Translate

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Приключи 4-ят конгрес на ЮЕМФ



Четвъртият международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ)протече на изключително високо научно ниво.
Той бе организиран съвместно със Словенската медицинска асоциация в Порторож, Словения. На форума присъстваха лекари от Албания, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Грузия, Германия, Гърция, Казахстан, Латвия, Македония, Сърбия, Словения, Турция, Украйна, Черна гора.
Направените от българските и от всички останали лектори презентации по всички конгресни теми, а именно кардиология, диабет, трансплантации, онкология, финансиране на здравеопазването и роля на съсловните организации бяха на много високо научно ниво. Конгресът допринесе за повишаване авторитета и утвърждаване на организацията, в която тази година бяха приети две нови членки – медицинските асоциации на Азербайджан и Молдова.
Всички участници получиха европейски сертификати с 15 кредитни точки.
Събитието беше широко отразено от словенските, а също и от редица български и други медии.
Тази година най-високата награда - Лекар на Югоизточна Европа беше връчена на вицепрезидента на ЮЕМФ проф. Павел Поредош – дългогодишен председател на Словенската медицинска асоциация и ерудиран специалист със сериозен научен принос в областта на кардиологията, а за принос за развитието на ЮЕМФ с награди бяха удостоени председателите на медицинските асоциации на Казахстан и Грузия, съответно д-р Айзан Садикова и проф. Гия Лобханидзе. Награда за цялостен научен принос получи проф. Гоце Спасовски от Македония, научен секретар на конгреса.
Във връзка със съществуващите сериозни проблеми, както в областта на трансплантациите, така и тези, свързани с финансирането на здравеопазването беше взето решение да се изготви декларация, която да бъде представена пред съответните инстанции и обществеността.
Беше взето решение следващия конгрес на Форума да се проведе през месец септември 2014 г. в Охрид, Македония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар