Translate

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Синдикати и лекари с общ организационен щаб за протестни действия


Синдикатите поставиха срок от 1 месец на правителството да изпълни 6 писмени искания, свързани с финансиране на здравеопазването, стана ясно след заседанието на стачните комитети на КТ „Подкрепа", КНСБ и БЛС, за предстоящите протести.
Сред тях са изплащане на сумите, които НЗОК дължи на болниците за извършени дейности до юли, на сумите, дължими от МЗ за спешна помощ, хемодиализните центрове и психиатриите, както и осигуряване на адекватен бюджет за здравеопазване през следващата година.
От началото на ноември започват лекарските протестни изяви, в цялата страна, с щафетно едночасово спиране на работа. Ако не се стигне до изпълнение на исканията, протестите ще прераснат в ефективни и обхванат голяма част от работното време и структуроопределящи болници, заяви Теодора Вълчева от КТ „Подкрепа".
От синдикатите подчертаха, че въпреки протестите няма да се отказва спешна помощ на хората.
Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов лекарите вече, “без да искат“, са в условия на протест. “
- Никой от лекарите не желае да работи в система, която му пречи да изпълнява служебните си задължения и стимулира корупция. Защото малкото пари, които се дават в системата, я стимулират. И това няма някой да не го знае. И всички политици досега си затварят очите, защото е изгодно за тях, за да не дават пари за здравеопазване. Лекарите искат да работят така, както са учили, както знаят, и да работят достойно, подчерта д-р Райчинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар