Translate

понеделник, 16 септември 2013 г.

Близо 25 млн. европейци рискуват да се изправят пред бедност до 2025 г.

ако техните ръководители продължат да следват пътя на бюджетни икономии.
За това предупреди международната хуманитарна организация "Оксфам", в която членуват 17 държави, преди срещата на министрите на финансите на ЕС.
Европейският модел вече е поставен директно под въпрос заради неосмислени политики на икономии, изтъква организацията за борба срещу бедността.
Директорката на европейския клон на "Оксфам" Наталия Алонсо изтъкна, че тази политика води до отстъпване от социалните права на хората заради орязване на бюджетите за социални нужди, здравеопазване и образование, ограничаване на правата на трудещите се и несправедлива данъчна система.
През 2011 г. в ЕС 120 млн. души живеят в бедност с по-малко от 60% от средния доход на член на домакинство.
Този брой може да се увеличи с 15 или 25 млн. души, ако мерките за бюджетни икономии продължат, считат от неправителствената организация.
"Оксфам" смята, че мерките за "сляпо намаляване на обществения дълг" изобщо не са ефикасни, блокират растежа и тласкат нивата на безработица високо нагоре.
Докладът на организацията, озаглавен "Клопката на мерките за строги икономии", изтъква и задълбочаването на неравенството в полза на 10% най-богатите от европейското население.
В доклада се предлага страните от ЕС да се поучат от подобни примери за бюджетни ограничения, преживени от Латинска Америка и Югоизточна Азия през 80-те и 90-те години.
Страните членки на ЕС трябва да защитават нов икономическо модел, основан на справедливото данъчно облагане и обществени инвестиции в услугите и иновациите, предлагат от организацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар