Translate

вторник, 4 юни 2024 г.

Звуци от Антарктика зазвучават в цялата страна в Деня на околната среда - 5 юни

·        Инициативата на Kaufland цели да повиши информираността за проблема с климатичните промени

·        Проектът на ритейлъра се реализира в контекста на подкрепата си към българските антарктически експедиции

·        Изложба с акварели „Отпечатъци от Антарктика“ пренася на Ледения континент до 9 юни

 

 

Автентични звуци от Антарктика ще зазвучават на всеки кръгъл час в магазините на Kaufland в цялата страна в Деня на околната среда - 5 юни. Инициативата цели да повиши информираността за проблема с климатичните промени и се реализира в контекста на политиката за устойчиво развитие на ритейлъра и като част от усилията на веригата да допринесе за опазване на околната среда и климата. Грохотът от топящи се ледници, бурните вълни на Антарктическия океан и песента на чайки и тюлени ще зазвучат във всички 66 хипермаркета от веригата на зеления ритейлър и целят да призоват посетителите да се замислят върху собствения си принос за опазване на природата. Звуците от Антарктика са записани по време на 32-ата антарктическа експедиция от Марина Великова и пренасят на Ледения континент с автентична атмосфера. Артистът е единственият участник в експедицията, който цели чрез изразните средства на изкуството, да предаде послание с мисъл към околната среда и бъдещето и да пренесе всеки, докоснал се, на Антарктика.

Изложбата на Великова е в унисон с природата и нейните стихии. Тя използва водата от ледниците, за да разтвори боите си, не спестява на платната си дъждовни капки и наслагвания.

„Отпечатъци от Антарктика“ създадох на границата на морето и земята, в пресечната точка на познатия и непознатия свят. На границата на страха и възторга. С усещане за началото на времето и земята, и на прага на безкрая. Създадох ги на предела на волята, в моменти на прозрение и преживяване на атавистична връзка с първозараждането и водата. Това са отпечатъците на мястото в моя вътрешен свят“, разказва авторката.

Записът на звуците е част от проект, който включва фотографии от Антарктика и изложба с акварели, рисувани с вода от разтопени ледници. Художествената експозиция може да бъде видяна до 9 юни в галерия Little Bird Place в София и осъществява със съдействието на Kaufland България в продължение на цялостната политика на ритейлъра за подкрепа на Българската антарктическа експедиция в контекста на изследванията на климатичните промени.

Kaufland България подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции с цел да подпомогне усилията на българските учени в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар