТСП, по която МЗ кандидатства специално за обучение на парамедици обучението за придобиване на квалификация за парамедици.
 Младите хора, които участват в обучението за придобиване на квалификация за парамедици, са подбрани предварително според конкретни критерии, които гарантират възможността им да упражняват тази професия.
От програмата на този етап ще се възползват 7 ЦСМП-та от страната – Пловдив, Сливен, Кърджали, Бургас, Разград, Варна и Смолян. В рамките на програмата МЗ е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.
В Държавен вестник вече е обнародвана и Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Парамедик“ на министъра на образованието и науката. Тя определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по новата за България професия „Парамедик“. Съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение тази професия е от област на образование „Здравеопазване“, професионално направление „Здравни грижи“. Обучението на парамедиците се провежда на три степени на професионална квалификация. С ДОИ се определят конкретните професионални знания, умения и компетентности по професията, които ще гарантират на обучаващите се възможност за упражняването й. С нормативния акт се регламентират и изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите. ДОИ определя също общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка, както и задължителната чуждоезикова подготовка по професията. Наличието на ДОИ и осигуряването на преподавателски капацитет в центровете за професионално обучение е необходимо условие за кандидатстващите за финансиране обучителни институции по професията „Парамедик“ и Министерството на здравеопазването подкрепя инициативите за обучение на такива специалисти по оперативните програми през новия програмен период. Новата наредба е в унисон и със заложените в Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в Република България и Националната здравна стратегия 2020 мерки за въвеждането и развитието на професията „Парамедик“. Целта е чрез въвеждането на парамедици в системата за спешна медицинска помощ да се преодолее неефективното използване на висококвалифицирани медицински специалисти за дейности, които могат да се изпълняват от лица със специфична и профилирана квалификация, както и да се вземат мерки срещу текучеството и недостига на персонал.

Снимка: sever.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар