Translate

петък, 4 март 2016 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Пръстовият идентификатор заложен със закон още от 2007 година



-Той изисква въвеждането на електронен уникален идентификационен номер за всеки един здравно осигурен независимо дали това е карта, четец или друго устройство. Чрез него всеки пациент ще има контрол върху касата и ще е наясно какво точно е отчел докторът през нея, за да си вземе парите.
Ние заварихме от предишното управление въвеждането на система за контрол с личните карти. Вероятно тя е дала някакъв вид контрол. Въпреки това обаче на местата, където са правени проверки, се е оказало, че в чекмеджетата на болници са намерени цели кочани с лични карти и техните копия. Важно е да пазим нашите пари, защото те са нашите пари , заяви той пред bTV.
По думите му въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Как той ще затрудни работата на лекарите?, риторично попита д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, след като съсловната организация се обяви срещу въвеждането му.
-Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали оттам, през изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен, това е лоша теза, заяви още д-р Москов.
Той не отговори обаче директно защо е избрана най-скъпата оферта за т.нар.
идентификатор при болнична хоспитализация, преглед при ОПЛ, специалист от доболничната помощ и в аптеките, които предоставят безплатно или с намаление лекарства, отпускани по линия на НЗОК, но умело прехвърли отговорността върху здравната каса като заяви, че има си комисия и искрено се надява, че Надзорният съвет на Касата ще си свършат работата. Ако няма адекватен отговор от комисията, си запазва право да интерминирам ( хирургическо премахване). и не се наема с обяснение...
В отговор на зрителски въпрос - дали процедурата за снемане на пръстови отпечатъци от населението не е скъпа и излишна и дали този контрол не може да стане с електронната здравна карта, заяви, че това струва пари и тази електронна карта дали и кога във времето може да бъде направена не се знае и е въпрос, който отлага решението във времето. А снемането на пръстови отпечатъци за хората като потребители не струва нито една стотинка, защото е валидират с физическото си присъствие, че разрешават тяхната каса да прави плащане тяхно име.”
------


Въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Той щял да удари най-вече тези, които формират доходите си от пациенти, които не са минали през тях и лекарства, недадени на хората, съобщи здравният министър д-р Петър Москов.
По думите му обаче четецът трябваше да струва  едва 20-ина евро, а сега излиза, че за него ще се дадат от джоба ни - 286,8 лв. с ДДС.
Освен това хем е пусната поръчка за системата, чрез пръстов идентификатор хем нещата щели да стават с уникален идентификационен код..
-Сега, нека обясня. Не става дума за взимането на пръстови отпечатъци. А за генерирането на уникален код, който се свързва с вашето ЕГН. Системата на Есграон генерира дърво на свързаност. И като идете в аптеката, това дърво ще покаже кои са майка ви, баща ви, децата, бабите и дядовците ви. Така системата ви дава възможност да пазарувате вместо ваши възрастни и трудно подвижни роднини, д-р каза Москов пред Цветанка Ризова в студиото на bTV. Тя обаче го посече с въпроса какво ще стане, ако някой съсед или познат реши да пазарува лекарства на стар и болен човек в аптеката. Москов измърмори само, че това били изключения, за които Касата трябвало да помисли. И там нещата да ставали само с лична карта...
Както се казва нерде Ямбол, нерде Стамбул...
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар