Translate

събота, 19 октомври 2013 г.

Частните осигурителни фондове ще избират с кои болници да сключват договори за допълнително здравно осигуряване от догодина

От средата на следващата година частните осигурителни фондове ще имат избор с кои лечебни заведения да сключват договори за допълнително здравно осигуряване. Предвижда се те да получат 2% от здравноосигурителните вноски, а останалите 6% да останат в НЗОК, която вече няма да доплаща на болниците, а на самите фондове. Така
ще се гарантира защитата на парите на здравноосигурените лица у нас.
Такава е концепцията за въвеждането на втори стълб в здравното осигуряване, която най-вероятно ще бъде избрана, до лятото или най-късно до есента на следващата година, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.
"В момента обсъждаме различни варианти, но като че ли към този ще се върви-здравната каса да надзирава фондовете и да им доплаща за извършената медицинска дейност от лечебните заведения", коментира д-р Андреева.
Според нея това е начинът за по-добър контрол, за завишаване критериите по отношение на лечебните заведения, които ще работят с обществен ресурс и за по-добра защитеност на пациентите. По думите й на този етап не се обсъжда увеличаване на здравната вноска, но не уточни какъв пакет от медицински услуги ще покриват частните фондове и какво ще дофинансира здравната каса.
„Никой няма да позволи парите на хората да отидат по дяволите, както вече се случи с 1,4 млрд. лева от здравните вноски по време на предишното правителство”, подчерта д-р Андреева.
Здравният министър бе категоричен, че ако тези пари бяха влезли в болниците, сега те нямаше да имат дългове за милиони, нямаше да има и фалити на лечебни заведения.
Премиерът Пламен Орешарски, и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер обясняваха досега обаче, че частните фондове ще са доплащащи, а основният пакет ще се поема от НЗОК, както и досега.
От думите на д-р Андреева вече излиза, че с едва 2% от приходите частните фондове трябва да финансират основната част от медицинската помощ, а касата ще разполага с останалите 6% за доплащане и контролни функции.
Този нов модел ще доведе от една страна до конкуренция и до редуциране болниците, но от друга неясен остава достъпът на хората до медицинска помощ в страната.
Не е ясно още и как ще се определят пакетите от медицински услуги(основен и надграждащ), които ще покриват частните здравноосигурителни фондове, които от 2012 се превърнаха в застрахователни дружества и дали те ще бъдат на солидарния принцип.
При втори стълб на осигуряване осигуровките би трябвало да постъпват в индивидуални партиди. Натрупаните средства обаче ще са твърде различни, за да осигуряват един и същ пакет услуги. Освен това всяка застраховка има определени индивидуални условия според внесената сума.
Неясен остава и въпроса как ще се финансира лечението на хората с некоректни работодатели, които не им внасят осигуровките. Сега правата им са запазени, тъй като пропускът не е по тяхна вина. Неясен е същ така и друг момент дали има заложени средства в бюджета на НЗОК за 2014 г., за да стартира моделът от средата на следващата година.
Изобщо много, много, много неизвестни…

Няма коментари:

Публикуване на коментар