Translate

понеделник, 16 декември 2013 г.

Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8”



Телевизионната водеща Нана откри Фондация за подкрепа на жени с рак на гърдата –
„Нана Гладуиш - Една от 8“ с първата инициатива „Розов петък“.
В клуба на Фондацията, отнорен на доброволен принцип,  се събраха онкоболни жени и техни близки и приятели. Целта на срещата бе в приятелски разговор всички да споделят тревогите и надеждите си и заедно да работят върху нещата, които искат да променят у себе си и в системата на здравеопазване.
В рамките на събитието десет жени с рак на гърдата от Самоков, Ихтиман, Благоевград, Момчилград, Копривщица, Рудозем и Елин Пелин раздадоха на присъстващите лично изработени от тях малки коледни подаръчета-картички с позитивни пожелания.
Дейностите на организацията ще включват безплатни консултации с психолог, професионален гримьор и юрист, както и часове по Артерапия.
Нана призова всички жени, които имат стари и ненужни за тях перуки, да ги дарят на клуба на фондацията "Една от осем“.Тя сподели, че за нея болестта е подарък, който я е  научил на много...
"Искам да променим манталитета на жените у нас. Те да не стоят с увиснал нос пред кабинетите. Да не търпят неща, които не им харесват, да не се срамуват, че са без коса или да се страхуват да кажат на близки и приятели за болестта си. Първото, която всяка от тях трябва да казва сутрин в огледалото е-обичам те!.За тези жени съм направила различни брошури. Искам да създам една група от хора, които никога да не са егоисти и винаги да са готови да дадат сърцето и душата си за другите. Трябва да се опитаме да развием доброволческият принцип-това е моят десятък, за това, че съм в ремисия. За тези от нас, които са чули диагнозата рак, това остава за цял живот. Ставаме по-обрани и смирени", сподели още Нана.
------


Една от всеки 8 жени в САЩ е с рак на гърдата?

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това е и основната причина за смърт от рак сред жените в световен мащаб. Въпреки високите нива на заболеваемостта, в западните страни, 89% от жените, диагностицирани с рак на гърдата, са все още живи пет години след диагнозата си, което се дължи на откриване и лечение (Паркин, 2008 г.).

Великобритания и САЩ са с едни от най-високите нива на регистрирани случаи на рак на гърдата.
Във Великобритания  около 55 000 души биват диагностицирани с рак на гърдата всяка година. Около 400 от тях са мъже.
Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Официалната статистика сочи, че у нас с този тумор е една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Заболеваемостта в целия свят е сходна, тоест цифрите у нас означават, че диагностицирането на жените с рак на гърдата не е ефективно. 
У нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.
Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора и семейна наследственост на заболяването.
Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69 г.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар