Translate

събота, 2 април 2011 г.

Д-р Станимир Хасърджиев e новият изпълнителен директорна Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

Председателят на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, бе избран за изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (European Liver Patients Association - ELPA).

Дългогодишната работа на д-р Станимир Хасърджиев за насърчаване и подобряване превенцията, профилактиката и лечението на хепатит както в България, така и на европейско ниво, беше високо оценена от другите му европейски колеги, които го избраха на отговорния пост.
Мандатът на д-р Хасърджиев е 4 години, през които той ще отговаря за провеждането на политиките на Асоциацията на европейско ниво; работа с европейските институции, както и подобряване условията на пациентите с чернодробни заболявания във всички европейски държави; реализирането на проектите на Асоциацията, както и подпомагането дейността на отделните нейни членове, които в момента са представени в 17 европейски държави.
==================

Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания е създадена през 2004 г. в резултат на желанието и необходимостта на европейски групи пациенти с чернодробни заболявания да споделят своите опит и практики в различните страни.
В момента членовете на Асоциацията наброяват 21 организации от 17 страни. Основни постижения на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания са: Декларацията за хепатит С, приета от Европейския парламент, Резолюцията за хепатит В и С от май 2010 г. на Световната здравна организация, провеждането на редица европейски инициативи в Европейския парламент. Очаква се през следващата една година, благодарение на усилията на организацията, Европейският съвет да издаде препоръка за скрининг на хепатит В и С, валидна за всички членове на Европейския съюз.
================
Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 година в град Сливен. През 2003 година се дипломира в Медицински университет София. Още по време на следването си той взема активно участие в редица проекти, свързани с обществено значими заболявания и има повече от 10 години опит при реализирането на проекти и кампании в областта на общественото здраве, сред които остеопороза, инконтиненция, наднормено тегло, хепатит и др. През 2005 година инициира учредяването на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и оттогава заема длъжността секретар, като през 2009 година става председател на Сдружението. Член е на ELPA (European Liver Patient Association), WHA (World Hepatitis Alliance), VHPB (Viral Hepatitis Prevention Board. От 2007 г. е член на Борда на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, в България е председател на Национална пациентска организация от 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар