Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

„Заедно срещу рака на простатата“



Стартира информационната кампания „Заедно срещу рака на простатата“, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем“.

„За този вид рак не се говори в публичното пространство. Мъжете нито здравите, нито заболелите са склонни да обсъждат темата публично. В резултат необходимостта от системна профилактика на простатата няма място в трайните обществени представи, а пациентите с простатен рак са по-малко уверени в добрия изход от лечението“, обясни Евгения Адърска от АПОЗ.
Открит навреме, ракът на простатата е лечим, категоричен е д-р Васил Маргаритов – уролог и представител на „Аджъбадем“ в София.
„Ракът на простатата се диагностицира най-често при мъже над 70-годишна възраст, но през 2010 г. е регистриран и при мъж във възрастовата група 40-44 години, както и при четирима в групата на 45-49-годишните“, посочи той. Заболяването обикновено протича безсимптомно в началния период, затова всеки мъж над 45-годишна възраст (а при наличие на фамилна обремененост – от 40-годишна възраст) трябва веднъж годишно да посещава уролог за профилактичен преглед. Индикации за проблем дават високите нива на простатно-специфичния антиген (PSA), които могат да бъдат установени с обикновен кръвен тест, посочи специалистът. Окончателната диагноза се поставя след биопсия.


След поставянето на диагнозата, подходът към всеки случай е индивидуален, обясни д-р Маргаритов. Лечението може да цели да излекува пациента или да облекчи състоянието му. Когато ракът е локализиран само в простатата, обикновено се прибягва до отстраняване на самата простата с последващо лъчелечение. Благодарение на напредъка на медицината, премахванетона простатата може да стане освен с обичайната „отворена хирургия“, вече и с лапароскопскитехники или дори с операция с помощта на робот, при която страничните ефекти за пациента са сведени до минимум. Ако измененията не позволяват оперативно лечение, може да бъде предписана хормонална терапия, лъче- или химиотерапия.
Открит и лекуван навреме, ракът на простатата има много добри шансове за пълно излекуване, увери урологът.

--------

Ракът на простатата е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност. Според Националния раков регистър, през 2010 г.с рак на простатата у нас са диагностицирани 1734 мъже. 783 души с тази диагноза са починали. Близо половината от случаите са открити в трети и четвърти стадий, когато възможностите за лечение на болестта са ограничени.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар