Translate

понеделник, 10 януари 2011 г.

Качествен закон за правата на пациентите искат

от Българската асоциация за закрила на пациентите, тъй като от 2002 г. се разработват проекти за закон, но все още няма дори обсъждан такъв в парламента.
Пламен Таушанов, председател на асоциацията, заяви, че е наложително да се създаде фонд за жертвите на лекарски грешки по подобие на този във Франция, за да се спре „ тази крещяща необходимост от експертизи”, тъй като в много от случаите лекарите отказват да правят експертизи, които трябва да проверяват за наличието на грешки, извършени от техни колеги.
Т. напр. във Франция при случаи на лекарска грешка се подават жалби, в които участват и организациите за закрила на пациентите, а след това в рамките на шест месеца пациентът получава обезщетение, което често достига 100-200 хил. евро.
У нас исковете на пострадали от лекарска грешка варират около 200-300 хил. лева, но все още няма практика да бъдат изплащани обезщетения, обясни той.
По думите му за 8 години има стотици случаи на лекарски грешки, но има значително по-малко присъди, а през миналата година само на 5% от починалите са направени аутопсии, след като по закон тя е задължителна. Таушанов изрази опасенията си, че над 50 на сто от операциите се правят без предоперативна диагноза, а на принципа „Отваряме, пък ще видим". Според него у нас има нужда и от обществен съвет, който да разглежда професионалните и етичните проблеми сред лекарската гилдия.
Друго искане на асоциацията е и прецизиране за информираното съгласие. В Европейския съюз заради липса на информирано съгласие се търси наказателна и гражданска отговорност, подчертаха експертите.
Те призоваха да се наблегне на превенцият на пациентите, защото стрната ни заема 52-ро място в цяла Европа и ни изпреварва ни дори Албания. по превенция.

Безплатни прегледи на пациенти с нарушения на съня отганизира Клиниката по Неврология в Токуда Болница София от 15 януари 2011 г.

Безсънието е най-често срещаното нарушение на съня, което крие риск от сериозни заболявания като хипертония и диабет.
Целта на безплатните консултации е да се установи дали пациентите с оплаквания страдат от конкретно нарушение на съня и да се дадат насоки за предотвратяването на тези състояние и евентуалните последици от усложнения.
„Близо 30% от населението в света страда от нарушения на съня. Eдно от най-разпространените е обструктивната сънна апнея, която засяга около 4% от мъжете и 2% от жените на средна възраст”, казва доц. д-р Иван Стайков, дм – началник на Клиниката по Неврология на японската болница. Той подчертава, че обструктивната сънна апнея повишава повече от 2 пъти риска от исхемичен мозъчен инсулт. Заболяванего се среща толкова често колкото астмата, но в много от случаите остава недиагностицирана, подчертава той. Доц. Стайков допълва, че именно навременно откриване на проблема и насочването към адекватно лечение е целта на инициативата на Токуда Болница.
Основните симптоми на апнея са хъркане, спиране на дишане по време на сън - обикновено се отбелязват от партньора в леглото, изразена дневна сънливост, събуждане с чувство на задушаване и паника от невъзможност за дишане.
Най-разпространеното нарушение, обаче, е безсънието /инсомния/. Страдащите от инсомния се сблъскват с проблеми като трудно заспиване, ранно събуждане, дневна умора. Безсънието може да доведе до високо кръвно налягане, риск от диабет, нарушен имунитет, когнитивен дефицит. При пациентите, страдащи от инсомния се регистрират 50% повече пътни злополуки, сочи световната статистика.
За записване е разкрит телефон 02/403 4000 Освен предварителната регистрация от желаещите няма да се изискват направления и други документи.

Нема такава държава

Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?
Поздравявам майките на нашите ръководители.
Довчерашни мухльовци, а днеска дупета,
играят си на страшни и безкомпромисни ченгета.
И правят операции с позорни имена.
Октоподи, скариди и друга морска храна.
А пред кабинетите ги чакат журналистките,
такива журналистки само да искате.
Още не са я качили в джипа,
а тя вече посяга и сваля му ципа.
Такъв е животът. Поздравявам всички вестници.
И главните редактори, и техните заместници.
Всеки пише за всичко, а нищо не разбира.
Толкова е гнусно, че не ми се коментира.
Не ми говорете за закон и конституция.
В тая държава всичко е проституция.
Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и докога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупостта.

Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?
Колко данък ще вземат на народните будители?
Двама-трима студенти уморено протестират.
Нямат шанс тук за тях, най-добре да емигрират.
Силиконов живот, силиконови цици,
силиконови мечти и фалшиви политици.
Всичките живеят в една тъпа реклама,
в която свободата е сравнена със салама.
Новините започват с дебат за бюджета.
К'ви дебати, ебати? Депутати и ментета.
На трибуната качва се некъв педераст.
Педераст, педераст, но облечен във власт.
В устата му глупости, в очите му злоба.
Той тая власт ще я стиска до гроба,
а щом свърши поредният смешен дебат,
ще отиде да чука в Студентски град.

Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и докога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупостта.

Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?
Или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория.
Някой знае ли как един милиционер
внезапно събужда се милионер?
Те нали уж са нови, а пак са си същите.
Правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се.
И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти.
И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти.
И какво да ги правим сега тея кавали,
щом така или иначе вече сме ги избрали?
Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?
Не ви ли омръзна да живеете бедно?
Докога ще си траем? Вече става банално.
Толкова ли е трудно да живеем нормално?

Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и докога?
Нема такава държава.
Няма смисъл от това и последната илюзия умря
в тая страна на власт и глупостта.

Абе, нема такава държава!

Стартира първият по рода си интернет портал посветен на състоянието дислексия

На www.dyslexia.vivacom.bg заинтересованите могат да открият полезна информация за това какво представлява дислексията, какви са най-често срещаните симптоми, как да бъде разпознавана, както с кой специалист и къде може да бъдат проведени консултации.
В интернет страницата се намират препоръки и техники за работа с деца с дислексия, съвети към родителите, методи за запаметяване и много друга полезна информация.
Предвидена е и секция с актуална научна информация, насочена към специалистите, за различни аспекти, отнасящи се до дислексията.
Освен това в сайта има и онлайн тестове, както за деца, така и за възрастни, които дават възможност, бързо и лесно, всеки да получи предварителна представа за собственото си състояние.
Инициативата е част от проекта на VIVACOM в подкрепа на децата с дислексия и аутизъм у нас.
Интернет порталът се поддържа от екип на VIVAVOM Институт за детско психично здраве и развитие с ръководител проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.
Институтът, отвори врати на 30 юни м. г. и се намира на ул. Нишава № 47 в София. Тук за първи път в България на едно място заработи мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подходящи специалисти. В института се поемат по 10-15 деца дневно, в зависимост от конкретните случаи. В него е изградена и специална сензорна зала с иновативно оборудване, с цел развиване и работа със сетивата на децата в процес на терапия.
На консултациите и диагностиката на деца с дислексия и аутизъм или със затруднения в образованието и комуникацията, могат да присъстват и родителите. Подходът е нов за България и помага на родителите да се запознаят с реалните трудности на децата си и да се научат как по-добре да комуникират с тях.
От старта си до днес в института са били консултирани над 130 деца, като на 23 от тях е била поставена диагноза дислексия, аутизъм или други състояния и посещават института за терапия два пъти седмично.
На безплатната гореща линия – 080013759 също може да се получи всякаква информация за дислексията и аутизма.

Стафидите намаляват рискът от сърдечни заболявания?

Американски учени твърдят, че стафидите имат много полезни свойства, включително и за сърцето.
Предишни техни изследвания доказват, че хората, които ядат стафиди и ходят редовно, подобряват здравословното си състояние.
Сушените гроздови зърна са богати на калий, важен за регулиране на кръвното налягане, и на фибри, което ги прави по-засищащи от много други храни. Те също са важен източник на антиоксиданти, които пречат на усвояването на холестерола и помагат в борбата с различни заболявания.
Стафидите, въпреки,че имат съдържание на захар, осем пъти по-високо отколкото в прясното грозде,не засягат здравината на зъбите, така както се случва със сладките неща, които съдържат захар, обработена по химически път.
Освен това редовната им консумация спомага за борба с умората и предотвратява депресията т. е. има отличен тонизиращ ефект и положително енергийно въздействие върху организма.

Какво знаем за хепатит А

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.
Поради начина си на разпространение, вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса на хепатит А, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

Вирусът на хепатит А се намира в най-голяма концентрация в екскрементите на заразени хора. Той обикновено се разпространява по орален път, от човек на човек, като храна или предмет, които са били заразени с частици от изпражнения на хора, болни от хепатит А, попаднат в устата. Поради тази причина вирусът много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво
Основните пътища на заразяване с вируса на хепатит А са два:
Прием на заразени храни и течности
Полов контакт със заразен човек
Най-опасни и силно заразни са болните от хепатит А една до три седмици преди появата на първите (ако има такива) и четири седмици след това.
Симптоми - Неспокойство;Уморяемост (адинамия);Загуба на апетит;Треска с внезапно начало;Гадене;Стомашна болка или болка в дясното подребрие;Мускулни и ставни болки;Жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите);Тъмна урина;Промяна цвета на изпражненията;Загуба на тегло. Няма специфично лечение за хепатит А. Възстановяването от симптомите, последващи заразяването, може да бъде бавно и да отнеме няколко седмици или месеца. Тъй като хепатит А е вирусно заболяване, антибиотиците не са от полза за лечението му. Антивирусни агенти, както и кортикостероиди, нямат ефект върху острото заболяване. Прилагането на имуноглобулин може да подпомогне превенцията или да подобри клиничните симптоми на заболяването, ако се приложи до 2 седмици след инфектиране, но това ще е безполезно за острата фаза на хепатит А. Терапията на заболяването е само поддържаща и цели запазване комфорта на пациентите и осигуряване на добър хранителен баланс, вкючително възстановяване на течностите, загубени при повръщане или диария.
Общоприетото правило при хепатит А е да се осигури възстановяване на пациентите без терапия.

Аптеки отказват животоподдържащи лекарства на пациенти с болест на Бехтерев

За това алармираха от Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев - Анкилозиращ спондилит (БСБББ-АС).
Пациенти с болест на Бехтерев от Русе, Варна, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик сигнализират, че аптеките им отказват биологични медикаменти, заради проблеми с плащанията от НЗОК.

От сдружението изразяват тревогата си, относно отказът на НЗОК да утвърди протокол за биологични средства на пациент от организацията,независимо, че той е преминал през лекарска комисия.
Според тях от здравната кака приемат, че е излекуван и няма повече нужда от лечение.
От БСБББ-АС напомниха, че болест на Бехтерев е хронично и прогресиращо заболяване, т.е., ако пациентът не е в ремисия, заболяването се обостря. От там заявиха, че тези лекарства са животоподържащи.

Добрата новина е, че пациентите с болест на Бехтерев пишат много добър 4,76 на лекуващите си ревматолози. Оценката е на база на пациентско проучване "Оцени своят ревматолог", направено сред 480 пациенти, обяви председателят на БСБББ-АС Живко Янков. Сред най - високо оценените ревматолози са тези от клиниката по ревматология на Урвич - София. Началникът на клиниката по физиотерапия от ВМА - доц. Тройчо Троев е отличен за провеждането на първата групова физиотерапия. За подобряване на диалога между пациент - ревматолог сдружението отличи началникът на отделието по ревматология във ВМА д-р Бойчо Опаранов.

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) вече е факт. Това подвърди председателят на ОПРЗБ Цвета Апостолова. Идеята на създаването й е да се обединят всички пациенти с ревматологични заболявания, за да се борят с многобройните проблеми, които са поставени пред тях.