Translate

сряда, 17 юли 2019 г.

Кампания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - „Да открием липсващите 69 000“


По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира Кампания „Да открием липсващите 69 000“ от 18 юли до края на месец август 2019г.. Инициативата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в унисон с мотото на Световната кампания, което т. г. е „Да открием липсващите милиони“, е насочена към хора във възрастовата група 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.
Желаещите ще могат да се изследват безплатно в Централната клинична лаборатория на болницата всеки работен ден между 8:00 и 14:00 часа. Тези от тях, чийто проби покажат положителен резултат, ще бъдат веднага пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение.
Пациентите, които постъпват за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ също се тестват безплатно за хепатит С по желание.
Съгласно официалната статистика близо 77 000 са болните от хепатит С в страната. 90% от тях и не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.
--------
Кампанията се осъществява със съдействието на АбВи.

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа



Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. В редки случаи /около 3-6%/ вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.
Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.
Данните за страната ни показват, че:
-Честотата на инфекцията е 1.1%, което означава около 77 000 души;
-Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 %   от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса;
-Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта заради липса на диагностика;
-Смъртността, свързана с хепатит С, е 8.05 случая на 100 000 жители;
-Въпреки че съвременната безинтерферонова терапия, която осигурява успеваемост в 99,4 % от случаите, се покрива изцяло от НЗОК, средногодишно от хепатит С се лекуват едва около 1200 души. Причината е, че тестването за болестта не е включено в годишните профилактични прегледи и изследвания, които се поемат от НЗОК.
Единствената възможност за ранен скрининг е ако пациент сам вземе решение да се изследва в лаборатория /срещу 15-20 лв./, което се случва много рядко;
-В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа.
 


Телевизионен проект за разследваща журналистика стартира в ефира на NOVA през есента


Журналистът Васил Иванов се завръща, готов за нови разкрития за злоупотреби и нарушения

Нов проект за журналистически разследвания ще предложи NOVA през есенния телевизионен сезон. От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп“ Кирил Домусчиев.
Васил Иванов е един от най-силните разследващи журналисти в последните 14 години в българския ефир. За този период той е автор на емблематични разкрития. В неговите репортажи са уличени редица висши държавни и общински чиновници в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, така и десетки кметове и директори на агенции, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си. В последствие много от тях са осъдени.  Като разследващ журналист на NOVА, Иванов разкри и показа още десетки порочни и престъпни схеми. Зрителите помнят как бе прехвърлен на негово име бронираният служебен автомобил на Главния прокурор, с което журналистът доказа системни нарушения на някои от нотариусите. До напускането му на медията през 2017г., той ръководи сформирания от него разследващ екип.
Заради работата си, Васил Иванов многократно е бил обект на заплахи и посегателства. През 2006 година бе взривено жилището му с бомба, чиято мощност е 1 кг. тротилов еквивалент.
Към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист – репортерът на NOVA и TrafficNews.bg Тина Ивайлова. Тя става част от семейството на NOVA през 2012 година, където разплита различни криминални казуси. След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени. „Ало“ измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от последните случаи, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи.
--------
Васил Иванов е носител на над 30 престижни журналистически награди, сред които Лайпцигската медийна награда за свобода и бъдеще на медиите, популярна като „Европейския Пулицър“; отличията на Съюза на българските журналисти и на Американската агенция за международно развитие; награда на Министерството на правосъдието за принос и заслуги в борбата за свобода и справедливост; почетен знак на Министерството на вътрешните работи за заслуги в борбата с престъпността и оказана помощ на полицията при разкриване на тежки престъпления; специалната награда „Българска Европа“ на Медиен фестивал под патронажа на Европейската комисия; годишната награда „Журналистическа доблест“ на Фондация за подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията и др.
Три пъти е носител на приза „Достоен българин“ в кампанията на в. „24 часа“. 
Тина Ивайлова става носител на голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константнинова“ за своето разследвание за телефонните измами „Ало-мафията“. Заради работата си по тази тема получава и голямата награда в годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2017 година.