Translate

неделя, 11 август 2024 г.

Започна първата Международна олимпиада по AI в България с подкрепата на Vivacom

Събитието се проведжда от 9 до 15 август в Бургас и се очаква да събере близо 200 ученици от цял свят

 

 

В Бургас стартира първата Международна олимпиада по изкуствен интелект /IOAI/,
която събира около 200 талантливи ученици, от близо 40 държави, от цял свят. Близо седмица те ще работят по иновативни проекти и решения и ще демонстрират своите знания и умения в сферата на изкуствения интелект. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom, която осигури достъп до неограничен интернет на максимална скорост в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Освен това компанията предостави и финансова помощ в размер на 10 000 лв. Телекомът е осигурил и специални награди, за най-добре представилите се AI експерти, които ще се сдобият с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Vivacom традиционно подкрепя българските ученици по природни науки за тяхната подготовка и участие в международни състезания, като до момента е дарил близо 140 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

За разлика от останалите големи научни олимпиади, IOAI е отборно състезание, което насърчава работата в екип. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които, заедно със своя ръководител, работят по темите на олимпиадата в седмиците преди тя да започне. По време на състезанието амбициозните гимназисти ще преминат през два кръга – научен и практически. Първият от тях е посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение, като той ще позволи на събралите се таланти от цял свят да разработят нови AI  модели и да решават проблеми, които имитират реални научни изследвания.

Вторият кръг на олимпиадата ще предизвика състезателите да създадат завладяващо изображение или аудио и видео съдържание с помощта на водещи AI технологии като ChatGPT и Dalle-2. За целта те ще използват висококачествената и надеждна 5G мрежа на Vivacom, която ще позволи на участници да реализират своите креативни идеи без технически прекъсвания и забавяния. По време на състезанието, олимпийците ще се включат и в различни дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от световноизвестни изследователи и академици.

Специален гост на събитието ще бъде и най-успешната вокална изпълнителка на съвременната българска сцена – Мария Илиева, която ще насочи общественото внимание към достъпността, масовото приложение и моралните въпроси около използването на изкуствения интелект. Така Международната олимпиадата по AI ще се обособи не само като поле за изява на млади таланти, но и като вдъхновяващо събитие.


[1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 21.05.2024г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар