Translate

неделя, 3 декември 2023 г.

Близо 1 000 деца учат за ползите от рециклирането по интерактивен начин

 

 

Ученици от Благоевградско и Карнобат научават по интерактивен начин за ползите от рециклирането и опазването на околната среда. Проектите „Еко карнавал“ и „Да смачкаме отпадъците“ са два от финалистите в осмото издание на Vivacom Регионален грант – инициатива, с която телекомът подкрепя каузи в областта на образованието или екологията в цялата страна.

Близо 200 деца на възраст от 5 до 10 години от област Благоевград вече се запознаха с ползите от разделното събиране чрез интерактивен театър. Образователният детски спектакъл „Еко карнавал“ на Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ включва игри, в които децата практически учат как да събират разделно отпадъци, къде да изхвърлят старите текстилни продукти, както и какви нови предмети се получават от рециклирани отпадъци. Спектакълът се осъществява в партньорство с Драматичен театър „Никола Вапцаров“- Благоевград. „В Благоевградска област има 209 учебни заведения – училища и детски – градини, в които могат да се въведат иновативни практики, които по забавен и интерактивен начин да научат децата за ползите от рециклирането. Това е и нашата цел – да ангажираме подрастващите с темите за екологията и по-конкретно да научат първите стъпки към опазване на околната среда – разделното събиране на отпадъци и рециклирането“, сподели Жаклин Добрева от Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ.

Да научи децата защо е важно да рециклират е целта и на проекта „Да смачкаме отпадъците“ на училищното настоятелство при СУ „Христо Ботев“ в Карнобат. Училището ще бъде оборудвано със специални контейнери за разделно събиране на пластмасови отпадъци и метални кенчета, в които близо 800 ученици ще могат лесно и по забавен начин да пресоват и изхвърлят своите отпадъци. Предстоят и серия от уроци на тема „Намаляване на пластмасовите отпадъци в училище“, които ще повишат знанията на подрастващите за проблема със замърсяването с пластмаса и ще насърчат рециклирането ѝ. „С проекта „Да смачкаме отпадъците“ искаме да насочим вниманието на цялата училищна общност – учители, ученици, както и техните семейства, към ползите от рециклирането. Надяваме се, че благодарение на пресите за боклук ще намалим броя на металните и пластмасови отпадъци значително и ще увеличим интереса на учениците към рециклирането“, коментират от училищното настоятелство.

„Радваме се, че подкрепяме такива страхотни проекти, които насърчават децата от малки да опазват околната среда. Резултатите от тях вече са видими – учениците с интерес се включват в различните инициативи. Ще продължим да споделяме историите на победителите от осмото издание на Vivacom Регионален грант, защото добрите идеи могат да служат като пример и за останалите“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Vivacom Регионален грант се провежда за 8-ми път, като тази година телекомът получи рекордните 360 кандидатури, от които 14 бяха подкрепени с над 62 000 лева. Досега Vivacom е дарил над 500 000 лева за 108 проекта на 98 организации от цялата страна. Инициативата се осъществява съвместно с Български център за нестопанско право.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар