Translate

неделя, 4 декември 2022 г.

ХIV Национална кампания - Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

 

Над 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания.

Прогнозите са, че през 2050г. ½ от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините са не изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени,произхождащи от заобикалящата ни среда.

 

От 5 до 9 декември тази година ще се проведе станалата традиционната, десета
Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към кожни алергични заболявания след прекарана Ковид-19 инфекция.
Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 милирда евро годишно – т. е. алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания:  в САЩ – 11 милиарда долара /данни за 2010г./, Европейски съюз – 5 милиарда евро. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 билиона долара/данни за 2010/, Европейски съюз – 5 билиона евро/за 2011г/

Кожните промени след прекарана Ковид-19 инфекция и проявите при т. нар. „дълъг Ковид“ са едни от най-честите в клиничната практика. Те включват широк диапазаон от кожни рекации, включетлно алергични и иритативни кожни промени /контактен дерматит, контактна уртикария/, обостряне на съществуващи кожни реакции /розацея, себорееен дерматит, акне/, алопеция и др. Тяхното ранно разпознаване е от съществено значение за адекватното лечение.

По думите на доц. Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“ и координатор на кампанията, в началото на пандемията дерматолозите са стояли настрани, защото кожните проблеми са били много редки. Но всички кожни заболявания са се влошили по време на пандемията, поради страха на хората да търсят помощ и защото много от кожните клиники са били преобразувани за лечение на Covid пациенти.

От друга страна стресът се оказва отключваща причина за много от тези състояния, подчерта тя и продължи, че всеки трима медици са развили Covid екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с честото миене със сапун и употребата на различни дезинфектанти, които разрушават външния слой на кожата и водят до алергична реакция.

А при 60% от преболедувалите Covid-19 пък се наблюдава косопад, който продължава около три месеца след преминаването на инфекцията. Причините за него са високата температура, силният стрес, както и приемът на много лекарства по време на боледуването. Хранителни добавки, витамини, маски за коса и подхранващи терапии са възможни решения на проблема /косопад/, който изисква по-продължително време.

Тази година фокусът на е в три направления - кожни прояви след коронавирусна инфекция – Covid екзема на ръцете, уртикария след Covid и косопад след Covid.

А целите и са:

-безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти след прекарана Ковид-19 инфекция

-популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и  в медийното пространство

-дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания

-безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Дерматолична клиника Евродерма както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, Варна и Кожно-венерологичното отделение в Русе /там кампанията ще се проведе седмица по-късно/. По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София

0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма /за професионални алергии при фризьори и козметици/ - София

02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София

032/607300 УБ „Пълмед“, Пловдив

042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора

064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен

0889/726116 -Университетска кожна клиника, Варна

0888/594144 – АСИМП Русе

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество /БДД/ и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на  ЕPOS /European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases/ в която участват 30 европейски страни.

XIV-ата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда за поредна година по инициатива на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология и Европейската инициатива за профилактика на професионалните заболявания на кожата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар