Translate

понеделник, 24 ноември 2014 г.

У нас на близо 20% от шестгодишните деца са силанизирани шестите молари-първите постоянни дъвкателни зъби


Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години (2009 г. – 2014 г.) трябва да бъде възприемана като първа стъпка по пътя към
утвърждаването на една устойчива и перспективна политика в областта на детското дентално здраве.
Ето защо е необходимо да бъде осигурено адекватното и финансиране до 2020 г. като бъде премахнато ограничението в броя на децата, които подлежат на силанизация, като се разшири обхватът на действие на програмата и бъдат включени за силанизиране и седмите постоянни зъби, смятат експерти от Българския зъболекарски съюз (БЗС).
От съсловната организация изразиха надежда, че ще се намерят пари и воля, за да може програмата да продължи и през следващите пет години.
За петгодишния период на програмата зъбите на над 60 000 деца от 28-те  области в страната , на възраст между 6 и 8 години, са  силанизирани безплатно от над 500 лекари по дентална медицина.
Данните са от национално проучване на БЗС показват, че при 5-6-госишните деца има на практика само 30% без кариес.
При 18-годишните 92% са с кариес, само 35% имат здрави венци, а хората във възрастовата група между 35 и 44 години имат поне по 17 зъба с кариес.
Към този момент тотално обеззъбени са над  200 000  българи. Близо 20% от възрастните хора са с обеззъбена горна, а 17%- долна челюст т. е. около 1 млн. българи са без зъби.
По думите на д-р Николай Шарков, зам. председател на БЗС, страната ни трябва да се стреми към въвеждането на здравноосигурителния модел в Холандия, която е пример по отношение на здравните грижи. Той изтъкна, че докато у нас държавата отделя за здравето на зъбите едва по 8,45 евро на човек годишно, холандите разполагат със средно 175 евро за тази цел.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар