Translate

вторник, 25 ноември 2014 г.

В СБАГАЛ "Майчин Дом" е първата за страната семейна стая


Тя е светла, уютна, модерно обзаведена. Тук родителите освен, че ще получават необоримата им специализирана информация, ще имат и реален досег с недоносените си бебета.
Според проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология и завеждащ на неонатологичното отделение в болницата -това  разчупване на консерватизма  в отделението има двоен позитивен резултат, както за лечението на недоносените бебета, така и за психическото състояние на родителите им. По думите и има още какво да се желая - работи се по програма за психологическа подкрепа на  семействата, мисли се и за музикотерапия на недоносените деца, тъй като музиката оказва категорично позитивно въздействие върху тях.
Тя бе категорична, че в Наредба №38 трябва да се включи кодът за недоносение деца с ниско и с екстремно ниско тегло - родени под 30-та гестационна седмица, с тегло 1200 грама и под 1000 грама. Защото така най-рисковите деца ще могат да се профилактират с препарата Синаджис, чиито индикации за приложението му сега  са рестриктивни от страна на НЗОК.
Стойността на тази профилактика е нищожна спрямо разходите на здравната и социалната ни система, при нейната липса. У нас обаче за съжаление разходите се разглеждат в краткосрочна, а не в далечна перспектива, заяви неонатологът.  
Проф. Слънчева сподели и впечатленията си от своето неотдавнашно посещение в Полша:
-Те имат 6,2% т. е. половината от нашия процент недоносени деца (10%), поради много добре организираната пренатална грижа. Правят се скрининговите тестове за инфекции на бременните, тъй като голяма част от причините за преждевременните раждания са инфекциите. Изобщо бременните полякини са обхванати по-пълно и медицински по-добре обгрижени от българките. В неонатологичните отделения имат много повече персонал. Там една сестра обгрижва две деца, а тук при нас една акушерка се грижи за шест интензивни деца. Преценете сами какво натоварване е това. И висшият медицински персонал е повече, отколкото при нас. А работата като обем е същата като в нашата клиника. Апаратурата им е на еднакъв етап на стареене, защото е купувана в един и същи момент. Докато ние имаме и кувьози с отдавна минал срок на годност, закупени през 1992 - 1994 г. Те допускат родителите в отделенията. При нас ще трябва известно време, докато преодолеем този консерватизъм. Дори родителите, на които казвам да се измият и да галят децата си в кувьозите, се страхуват да го правят...

Няма коментари:

Публикуване на коментар