Translate

сряда, 31 октомври 2012 г.

16 милиона лева, от европейско финансиране, ще осигури държавата за новозавършващите лекари



 Така кабинетът ще се опита да задържи тези специалисти в България, които сега веднага след дипломирането си отиват да работят зад граница.
"Основният мотив младите лекари да напускат страната е финансовият, но той не е единствен. Доскоро имаше четири нулеви години за специализация. А това беше един от сериозните проблеми изобщо на съсловието. Младите хора нямаха мотив да останат в България. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставя", обясни здравният министър Десислава Атанасова. Предстои тя съвместно със социалния министър Тотю Младенов да подпишат договора на 31 октомври, за европейско финансиране за лекари специализанти, които ще работят в България. Очаква се от тази възможност да се възползват около 1200 лекари.
Атанасова добави, че тя е първият министър от пет години насам, който е осигурил повишаване на възнагражденията в системата на здравеопазването - и за държавните психиатрични болници, и за кръвните центрове, и за спешна помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар