Translate

петък, 4 март 2016 г.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: НРД 2016 е по-добър от действащия през 2015



Съпротива срещу засилването на контрола е в основата на решението БЛС да отхвърли НРД
2016 без да е гледан по същество, а той е по-добър от действащия през м. г. Става въпрос за контрол и винаги ще има хора, които ще са срещу него, обяви д-р Шарков.
Има си разписани правила, според които Надзорния съвет на Здравната каса приема измененията в Националния рамков договор за 2016 г. Това, което ще направим, го каза и министър Москов, ще имаме над 5 млн. изследвания повече, ще имаме над 700000 направления за първични и вторични прегледи повече, ще има повече профилактични прегледи, ще има 200 млн. лева повече за болнична помощ, ще има нови клинични пътеки за продължително лечение в болничната помощ. От всичко това полза има пациентът.
Правим всички възможно да осигурим достъп до по-качествено здравеопазване. Практиката пациенти да бъдат изписвани 3-4 дни след инсулт я прекратяваме. Това ако е неморално, значи някъде сме загубили представата си за морал и ценности. Реформата в здравеопазването няма да бъде спряна, подчерта той.
Всичко зависи от гилдията, да очакваме контролът да се прави само от Здравната каса, не помага на никой. Има труден път и неговото изминаване зависи от всички. Трябва да подобрим този контрол, да го направим ефективен.
Има огромен брой български лекари, които се скъсват от бачкане, работят почтено и са уважавани от пациентите, и в същото време има една малка групичка, медици, с която не можем да се справим и които взима от труда на работещите почтено техни колеги, добави д-р Шарков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар