Translate

петък, 23 януари 2015 г.

До председателя на 43-тото народно събрание

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СТРАНАТА
ОТНОСНО ИСКАНИТЕ ОСТАВКА ИЛИ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА МИНИСТЪР МОСКОВ


Уважаеми Г-да Народни представители,

Ние, спешните медици не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Ние помним с телата и душите си всеки дръзнал да ни наругае, удари и обиди. На 20.01.2015г. председателят на парламентарната група на ДПС за пореден път поиска оставката и заплаши с вот на недоверие
единственния министър, който се ангажира с реформи в спешната помощ. Причината е, че според парламентарната група на ДПС, министър Москов манипулира общественното мнение и лъже за броя на нападенията над спешни медици. Официалните данни на МЗ са въз основа на рапортите ни след всяко едно дежурство през последните 2 години. В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението. Ако пожелаете можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети. Регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения. Ако ни попитате ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате ще ви обясним, защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка. Не подаваме жалби, защото не вярваме в правораздавателната ни система – осъдените се броят на пръсти, а нападенията са стотици. Не подаваме жалби защото се страхуваме, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното ни място.

Грозно е, господа депутати, да печелите рейтинг за сметка на обруганото ни смачкано съсловие и пациентите ни. Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат „дискриминационни” и „расистки” опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии, които ако не получат това което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията.

Уважаеми г-да депутати, ако гласувате вот на недоверие на министър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици! Ние нямаме какво да губим! Но жалко за пациентите ни, които заедно с нас са невинни жертви на агресията и политическите Ви борби.

С уважение д-р Д.Кателиева

Председател на НАРСМП

Няма коментари:

Публикуване на коментар