Translate

понеделник, 16 декември 2013 г.

БЛС ще подпише НРД 2014




Извънредният 59-и събор на БЛС, при кворум от 245 регистрирани делегати, бе открит от Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
Той заяви, че ръководството на съюза е положило неимоверни усилия в
НРД 2014 да се постигнат някои конкретни параметри, а именно - средствата от наеми и печалби на болниците и ДКЦ-та да не се връщат в общините и държавата, а да остават за инвестиции, ваксините и ин витро процедурите да се върнат към МЗ, като парите за тях останат в НЗОК и се използват за дейности и др..
Д-р Райчинов съобщи, че петчленен състав на ВАС е отменил окончателно методиката за цените и обемите на медицинските дейности, предложена от бившия управител на НЗОК д-р Пламен Цеков.
„Спечелихме делото, методиката падна, надявам се, че никой няма да се опитва да прави вече такива методики”, заяви още председателят на БЛС.
В обръщението си към делегатите в залата д-р Динчо Генев, зам. управител на НЗОК, каза, че с тези средства това е възможно най-доброто, което двете страни са могли да договорят за 2014 г.
"Това, заради което миналата година не подписахме договора, сега е изпълнено. Има и други добри неща, които сме заложили, колкото и да е малко, все пак, като цяло, ще получим повече", добави той.
Предложението на Христо Димитров, ОПЛ от Велико Търново, за включване в дневния ред на точка-искане промяна структурата на лекарския съюз и оставката на д-р Цветан Райчинов, с мотив, че като структура БЛС е безвъзвратно остаряла, а председателя на БЛС не защитава в достатъчна степен интересите на специалистите от доболничната помощ и на тези в болниците, а само на семейните лекари, бе отхвърлено със 160 гласа „против" и 30 -„за".
Д-р Райчинов каза, че възприема гласуването като своеобразен вот на доверие към свършеното от УС на съсловната лекарска организация.
Според него подобренията в новия рамков договор няма да са особено големи, но положението в никакъв случай няма да е по-лошо, защото такива са възможностите във времената на криза.
„Броят направления е прогнозен и няма да има не прегледани хора. Колкото хора има заболели, толкова ще бъдат лекувани. Не се фиксирайте върху тези обеми - те са условни цифри. Няма и е абсурдно да се мисли, че човек, който е болен и има нужда да му бъде оказана помощ, особено пък спешна, под предлог обеми няма да бъде приет. Такова нещо не може да се случи", увери той.
Д-р Райчинов изрази удовлетворението си от повишаването на цените на всички педиатрични клинични пътеки, на някои хирургични пътеки, на интензивните грижи, на раждането и други.
По време на дебатите в частта Първична извънболнична медицинска помощ се чуха реплики, че: практически договаряне няма от 2004 г., НРД 2014 е само един пожелателен документ, нищо не може да се направи при вече подписан бюджет за здравния сектор, коментарите за обеми и цени са просто безсмислени, отново си говорят за рамков договор, при отсъстващи наредби и т. н..
На въпроса защо само ОПЛ нямат право на втори договор за работа, модераторът на форума д-р Кирил Еленски контрира, че подобна промяна не е залегнала в рамковия договор поради това, че няма промяна в режима на оказване на 24 часова помощ от ОПЛ. По думите му всяка година не бива да има промени в рамковия договор, тъй като те водят до сътресения, а е необходимо нещата в него да се изчистват и наместват като пъзел.
Неговото изказване предизвика леко недоволство и от залата заявиха, че ОПЛ трябва да са първа категория труд, защото вече 13 години работят с нерегламентирано работно време.
Д-р Дафина Тачова съобщи с удовлетворение, че е премахнат „сапуненият мехур” от НРД, който е гарантирал едно 30% неусвояване. Тя подчерта, че от 10 години насам за първи път тази година има 100% усвояване на средствата в ПИМП, което говори, че е налице едно изключително добро планиране.
Някои от делегатите обаче изказаха мнение, че в нищо казано от ръководството на БЛС не виждат категоричното отстояване на лекарските искания и интереси. Като пример бе дадено искането им всеки диспансерен преглед да се заплаща, а не както е сега независимо колко са те да им се дават по 0,50 ст.
Други пък изтъкнаха, че им е омръзнало да слушат все неща, които знаят. Те настояха да се каже дали е имало истински преговори и били ли са представителите на БЛС категорични, без завои наляво или дясно, в отстояването на исканията си пред НЗОК, защото „ако се продължава така още дълги години ще излизаме от тази зала като си казваме и какво като не подписахме НРД?”
Основното недоволство на повечето лекари в залата бе от недостатъчните средства за финансиране на отделните медицински дейности.
Делегатите заявиха, че ще продължават да настояват за увеличаване на ресурса в сектора. По време на бурната дискусия и относно Специализираната извънболнична медицинска помощ и болничната помощ се чуха възражения, че лекарите отново се налага да направят компромис, тъй като увеличението, предложено в новия рамков договор не е достатъчно.
Те акцентираха, че повече не искат да бъдат нечии партенки, тъй като всичко си има граници и риторично попитаха докога лекарите ще бъдат социалният стълб в системата на здравеопазването я нас?.
Повечето от делегатите бяха единодушни, че нищо няма да се постигне, докато лекарите не си кажат цената на труда и не я защитят, защото само това е начина да покажат, че са единно и мислещо съсловие.
Председателят на ДСОПЛ д-р р Володя Василев сподели, че по негови данни от средата на следващата година ОПЛ ще намалеят общо с около 1000 човека, а само за София с близо 370 души, поради изтичане на 15-годишният срок за взимане на специалност обща медицина.
Д-р Еленски изказа лично мнение, че повече от неприлично е вече да се настоява за удължаване на този срок.
„Не може без квалификация колегите да изпълняват дейност. А ясно е, че НЗОК няма как да сключва договори със заличени лечебни заведения”, коментира той.
Извънредният събор на съсловната лекарска организация в крайна сметка приключи с решение да бъде подписан Национален рамков договор за 2014.
Поради изискването на закона и отделянето на текстова част на договора и цени и обеми, делегатите гласуваха двете части поотделно. Със 156 гласа „за”, 36 „против” и 10 „въздържал се” УС на БЛС бе упълномощен да подпише текстовата част на рамковия договор. А за цените и обемите на медицинските дейности гласуването бе съответно със 153 гласа "за",42 "против" и 8„въздържал се”.
Официалното подписване ще се извърши на 18 декември т. г., на традиционна церемония, в МЗ.



--------

„Колегите имаха достатъчно време да вземат специалност, така че няма да искаме удължаване на срока или отпадане на условието. Нали искаме качество на медицинската услуга. За тези, които в момента учат, сме предложили облекчения, така че да не загубят практиките си", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари и национален консултант по обща медицина доц. Любомир Киров. Според него въпреки незаетите 500 места в цялата страна липсата на 500 джипита нямало да е фатална. Можело да продължат да работят, но само ако си „продадат" практиката на свой колега със специалност. Това на практика означава те да чиракуват срещу скромни заплати.



В.”Преса”


Няма коментари:

Публикуване на коментар