Translate

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от споразумението с лекарите, освен запазването на размера на здравната вноска

На министър Дянков за нищо не му вярвам, каквото и да каже, то не продължава повече от няколко часа или дни. Ще бъде празник за цялата нация в деня, в който кажем "Сбогом министър Дянков”, съобщи председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, след като преждевременно напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 19.10. т. г., на което се обсъждаха бюджетите на НЗОК и НОИ, и демонстративно скъса споразумението между БЛС и правителството, подписано само преди 15 дни.
Той поиска оставката на финансовия министър с думите: Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана, този човек е вреден за цялата страна.
Д-р Райчинов е убеден, че здравна реформа няма да има, както няма и никаква гаранция, че здравната система ще заработи нормално. А споразумението е било подписано само, за да се потушат лекарските протести, но кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от него, освен запазването на размера на здравната вноска. Новия проектобюджет на НЗОК за 2011 г. ще запази статуквото и няма да доведе до никакви положителни промени в здравеопазването. Изненади има в него колкото искате и всички те са със знак минус. Бюджетът на здравната каса е заложен така, че да оправи бакиите от 2010 г. и да създаде нови за 2011 г. Предвиденият трансфер от 340 млн. лв. от НЗОК към МЗ, който го нямаше в първия вариант, и 100-те млн. лв. от бюджета за догодина, с които ще се разплащат дългове за тази година, на практика изяждат увеличението с 550 млн. лв. и то ще е само на хартия, обясни той и потвърди, че в бюджета са заложени 50 млн. лв. по-малко за болниците, отколкото през настоящата година.
В отговор на въпрос дали ще потърси като гарант премиера, д-р Райчинов каза, че това е безсмислено, тъй като той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им.
- За съжаление за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа, продължи д-р Райчинов. Трябваше да стартира проект за екипиране, оборудване и обезпечаване с кадри на спешната помощ, трябваше да се укрепи доболничната помощ, да се изнесат както по вид така и брой дейностите, да се разшири достъпът, чрез доболничната помощ, на хората до медицинска помощ. Хората с по-тежки заболявания трябваше да имат по-чест контакт с лекаря, което да намали хоспитализациите. В същото време достатъчно средства трябваше да има и за болничната помощ. Но нищо от това не е заложено. Ако бюджетът на НЗОК не се промени ще има лекарски протести. Техен инициатор е самият финансов министър, заяви д-р Райчинов.
Той сподели, че е открил грешки в проектобюджета на касата, като например тази, че в предложението за трипартидно управление на НЗОК синдикатите са включени два пъти, а работодателите липсват като част от управлението.
-За енти път нашите надежди бяха излъгани от страна на финансовия министър. Внесеният бюджет, изобщо не гарантира развитие на системата на здравеопазването. Няма визия за реформа и стратегия за развитие на здравеопазването поне в следващите две-три години. Експертите на БЛС представиха свой вариант на бюджет на здравеопазването, но той не бе  взет под внимание от управляващите. Осем точки не бяха изпълнени от правителството. Единствено здравната вноска ще остане 8%, заяви д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС.
- За мен скъсването на споразумението е някакво облекчение като министър на здравеопазването, защото там имаше точки, които не бяха по моя вкус, макар че трябваше за успокоение на ситуацията и аз да сложа там някакъв подпис. Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов.
По думите му споразумението освен, че е било подписано прибързано било е и проблем, заради идеята пари от здравни вноски да отидат в бюджета и да не могат повече да се харчат за здраве, което руши идеята за здравно-осигурителен модел.
Той подчерта, че едно от най-важните неща е, че парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани.
400 млн. лв. повече за здравеопазването се предвиждат за следващата година от здравни осигуровки и данъци. Общо 3.05 млрд. лв. ще влязат в здравеопазването. Как ще бъдат разпределени 3.05 млрд. лв. между НЗОК и МЗ ще се реши на тристранния съвет, обясни министърът.
Д-р Константинов заяви, че на МЗ са необходими около 720 млн. лв. за догодина.
А със споразумението подписано с лекарите, се е предвиждало да се изразходят 2.6 млрд. лв. за здравеопазване, като за МЗ са оставали около 370 млн. лв. Това означаваше, че трябва да напусна министерството съвсем скоро, когато хората започнат да протестират, обясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар